Yurt başvuru dilekçesi, öğrencilerin evlerinden uzak bir yerde okula gitmeleri gerektiği için, kendilerine uygun bir yurt aramaları ve uygun yurdu bulmaları ile başvuruyu tamamlamak adına hazırladıkları bir dilekçe olmaktadır. Yurtlar özel yurtlar ve devlet yurtları olarak ayrılmaktadır. Devlet yurdunda kalmaya hak kazanan bir öğrenci dilekçesini doldurarak ilgili kuruma vermektedir. Özel yurtlarda kalacak kişiler de yine kendileri için en uygun yurdu bulduktan sonra gerekli olan belgeler ile birlikte yurt başvuru dilekçesi de ilgili kişiye teslim ederek başvurusunu tamamlamaktadır.
Yurtlar öğrenciler için hem bir çalışma ortamı oluşturması, hem yemek imkanı gibi nedenler ile tercih edilmektedir. Ayrıca öğrenci bir kişinin evde tek başına kalmasının maliyetinin yanında yurt maliyeti daha düşük olmaktadır. bir ev tutup o ev için eşya alınması hem zahmetli hem de birkaç yıl için gereksiz görüldüğünden öğrenciler genel olarak yurtları tercih etmektedir.
KYK Yurt Başvuru Dilekçesi Nasıl Yapılır?
KYK yurt başvuru dilekçesi nasıl yapılır sorusu genel olarak şehir dışında bir üniversite kazanan ve evinden ayrılmak zorunda kalan gençlerin merak ettiği bir soru olmaktadır. Gençler öğrenimlerini görmek adına evlerinden uzaklaşarak bilmedikleri bir şehirde yaşamak zorunda kalmaktadır. Bu süreçte ise kalacak bir yer arayışına girmektedirler. Genel olarak özel yurtların pahalı olması ve ev tutmanın çok masraflı olması nedenleri ile devlet yurduna başvuru yapılmaktadır. Devlet yurtları ise başvurular arasından bazı kriterlere göre seçim yaparak kontenjanları kadar öğrenciyi KYK yurtlarına yerleştirmektedir.
KYK yurtları öğrenciler için pek çok imkân sunmaktadır ve bu nedenle de öğrencilerin kalmak istedikleri ilk yerlerden biri olmaktadır. giriş çıkış kontrollerinin yapılması güvenli olması adına ailelerin de çocuklarının kalmasını istediği yer olarak tercih edilmektedir.
KYK Yurt Başvuru Şartları
KYK başvuru şartları, öğrencilerin KYK yurdunda kalması için gerekli olan şartlar olmakta ve bu şartlar,
- Öğrencinin, örgün eğitim veren yükseköğretim kurumuna kayıt yaptırmış olması
- Öğrencinin ailesinin yurdun bulunduğu şehrin belediye sınırları dışında ikamet etmesi
- Öğrencinin, taksirli suçlar hariç herhangi bir suçtan dolayı hakkında 6 ay ve daha fazla hapis cezası ile kesinleşmiş bir mahkûmiyetinin bulunmaması
- Öğrencinin, Kurum ya da diğer resmi kuruluşların yurtlarından ‘süresiz çıkarma cezası’ almamış olması
- Zorunlu staj haricinde asgari ücretin üzerinde bir ücret ile çalışmaması
- Toplu yerde yaşamaya engel olacak bir akıl hastalığı ya da bulaşıcı hastalığı olmaması
gerekmektedir. Şartları taşıyan öğrenciler başvuru tarihlerinde e-devlet üzerinden başvurularını tamamlamaktadır.
- KYK Yurt Değiştirme Dilekçesi Örneği
- Yatay Geçiş Başvuru Dilekçesi Örneği
- Üniversite Kayıt Dondurma Dilekçesi
E-devlet Yurt Başvurusu
E-devlet yurt başvurusu yapmak isteyenlerin kullandığı uygulamak olmaktadır. Öğrenciler devlet yurduna başvuru yapabilmek için e-devleti kullanmaktadır. Gerekli bütün bilgiler eksiksiz olarak doldurulmakta ve başvuru bu şekilde tamamlanmaktadır.

Öğrenciler devlet yurdunda mı özel yurtta mı kalacağına kendileri karar vermektedir. Bazı öğrenciler hiç KYK başvurusu yapmadan direk özel bir yurt ile görüşmektedir. Özel yurtlarında, her yurdun kendine ait farklı başvuru şartları bulunmaktadır. Başvuru şartlarını taşıyan öğrenciler başvurularını tamamlamak için gerekli olan belgeler ile birlikte yurt başvuru dilekçesi de doldurarak başvurularını tamamlamaktadır. E-devletten yapılan yurt başvuruları yalnızca KYK yurtları için geçerli olmakta, özel yurtları kapsamamaktadır.
KYK’da Kalmayan Biri Misafir Olarak Kalabilir Mi?
KYK’da kalmayan biri misafir olarak kalabilir mi sorusu genel olarak KYK yurdunda kalan ve dışarıdan misafiri gelecek öğrencilerin merak ettikleri bir soru olmaktadır. Gelen misafir için yurda ödeme yapılması karşılığında ve belirli koşulları taşıması ile bir süre KYK yurdunda misafir olarak kalma imkânı bulunmaktadır. Ayrıca KYK yurtlarında ücretsiz barınma hakkın sahip olan öğrencilerde bulunmaktadır. Bu öğrenciler, şehit eşleri, şehit çocukları, gaziler, gazi çocukları, anne ve babası vefat etmiş olan 25 yaşından küçük öğrenciler, lise ve dengi öğrenimlerinde Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bünyesinde barınan öğrenciler, devlet koruması altında olan öğrenciler olarak sıralanmaktadır.
Evraklar