Mesafeli satış sözleşmesi satıcının ya da sağlayıcı ile tüketici arasındaki eş zamanlı fiziksel varlık olmadan yapılan sözleşme şeklinde bilinmektedir. ayrıca mal veya hizmetlerin online şekilde pazarlığının yapılmasına yönelik kullanılan sistem olarak ta tanımlanmaktadır. Bu sayede taraflar arasında oluşan sözleşmenin yapıldığı andan itibaren kullanılabilmesi sağlanmaktadır. Her iki taraf açısından da avantajlı bir durum oluşturan mesafeli satış sözleşmesi hak ve sorumlulukların bilincine varılmasını da sağlamaktadır.
Mesafeli Satış Sözleşmesi Nasıl Yapılır? 2023
Mesafeli satış sözleşmesi nasıl yapılır? Mesafeli satış sözleşmesi açısından dikkat edilmesi gereken kurallar vardır. Bu kurallar her iki taraf açısından da avantajlı olup dikkat edilmesi önemli yer tutmaktadır. Sözleşmenin yapılması kapsamında dikkat edilecek hususlar şu şekilde sıralanmaktadır.
- Tarafların kim olduğunu belirten bilgiler, fatura bilgileri, adresi ayrıntılı şekilde yazılması
- Ürününe yönelik sözleşme kapsamında satıcı ile tüketici arasındaki hak ve sorumlulukların konu olarak belirlenmesi
- Ürünün bedeli, adet sayısı, ödeme şekli ve fatura edilecek kişinin kargo ücretine kadar yazılması
- Teslimat bilgisinin doğru şekilde yazılması
- Mücbir sebep oluşması halinde ellerinde olmayan sebeple sorumluluğun yeri getirilememesi durumunda cezai işlem uygulanmayacağının belirtilmesi
- Satıcı ve alıcı kişinin sorumluluklarının net şekilde belirtilmesi
- Sipariş ile ilgili sorumluluğun detaylı şekilde belirtilmesi
- Ürünle ilgili iade ve cayma hakkının şartlarının belirtilmesi
- Ürün kullanımına dair gerekli garantinin sunulması
- Ortaklık Sözleşmesi Örnekleri
- Tahsilat Makbuzu Örneği
Yukarıda belirtilen maddelerin harfiyen uygulanması beraberinde her iki taraf açısından da avantajlı durumun öne çıktığı bilinmektedir. Her bakımdan gerekli görülen uygulamanın genel adı ise mesafeli satış sözleşmesidir.
Mesafeli Satış Sözleşmesi Cayma Hakkı 2023
Mesafeli satış sözleşmesi cayma hakkı konusuna yönelik ürün satışında bulundurulan bir maddedir. Bu sözleşmeye yönelik tüketici kişilerin 14 gün içinde gerekçe göstermeden veya cezai işlem ödeme zorunluluğu tutulmadan cayma hakkına sahip olduğu bilinmektedir. Beraberinde mevcut ürünün belirtilen şekilde teslim edilmesine kadar olan süreyi kapsadığı bilinmektedir. Birçok ürün satışında karşılaşılan bu durum aynı şekilde hizmet anlamında da kullanılır.
MESAFELİ SÖZLEŞMELER YÖNETMELİĞİ
Hizmet anlamında kullanıldığı zaman cayma hakkına istinaden belirli bir ücret ödenmesi zorunlu tutulmaktadır. Örnek olması açısından bankadan çekilen kredinin ortalama 14 gün içinde tamamının geri ödenmesi durumunda cayma hakkı nedeniyle belli bir ücret kesintisi olduğu bilinmektedir. Bu yüzden finansal işlemler açısından mesafeli satış sözleşmesi kullanılmamaktadır.

Cayma Hakkı Kullanılmayacak Ürünler
Cayma hakkı kullanılmayacak ürünler açısından müşterinin isteği doğrultusunda geri gönderilmeye müsait olmayan iç giyim alt parçası, mayo, bikini, makyaj malzemeleri, tek kullanımlık ürünler, çabuk bozulan ve son kullanma tarihinin geçme ihtimali bulunan ürünlerin cayma hakkı bulunmayan ürünler şeklinde değerlendirildiği bilinmektedir. Bu durum gerçekte de doğru olan yansımasıdır. Çünkü belli bir ürüne yönelik geri iade etme hoş olmayan davranış biçimi olup çift taraflı sorun oluşmasını sağlayan durumdur.
Mesafeli Satış Sözleşmesi Örneği
Aşağıdan mesafeli satış sözleşmesi örneklerini word ve pdf formatında indirebilirsiniz.
Evraklar