İnfaz hakimliği hükümlü ve tutukluların ceza infaz kurumları ve tutuklu evlerine kabul edilmeleri, barınmaları, ısıtılmaları, giydirilmeleri ve beslenmeleri gibi işlemlerle ilgili şikayetleri inceleyerek karara bağlar. Aynı zamanda hükümlülerin ve tutuklularının muayene ve tedavilerinin yaptırılması, beden ve ruhsal sağlıklarının korunması amacıyla da infaz hakimliği dilekçeleri aracılığıyla şikâyet talebinde bulunulabilir.
Hükümlü ve tutuklar için alınan disiplin tedbirleri ve verilen cezaların kanuna aykırı olduğu iddiasıyla dilekçe yazılabilir. Yine ceza infaz kurumları izleme kurullarının tespitleri de incelenerek şikâyet niteliğindeki konulara infaz hakimliği karar verir. Ceza ve güvenlik tedbirlerinin infazına ilişkin ceza zaman aşımı ve hükümlünün ölümü gibi durumlarda karar verme görevi infaz hakimliğinindir.
MAHKEME TÜRÜNE GÖRE DİLEKÇE ÖRNEKLERİ İÇİN TIKLAYINIZ.
İnfaz Hakimliği Dilekçesi ile Şikâyet Talebinde Bulunma
İnfaz hakimliğinin görev alanındaki konularla ilgili şikâyet talebinde bulunmak için infaz hakimliği dilekçesi doldurulmalıdır. Şikâyeti, hükümlünün veya tutuklunun kendisi, eşi, annesi, babası veya eşi yapabilir. Ayırt etme gücüne sahip olan çocuğu ya da kanuni temsilcisi de dilekçe yoluyla şikâyette bulunabilir.
Şikâyet yoluna başvurmak, yapılan işlemin ya da faaliyetin yerine getirilmesine engel olmaz. İnfaz hâkimi giderilmesi zor veya imkânsız sonuçların doğması ve işlemin açıkça hukuka aykırı olması durumlarında işlemlerin ertelenmesine karar verebilir.

İnfaz Hakimliği Şikâyet Başvurusu
İnfaz hakimliği dilekçe örneği ile yapılan şikâyet başvurusunda infaz hâkimi, duruşma yapmadan dosyayı inceleyerek bir hafta içerisinde karar verir. Eğer gerek görürse karar vermeden önce şikâyet konusuyla ilgili araştırma yapabilir ve ilgili kişilerden bilgi ve belge talep edebilir. Cumhuriyet savcısının yazılı görüşünü de alabilir. Hükümlünün ya da tutuklunun savunmasını, vekaletname ibraz edilmesi durumunda avukat yapabilir.
Şikâyetin incelenmesi sonucunda infaz hâkimi, yapılan işlemin durdurulmasına ya da iptal edilmesine karar verebileceği gibi şikâyete ret cevabı verebilir. İnfaz hakiminin kararlarına karşı da infaz hakimliği dilekçe örnekleri ile itiraz edilebilir. İtiraz dilekçesi, ağır ceza mahkemesine verilir. İlgili kararın öğrenilmesinden itibaren 7 gün içerisinde kararı veren mercie dilekçe verilmesi koşulu vardır. Karara itiraz edilmesi durumunda hâkim ya da mahkeme itirazı yerinde görürse kararı düzeltir. Yerinde görmezse en fazla 3 gün içerisinde itirazı incelemeye yetkili olan mercie gönderir.