Sulh ceza hakimliği yapılan bazı soruşturma işlemleriyle bu işlemlere karşı yapılan itirazlar ve idari nitelikteki işlemlere bakmakla görevlidir. Soruşturma aşamasındaki kovuşturma aşamasından da sulh ceza hakimliği görevlidir.
Sulh ceza hakimliğinin diğer görevlerine bakıldığında;
- Gözlem altına alınma kararı,
- İç beden muayenesi ve vücuttan örnek alma,
- Yakalama kararlarına itirazın incelenmesi,
- Gözaltına alma kararlarına itirazın incelenmesi,
- Tutuklama kararı ve tutuklama kararına itirazların incelenmesi,
- Önleme araması kararı ve Selahiyet Kanunu,
- El koyma kararı,
- Adli kontrol kararı,
- Müdafinin dosya inceleme yetkisinin kısıtlanması,
- Sulh ceza hakimliklerinin verdiği kararlara itirazların incelenmesi,
- Cumhuriyet savcılarının verdiği kamu davalarının açılmasının ertelenmesi kararlarına itirazların incelenmesi,
- İdareler tarafından verilen idari yaptırımlara karşı başvuruları almak sulh ceza hakimliğinin görevleri arasındadır.
Sulh Ceza Hakimliği Dilekçe Örnekleri
Sulh ceza hakimliği dilekçe örnekleri dava açılacak veya itiraz edilecek konuya göre farklılık gösterir. Sulh ceza hakimliğinin kararlarına itiraz etmek için kanun yolu açıktır. Soruşturma işlemleriyle ilgili kararlara karşı itiraz etmek için sulh ceza hakimliği dilekçesi verilmesi gerekiyor. Kanunların ayrıca hüküm koymadığı durumlarda kararın öğrenilmesinden itibaren 7 gün içerisinde itiraz edilebilir. Dilekçe veya tutanak verilerek yapılan itirazlar mahkemeye beyan edilir ve sulh ceza hakimliği tarafından itiraz geçerli görülürse kararı düzeltir. Eğer görülmezse 3 gün içinde itirazı incelemeye yetkili olan mercie gönderilir.
MAHKEME TÜRÜNE GÖRE DİLEKÇE ÖRNEKLERİ İÇİN TIKLAYINIZ.
Sulh Ceza Hakimliği İdari Yaptırım Kararlarına Karşı İtiraz
Sulh ceza hakimliği dilekçesi örneği ile yapılacak idari yaptırım kararlarına karşı itirazlar, idari para cezalarını kapsar. Kararın tebliğinden itibaren 15 gün içerisinde sulh ceza hakimliğine başvuru yapılabilir. Bu süre içerisinde başvuru yapılmaması durumunda itiraz hakkı ortadan kalkar ve idari yaptırım kararı kesinleşir.
Mücbir sebeplerin olması nedeniyle bu süre geçirilirse sebebin ortadan kalktığı tarihten itibaren 7 gün içerisinde sulh ceza hakimliği dilekçe örneği ile itiraz talebinde bulunulmalıdır. İtiraz başvuruları kanuni temsilci veya avukat tarafından yapılabilir. Dilekçe iki nüsha olarak verilir ve idari yaptırım kararına ilişkin bilgiler, kararın aleyhine deliller de dilekçede yer alır. Aynı zamanda başvuru süresinde itiraz edilmesine engel olan sebep de yine sulh ceza hakimliği dilekçesi içerisinde yer almalıdır.
Evraklar