Yıllık ücretli izin süreleri, kanunen işçiye tanınmış haklardan sadece biridir. İşçi ücretli iznini kullanmak istediği takdirde söz konusu süre boyunca maaşında herhangi bir kesinti olmaz.
İşçi yıllık ücretli izin süreleri için işvereninden 4857 sayılı İş Kanunu’na göre aşağıda yer alan hallerde izin isteyebilir:
- Doğum İzni
- Yıllık Ücretli İzin
- Babalık İzni
- Evlat Edinme (Analık Hali) İzni
- Yeni İş Arama İzni
- Süt İzni
- Periyodik Kontrol İzni
- Engelli Çocuk Tedavisi İzni
- Ölüm İzni
- Evlilik İzni
Yukarıda yer alan haller dışında işverenin işçiye ücretli izin süreleri kapsamında izin vermesi zorunluluk teşkil etmemekle birlikte, işçiyle işveren arasında toplu iş sözleşmesi varsa toplu iş sözleşmesi hükümlerine göre, toplu iş sözleşmesi kapsamında değerlendirilmiyorsa işveren ile işçi arasında yapılan iş sözleşmesine göre belirlenir.

Asgari ücretli yıllık izin süreleri zorlu ve uzun çalışma koşulları nedeniyle fiziken ve ruhen yorulan işçilere tanınmış anayasal bir haktır. İşçi bir iş yerinde işe başladığı tarihten itibaren en az 1 yıl çalışmış olması kaydıyla izin hakkı bulunmasının yanı sıra; bu hak 4857 sayılı İş Kanunu’nun 53. maddesinde koruma altına alınmıştır. Bu süreye işçinin deneme süresi de dahil edilir.
Vergiyle ilgili tüm içeriklere ulaşmak için tıklayınız.
İşçiye tanınan bu hak, iş yerindeki hizmet süresi ile doğru orantılı olmakla birlikte yıllık ücretli izin sureleri aşağıda yer alan tabloda açıklanmıştır.
Yıllık Ücretli İzin Süreleri 2023
Yıllık izin süreleri ve bu kapsamda ödenmesi gereken ücreti hesaplanırken işçinin yıllık ücretli izne hak kazandığı tarihteki kıdemi esas alınır.
İş Kanununda yıllık izin süreleri işçinin işyerindeki kıdemine göre şu şekilde belirlenmiştir :
Hizmet süresi bir yıldan beş yıla kadar (beş yıl dahil) olanlar | 14 Gün |
Hizmet süresi beş yıldan fazla onbeş yıldan az olanlar | 20 Gün |
Hizmet süresi onbeş yıl (dahil) ve daha fazla olanlar | 26 Gün |
Yıllık İzin Süreleri 2023
İşçilere verilecek yıllık ücretli izin süresi, hizmet süresi;
a) Bir yıldan beş yıla kadar (beş yıl dahil) olanlara on dört günden,
b) Beş yıldan fazla on beş yıldan az olanlara yirmi günden,
c) On beş yıl (dahil) ve daha fazla olanlara yirmi altı günden az olamaz.
Yer altı işlerinde çalışan işçilerin yıllık ücretli izin süreleri dörder gün arttırılarak uygulanır. Ancak onsekiz ve daha küçük yaştaki işçilerle elli ve daha yukarı yaştaki işçilere verilecek yıllık ücretli izin süresi yirmi günden az olamaz. Yıllık izin süreleri iş sözleşmeleri ve toplu iş sözleşmeleri ile artırılabilir.
Yıllık ücretli izin hakkından vazgeçilemez. Yıllık izne ilişkin düzenlemeler kamu düzeni kapsamında olduğundan işçinin iş sözleşmesi ile bu hakkından vazgeçmesi yada kanunun belirlediği sürelerden daha az bir sürenin belirlenmesi mümkün değildir.
Yıllık ücretli izin işveren tarafından bölünemez. Fakat yıllık izin süreleri, tarafların anlaşması ile bir bölümü on günden aşağı olmamak üzere bölümler hâlinde kullanılabilir.
İş kanunda bazı izin sürelerinin yıllık izinden mahsup edilemeyeceği öngörülmüştür. İşveren tarafından yıl içinde verilmiş bulunan diğer ücretli ve ücretsiz izinler veya dinlenme ve hastalık izinleri yıllık izne mahsup edilemez. Yıllık ücretli izin günlerinin hesabında izin süresine rastlayan ulusal bayram, hafta tatili ve genel tatil günleri izin süresinden sayılmaz. Yıllık izin süresi bu günlere denk gelen işçiye ayrıca bu günler de tatil olarak verilir.
Evraklar