Work and Travel Nedir?
Öncelikle Work and Travel nedir ve Work and Travel fiyatları sorusunu cevaplayalım. Work and Travel yani kısaca WAT, üniversite öğrencilerinin en büyük hayallerinden birini gerçekleştirmeleri için tanınmış büyük bir fırsat; Amerika Hayali…
Tüm yazı Türkiye’de geçirmek istemeyen üniversite öğrencileri Amerika’ya gidip hayallerindeki yazı yaşayabilirler. Genellikle 3-4 ay süren bu program dil okulları veya özel şirketlerle belli bir ücret karşılığında anlaşmaları ile Amerika’da çalışıp gezme imkânı sunar. Yaklaşık 3 ay çalışıp, çalışmanın bittiği günden sonra da 1 aylık gezme süresi olan bir programdır. Hadi gelin akıllardaki bütün soruları cevaplandıralım.
Work and Travel Şartları
Work and Travel şartlarını karşılamak için öncelikle altta yazdığımız maddeleri karşılamanız gerekmektedir. Work and travel yaş sınırı 18 ile 26 aralığındadır.
- Türkiye veya KKTC’de öğrenim gören 18-26 yaş aralığında olan,
- İngilizce konuşabilen,
- Genel not ortalaması (GNO) 4 üzerinden en az 2 olan,
- Lisans eğitiminde hazırlık, 1, 2, 3, 4. sınıfta olan,
- Tezli yüksek lisans eğitiminde sadece ilk yılında olan bütün üniversite öğrencileri katılabilir.
Work and Travel Fiyatları
Gelelim herkesin en çok merak ettiği soruya Work and Travel Fiyatıları ne kadar ?
Bu program tüm ücretler dahil yaklaşık olarak 3800-4500 dolar arasındadır. Fiyatlandırmaları tek tek yapacak olursak;
- Program ücreti 2700-3200$
- Vize randevusu 160$
- Sevis (Amerika’da online takip sistemi) 35$
- Uçak bileti 500-800$
- Cep harçlığı en az 800$ zorunlu deniliyor*.
Peki bu program ücretine neler dahil diye soracak olursanız neredeyse her şey. Görüştüğünüz şirket sizin işinizi, konaklamanızı ve gerekli belgelerin hepsini ayarlıyor. Kısacası Amerika ile olan görüşmeler ve ayarlamaların hepsini hallediyor. Sizden sadece gerekli belgelerinizi istiyorlar. Mesela; transkript, pasaport bilgileri, 5*5 biyometrik fotoğraf, öğrenci belgesi, cv’niz vs.
*800$’dan daha az cep harçlığı götürenlerin sorun yaşadığını hiç görmedim.

Work and Travel’da ne tür işler var?
Wat programında neredeyse bütün işler var. Meşhur olanlar arasında cankurtaran, kasiyer, housekeeper (otel hizmetçisi), aşçı ve garson yer alıyor.
Tabi her işin ayrı bir dil seviyesi var. Garson olabilmek için ileri düzeyde İngilizce bilinmesi gerekirken housekeeper işinde en düşük seviye bile kabul edilir.
Komi, mağazada satış görevlisi, vale, otel hizmetçi yöneticisi ve daha bir çok işi de şirketlerden bilgi alarak öğrenebilirsiniz.
Work and Travel’da nelere dikkat edilmesi gerekir?
Her şeyin başında wat programı yapan bütün şirketlerle görüşmenizi öneririm. Neden diye soracak olursanız mesela A şirketi program ücreti olarak 3000$ alıyorken B şirketi sizden sadece 2700$ isteyebilir. Ek olarak A şirketindeki sunulan iş ve bölge imkanlarını beğenmeyip B şirketindekileri tercih edebilirsiniz.
Alınan not ortalaması kaydolduğunuz senenin güz yarıyılının sonundaki GNO puanından baz alınıyor. Programa kayıt olmadan önce ortalamanıza güveniyor olmanız gerekir. Çünkü wat şirketleri genellikle 2’nin altında ortalamaya sahip olan öğrencilerin programlarını direkt siliyor. Bu durumda program için ödediğiniz ilk ücret yani ön kayıt ücreti olan 300$ (her şirkette farklılık gösterebilir 100$-500$) yanar. Kimse 300 dolarının yanmasını istemez herhalde :).
Bir diğer dikkat etmeniz gereken olay da şu; tercih ettiğiniz iş ve bölge hakkında yeterli bilgiye sahip değilseniz işinizi şansa bırakıp kayda devam etmeyin. Gidilecek işin ve bölgenin en güzel bilgisini geçmiş yıllardan aynı işe gitmiş bir öğrenciden alabilirsiniz. Bu öğrenciyi danışmanınızdan rica ederek iletişim bilgilerini bulabilirsiniz. Eğer daha önce o bölgeye kimse gitmediyse ya da bulamadıysanız sosyal medyada bulunan wat sayfalarına çekinmeden sorup o bölge hakkında bilgi alabilirsiniz.

Work and Travel Nasıl Yapılır?
Work and Travel Nasıl Yapılır? sorusundan önce; Yukarıda da bahsettiğim gibi şirketinizi doğru seçmeniz gerekiyor. Şirket seçiminden sonra danışmanınız sizi dil seviyenizi ölçmek için bir görüşmeye yönlendirir. Dil seviyeniz belirlendikten sonra sizden ön kayıt ücreti istenir. Bu ön kayıt ücreti danışmanınızın sizin için uğraşına verilen paradır. İş imkanları sunulur. Size uygun bir işi ve bölgeyi seçtikten sonra işlemleriniz başlar. Sizden birçok belge göndermeniz ve doldurmanız istenir. Daha sonra iş görüşmesi için bir tarih belirlenir ve Amerika’da çalışacağınız iş yeri sahibi veya insan kaynaklarıyla online, görüntülü görüşmeye girersiniz. İşiniz onaylanırsa sizden program ücretinin kalanını göndermeniz istenir.
İlerleyen süreçte vize randevusu alınır ve Ankara veya İstanbul’da bulunan Amerikan Konsolosluğu’na gidilir. Vize başvurunuz da onaylanırsa önünüzde sadece uçuşu beklemek kalıyor. İlk görüşmeden vize reddi alırsanız ikinci bir başvuru şansınız bulunuyor. Eğer ikinci kere ret alırsanız programınız otomatik olarak iptal olur çünkü üçüncü bir şansınız bulunmuyor.
Çoğu şirketin aşamaları aşağı yukarı bu şekilde ilerler. Bazılarının sıralarında ufak değişiklikler olabilir ama çok önemli değil.
Work and travel başvuruya geçmeden önce şirketlerin analizini ve referanslarını inecelemenizi tavsiye ederiz.
Evraklar
Elinize sağlık çok güzel bir yazı olmuş.Ortalama ne kadar kazanılıyor onu açıklarmısınız lütfen
Merhaba, öncelikle ilginiz ve yorumunuz için teşekkür ederim. Work and Travel programında ne kadar kazanıldığı tamamen giden öğrenciye bağlı. Bunun için net bir rakam vermem doğru olmaz.
kaleminize sağlık, çok bilgilendirici bir yazı olmuş. teşekkür ediyoruz.
İzlenecek adımları çok net anladım. Ben de gitmek için araştırma yapıyorum. Çok yararlı oldu benim için
Çok faydalı bir makale olmuş elleriniz dert görmesin