Yatay geçiş başvuru dilekçesi sayesinde birçok üniversite öğrencisi kararlarının değişmesi sonucunda başka bir bölümde okumak için yatay geçiş imkânından faydalanabiliyorlar. Üniversite sınav stresinin yanı sıra okuyacak oldukları bölümü seçmek de birçok öğrenciyi düşündürmektedir. Doğru olmayan bir seçim hem kötü bir okul kariyerine hem de ileride profesyonel yaşamda mutsuzluğa ve arayışa yol açmaktadır. Bu nedenle eğitim hayatlarına başlayan öğrenciler, okudukları bölümde mutlu olmadıklarını fark ederler ise yönetmeliklere uygun olarak yatay geçiş yapabilmektedirler.
Bölüm, üniversite ve bölüm değişikliği yaparak bu haktan faydalanmak için öğrencilerin hangi haklar dahilinde bunu yapabileceklerini öğrenmeleri gerekmektedir. Yatay geçiş ise YÖK Yönetmeliğine göre 3 farklı yöntem ile yapılabilmektedir. Okuduğunuz üniversitede bir yatay geçiş yapmak istiyorsanız kurum içi yatay geçiş; üniversiteler farklı ise Kurumlar arası yatay geçiş; ÖSYM puanı ile yatay geçiş için de merkezi yerleştirme puanı ile yatay geçiş yapılabilmektedir.
Kurumlar Arası Yatay Geçiş Şartları
Kurumlar arası yatay geçiş şartları arasında öncelikle öğrencinin eğitim aldığı üniversiteye girdiği yıldaki puanı temel alınır. O yılki taban puanına eşit ya da daha yüksek ise geçiş yapılabilir. Hem hazırlık hem de son sınıf öğrencileri bu haktan yararlanabilmektedir. Ancak, Yatay geçiş başvuru dilekçesi hazırlamadan önce genel net ortalamasının en az 60 (100 üzerinden) olması gerektiği unutulmamalıdır.
Kurum İçi Programlar Arası Yatay Geçiş Şartları
Kurum içi programlar arası yatay geçiş şartları ise; fakülte, konservatuar veya meslek yüksekokulu bünyesinde veya aynı akademi bünyesindeki başka bir fakülte, akademi, konservatuar veya meslek yüksekokulu bünyesinde eşdeğer düzeyde ilgili yönetim kurullarınca belirlenen kontenjanlar dahilinde yatay geçiş yapılabilir. Aynı yükseköğretim kurumu içinde aynı derste birinci öğretimden ikinci öğretime kontenjan sınırlaması olmaksızın geçiş yapılabilmektedir. Yetenek sınavı ile girilen bir programa geçişte diğer şartların yanı sıra yetenek sınavını geçme şartları aranır. Burs kontenjanı dahilinde vakıf üniversitelere kayıt yaptıran öğrenciler, yatay geçiş ile burslarını kaybederler. Yatay geçiş başvuru dilekçesi hazırlanarak gerekli esasların uygun olması ile başvuru yapılabilmektedir.
Merkezi Yerleştirme Puanıyla Yatay Geçiş Şartları
Öğrencinin kayıtlı olduğu yıldaki merkezi yerleştirme puanıyla yatay geçiş şartları arasında, geçmek istediği diploma programının taban puanına eşit veya daha yüksek olması gerekmektedir. Aynı yükseköğretim kurumunda kontenjan sınırlaması olmaksızın aynı diploma derste birinci öğretimden ikinci öğretime kontenjan sınırlaması olmaksızın geçiş yapılabilmektedir. Yükseköğretim kurumlarında, yalnızca ikinci öğretimden ikinci öğretime yatay geçişler mümkündür. Ancak, 2. öğretim başarı seviyesinin ilk yüzde onuna giren ve bir sonraki yıla ilerleyen öğrenciler, kontenjan dahilinde 1. öğretime geçiş yapabilirler. Okulun dondurulması, devir hakkının kullanılmasına engel teşkil etmez. Yatay geçiş başvuru dilekçesi hazırlanarak gerekli esasların uygun olması ile başvurular gerçekleştirilmektedir.
Yatay Geçiş Başvurusu Nasıl Yapılır?
Yatay geçiş başvurusu nasıl yapılır? Yatay geçiş yapmak isteyen tüm öğrenciler, öğrenci işlerinden ilgili dilekçeyi temin edebilirler. Ancak yatay geçiş başvuru dilekçesi dışında da hazırlanması gereken belgeler bulunmaktadır.
Yatay geçiş başvuru dilekçesine olması gereken maddeler ise aşağıdaki gibi sıralanmaktadır:
- Transkript (Yabancı dilde ise not dökümlerinin yeminli tercüman tarafından Türkçeye çevrilmesi gerekmektedir.)
- Ders içerikleri
- ÖSYS sonuç belgesi
- Farklı bir programa kayıt olunacak ise LYS/YKS sonuç belgesi
- Öğrenci belgesi
- Disiplin belgesi
- Yurt dışı ise denklik belgesi gerekmektedir.
- Transkript (Yabancı dilde ise not dökümlerinin yeminli tercüman tarafından Türkçeye çevrilmesi gerekmektedir.)
- Ders içerikleri
- ÖSYS sonuç belgesi
- Farklı bir programa kayıt olunacak ise LYS/YKS sonuç belgesi
- Öğrenci belgesi
- Disiplin belgesi
- Yurt dışı ise denklik belgesi gerekmektedir.
Öğrenciler sadece bir kez merkezi yerleştirme ile yatay geçiş hakkından faydalanabilmektedir. Yatay geçiş sonrası ilgili bölüm veya üniversiteden memnun kalınmaz ise bir sonraki dönem öğrenci önceki bölümüne geri dönebilmektedir. Yabancı dil hazırlık sınıfının zorunlu olduğu programlara yatay geçiş için yabancı dil muafiyet şartı sağlanmalıdır. Yatay geçiş yapılacak üniversitenin hazırlık sınıfı atlama sınavı ile de bu şart sağlanabilmektedir. Türkçe bir programa geçiş yapılabilmektedir. Bunun için hazırlık sınıfında okurken taban puanı tutturma şartı aranmaktadır. Hazırlığın ikinci döneminde yatay geçiş başvurusu yapılabilmektedir.
Yatay Geçiş Başvuru Dilekçesi Örneği
Yatay geçiş başvuru dilekçesi örneğine bu konu altından ulaşabilirsiniz.
Evraklar