- Yeşil Kart Nedir? Sigortasız Vatandaşlar Sağlık Hizmetlerinden Nasıl Faydalanır?
- YEŞİL KART NEDİR, KİMLER ÇIKARABİLİR?
- YEŞİL KART NASIL ALINIR?
- YEŞİL KART ALABİLMEK İÇİN GEREKLİ ŞARTLAR NELERDİR?
- Yeşil Kart Alan Kişiye Hangi Haklar Sağlanmaktadır ? (Video)
- Sağlık Hizmetlerinden Yararlanmak İçin Sigortanız Olmasına Gerek Yok
- GELİR TESTİ NEDİR?
- GSS PRİM ÖDEMESİ NE KADAR?
- DEVLET HASTANESİ MUAYENE ÜCRETLERİ NE KADAR?
Yeşil Kart Nedir? Sigortasız Vatandaşlar Sağlık Hizmetlerinden Nasıl Faydalanır?
Sosyal Sağlık Sigortası olmayan kişilerin en çok merak ettiği konulardan biri yeşil kart nedir ve yeşil kartı kimler, nasıl çıkartabilir? Yeşil kartı almak için hangi koşulları yerine getirmek gerekir? Ve Nasıl başvuru yapılır? Tüm bu soruların cevaplarını bu yazımızda öğrenebilirsiniz…
YEŞİL KART NEDİR, KİMLER ÇIKARABİLİR?
T.C vatandaşların çoğunluğu çalıştıkları zaman Bağ – Kur ( 4B eski adı) ya da Sosyal Güvenlik Kurumu bünyesinde olan SSK (4A eski adı) sağlık güvencelerinden yararlanabilmektedir. Ancak bazı vatandaşların sosyal güvenceye ya da geçimlerini sağlayabilecek kadar para kazanamamaktadır. Bu durumda Yeşil Kart 3816 sayılı kanun ile maddi yardıma ihtiyacı olan ve sağlık güvencesi olmayan olan vatandaşların ücretsiz olarak sağlık imkânlarından yararlanılabilmesi için verilen bir belgedir.
YEŞİL KART NASIL ALINIR?
YEŞİL KART ALABİLMEK İÇİN GEREKLİ ŞARTLAR NELERDİR?
Yeşil karta sahip olabilmek için bazı gereksinimler vardır. İşte bu gereksinimler şunlardır;
Aile içerisinde yaşayan kişilerin gelir ortalaması asgari ücretin 3 te 1 inin altında olması gerekmektedir.
Yeşil Kart alacak kişinin Sosyal Güvenlik Kurumunun çatısı altında hiçbir kurumdan sigortalı olmaması gerekir.
Yeşil kart alacak kişinin vergi ya da çiftçilik kayıtları olmaması gerekir.
Başvuru yapacak vatandaşın emekli durumunda olmaması gerekmektedir.
Bu başvuru şartları yerine getirildiği takdirde Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından 60 / C – 1yani yeşil kart GSS tescili başlamış olacaktır. Daha sonra yapmış olduğunuz başvuru Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından incelemeye alınır ve sonrasında onaylanır. Ayrıca bu şartlardan, aylık net gelirin 3 te 1 inin üzerinde ise Genel Sağlık Sigortası altındaki aylık ücretleri ödeyerek sağlık hizmetinden yararlanabilirsiniz.
Yeşil Kart Alan Kişiye Hangi Haklar Sağlanmaktadır ? (Video)
Sağlık Hizmetlerinden Yararlanmak İçin Sigortanız Olmasına Gerek Yok
Çalışmayan vatandaşın doğal olarak sigortası olmayacaktır ve ailesi ya da koca / karısı üzerinden herhangi bir sigorta kaydı olmayan ya da belirli aralıklar ile sigorta primi ödenmediği için devlete Genel Sağlık Sigortası ücreti borcu olan kişiler de hastanelerde tedavi görebilmektedir.
Özellik Covid – 19 sırasında en merak edilen konuların başında gelen sigortası olmayan ya da Sigorta primini belirli aralıklar ile ödemeyen kişiler sağlık hizmetlerinden yararlanabilecek mi? Sorusuydu. Hastanelerde sigortaları olmayan ve aile fertleri tarafından da sigorta primleri ödenmeyen vatandaşlar tedavi görebilmektedir. Ancak devlet hastanelerinde sigortasız vatandaşların tedavi edilebilmesi için öncelikle ücret ödemesi gerekmektedir.
Önce ki yıllarda vatandaşlar sadece dâhil oldukları sosyal güvenlik kurumunun vermiş olduğu sağlık hizmetinden yararlanabiliyordu. Bu durum işsiz olan vatandaşlar için sağlık hizmetlerini eşit olarak ulaşmak oldukça zor geliyordu. Yani kişinin sosyal güvencesi olmadığı içinin herhangi bir sağlık hizmetinden fayda sağlayamayan pek çok kişi bulunuyordur ve bu sistemin adil olabilmesi için yeni bir sistem tasarlandı. Bu sistem ise, kişinin maddi durumuna bakılmaksızın herkesçe adil olan Genel Sağlık Sigortası olarak tasarlandı.
Genel Sağlık Sigortası ile her bireyin maddi gücüne bakılmaksızın ve tedavi olmak isteyip istemediğine bakılmaksızın sağlık hizmetlerinden aynı ölçüde yararlanabilme imkanı sağlandı. Banka sandıkları üyeleri, hapishanede yatan kişiler, yurt dışından sağlık hizmeti alan kişiler haricinde tüm bireyler Genel Sağlık Sigortası kapsamına alındı.
GELİR TESTİ NEDİR?
Sosyal güvencesi olmayan vatandaşların Genel Sağlık Sigortası ücreti ödeyip ödemeyeceğini ve prim tutarını hesaplamak için bir test yapılır. Bu kapsamdaki kişiler Genel Sağlık Sigortalı oldukları tarihten itibaren ikametgahları olan yerdeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı şubelerine giderek test yaptırması gerekir. Zaten bu kişiler belirlenip adreslerine gelir testi yaptırmaları için bir tebligat gönderilir. Bu tebliğden itibaren 1 ay içinde gelir testi yaptırmalısınız.

GSS PRİM ÖDEMESİ NE KADAR?
Geliriniz brüt asgari ücretin 1 / 3 i üzerindeyse bu tutar asgari ücretin yüzde 3’üne denk geliyor. Yani, 2020 için aylık 88.29 lira ödemelisiniz. Ancak herhangi bir sosyal güvenceniz yoksa ve Genel Sağlık Sigortası ücretini de düzenli bir biçimde ödemediyseniz sigortası olmayan ve ücretli muayene olması gereken vatandaş konumuna gelirsiniz.
DEVLET HASTANESİ MUAYENE ÜCRETLERİ NE KADAR?
Devlet hastanesinde paralı olarak gidecek kişiler için muayene ücreti yaklaşık olarak 50 liradır. Eğer tahlil yapılırsa tahlil ücretleri ayrıca tahsil edilir. Eğer hasta hastaneye acilden giriş yapmış ise, giriş yapan hastadan herhangi bir ücret alınmaz. Ücretleri kişiler muayene olmadan önce vezneye ödemesi gerekir. Randevu almak için Alo 182 ya da MHRS ile randevu alabilirsiniz.
Evraklar