Yargıtay ceza daireleri dilekçe örnekleri yazımızın sonundan indirebilirsin. Yargıtay, adli yargı alanında temyiz incelemesi yapmakla görevli yüksek mahkemedir. Bu yüzden temyiz mahkemesi olarak da bilinir. İlk derece mahkemeleri ya da bölge adliye mahkemelerinin aksine olay incelemesi yapmaz, temyiz başvurusu üzerine kararın hukuki denetimini yapar.
Yargıtay ceza daireleri tüm hukuk ve ceza mahkemeleri tarafından kararları son merci olarak inceler ve karara bağlar. Kanunda başka bir adli yargı merciinin yetkisinde olmayan karar ve hükümler yargı ceza daireleri tarafından verilir. Bölge adliye mahkemesi, ceza daireleri tarafından ceza hukuku uyuşmazlıklarına ilişkin verilen kararların aleyhine yapılan temyiz başvurularını incelemekle görevlidir. Yargıtay ceza daireleri dilekçesi ile temyiz başvurusunda bulunulabilir.
Yargıtay Ceza Daireleri Başvuru İşlemleri
Yargıtay ceza dairelerine Yargıtay ceza daireleri dilekçeleri ile sunulan temyiz sebepleri incelenir ve bu inceleme dosya üzerinde yapılır. Ceza davalarında ise duruşmalı temyiz incelemesi yapılır. 10 yıl ya da daha fazla hapis cezalarıyla ilgili hükümlerde Yargıtay ceza daireleri, incelemelerini sanığın veya katılanların temyiz başvurusu üzerine duruşma yoluyla yapılır.
MAHKEME TÜRÜNE GÖRE DİLEKÇE ÖRNEKLERİ İÇİN TIKLAYINIZ.
Yargıtay Ceza Dairelerinin Baktığı Davalar
- Yargıtay ceza dairelerinin baktığı davalar;
- İhaleden sonra imzalanan sözleşmelere dair uyuşmazlıklar,
- Doktor aleyhine açılacak davalar,
- Tapu sicilinin yanlış tutulması sebebiyle tazminat davası,
- Kamu görevlilerinin kişisel kusurları nedeniyle açılan davalar
- Olumsuz görev uyuşmazlıklarının çözülmesi olarak sayılabilir.

Yargıtay ceza daireleri, tüzel kişiliğin feshedilmesine, evliliğin butlanına ya da iptaline, boşanmaya, velayete ve soy bağına ilişkin davalara ve miktarı 60 bin TL’yi aşan alacak davalarına bakar. Yargıtay ceza daireleri dilekçe örnekleri arasından temyiz başvurusu için gönderilen dilekçe işleme sokularak taraflara dava günü için davetiye gönderilir. Tarafların taleplerinin yerine getirilmesi için duruşma yapılır ve inceleme yapılarak karara bağlanır.
Yargıtay ceza dairelerinde açılacak doktor aleyhine davalar tazminat istemine ilişkindir. Mahkeme, kamu görevlilerinin görevlerini yerine getirirken kasıtlı veya taksirli olmak üzere kişilere verdikleri zararlar sebebiyle Yargıtay ceza daireleri dilekçesi örneği ile dava açılabilir. Davayı açan kişi doktorun eylemi nedeniyle zarara uğradığını dilekçede belirtmelidir. Mahkeme, yapılan işlemi hukuka aykırı görürse davacının isteğini yerine getirir.
Evraklar