Vergi mahkemesi dilekçe örneklerini bu yazımızda konu alıyoruz. Vergi mahkemeleri genel bütçeye, il özel idarelerine, belediyeye ve köylere ait vergi ve harçlar gibi benzeri mali yükümlülüklere ve bunlara ilişkin zam ve cezalar ile tarife uyuşmazlıklarına dair meselelerin çözüme kavuşturulması için var olan mahkemelerdir.
Vergi Mahkemesi Dilekçeleri Nasıl Yazılır ?
Vergi mahkemesine başvuru için gerekli dilekçeler ile davalara ilişkin her türlü evrak; ilgili vergi mahkemesi başkanlığına, ilgili vergi mahkemesi başkanlığına gönderilmek üzere herhangi bir vergi mahkemesi veya idare mahkemesi başkanlığına, idare ve vergi mahkemesinin olmadığı yerlerde asliye hukuk hâkimliklerine ya da yabancı ülkelerdeki Türk konsolosluklarına verilebilmektedir.
Vergi mahkemesi dilekçelerinde bulunması gereken bilgiler şunlardır;
- Davacı ve davalının ve varsa vekillerin ya da temsilcilerin isim ve soy isimleri ya da unvanları ile adresleri,
- Davanın konusu ve davanın sebepleri ile dayandırıldığı deliller,
- Davanın tebliğ tarihi,
- Vergi ve harç gibi mali mükelliflikler ile bunların zamlarına, cezalarına ilişkin davalarda ve tam yargı davalarında uyuşmazlık konusunun miktarı,
- Vergi mahkemesi davalarında davanın ilgili olduğu verginin ya da vergi cezasının nevi ve yılı ile tebliğ edilmiş olan ihbarnamenin tarihi ve numarası ve var ise mükellef olan kişinin hesap numarası bulunmalıdır.

İlgili Makaleler;
- Tüketici Hakem Heyeti – Belge ve Dilekçeleri
- Vergi Borcu Yapılandırması Nasıl Yapılır?
- Vergi Yapılandırması – SGK, KYK, Köprü Borçları Yapılandırılıyor ?
Vergi Mahkemesi Dilekçelerinde Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Yazılan dava dilekçesinin ve eklerinin davalının idare sayısından bir fazla olması gerekmektedir,
- Davaya konu edilen işlemin (ihbarname, ödeme emri gibi) birer kopyası dilekçeye eklenmelidir,
- Dava dilekçelerinde gereksiz ayrıntıdan kaçınılması ve dava isteminin net, anlaşılır biçimde olması, davanın konusunun sonuç kısmı aynı olması ile bütün dilekçe kopyalarının imzalı bulunması gerekmektedir,
- Tüzel kişi adına açılmış olan vergi mahkemesi davalarında, dilekçeyi imzalayan kişinin tüzel kişiyi temsil etme yetkisinin olduğunu gösterir belgenin dilekçeye eklenmesi gerekmektedir,
- Vergi mahkemesine verilmiş olan dilekçelerde avukatın açtığı davalarda Baro Pulu yapıştırılmış olan vekaletnamenin dilekçeye eklenmesi gerekmektedir,
- Eğer dilekçede duruşma talebi bulunuyorsa, bu talebin dilekçenin görünür bir kısmına belirgin bir şekilde yazılması gerekmektedir,
- Davadan önce bir dilekçe ret kararı var ve dava bu dilekçe ret kararının üzerine yenilemek için açılıyor ise, bu durumun yeni yazılmış olan dilekçede belirtilmesi ve havaleyi yapan hâkime bunun söylenmesi ile dilekçe ret kararının yenileme dilekçesine eklenmesi gerekmektedir.
Vergi Mahkemesi Dilekçe Örnekleri
Vergi mahkemesi, idarenin vergi, resim ve harçlarla benzeri olan mali yükümler ve bunların da zam ve cezaları ile alakalı olarak iptal ve tam yargı davalarına bakmakla yükümlü olan idari mahkemedir. Vergi mahkemesinin görev alanı kanunda sınırlı olarak sayılan özel bir ilk derece mahkemesi olarak bilinir. İdare mahkemesinde genel olarak görevli olan mahkeme olduğu için kanun ile açıkça yetki verilmediği sürece vergi mahkemelerinin idari davalara bakma gibi bir görevi bulunmamaktadır. Dava dilekçesi ve onun eklerinden yürütmenin durdurulması isteği yerinde değilse, davalı idarenin savunması alınmadan bu istem reddedilebilmektedir. Yürütmenin durdurulması istemli olan davalar, kısaltılabilir ya da tebliğ memur eliyle de yapılmasına karar verilebilir.
- Kapatılan Kurumların Vergi Borçları İçin
Kapatılan ve devredilen kurumlar, KHK ile el konulmuştur. Yapılan düzenlemelerde el konulmuş olan kurumlardan alacaklı olanlar, alacaklarını ispata yönelik bir şekilde kanaat getirici defter, kayıt ve belgeler ile birlikte ilgili idareye 60 gün içerisinde başvuru yapmalıdır. Vakıflar için Vakıflar İl Müdürlüğüne, diğer kurum ve kuruluşlar için ise İl defterdarlığına başvuru yapılmalıdır. Kapatılmış olan kurumların vergi ve sigorta borçları ile ilgili olarak el konulan menkul ve gayrimenkul malvarlığından tahsilatlar yapılmalı. Daha sonra vergi borcunun tahsil edilmesi için doğrudan şirket ortaklarına yapılan icra işlemlerine karşı dava açılması gerekmektedir.
- Kentsel Dönüşüm Tapu Harcı
Kentsel dönüşüm tapu harcı için kentsel dönüşüm projelerinden ilk defa satılacak olan sıfır konut alımında harç muafiyeti sağlanacaktır. Örneğin 200 bin TL’lik ev için 8 bin TL ödeme yapılması gerekiyorsa bu ödeme yapılmayacak. Harç muafiyeti sayesinde yapılmayacak olan bu ödeme, ev almak isteyenler için büyük bir kolaylık sağlamaktadır. Ayrıca ev alarak bu harcı ödeyen kişiler yine başvuru yaparak ödemiş oldukları harcı tekrar alabilirler.
- Özel Usulsüzlük Cezasına İtiraz
Kendisine vergi cezasının ihbarnamesi tebliğ edilen mükellef ya da ceza sorumlusu, bu cezaya karşı olarak vergi mahkemelerinin nezdinde dava açarak itiraz edebilir. Mükellefler ve kendilerine vergi cezası kesilmiş olanlar, tarh edilen vergilere ve kesilmiş olan cezalara karşı dava açabilir. Bunun dışında kalan vergi dairesi tadilat ve takdir komisyonları gereğince tahmin ve takdir olunan matrahlara dava açabilir.
- Vergi Dairesi Ceza ve İhbarnamelerine İtiraz
Vergi cezalarının ortadan kaldırılması için ödeme yapılmalıdır. Vergi cezaları, cezaya karşı vergi mahkemesinde dava açıldığı takdirde vergi mahkemesinin kararının üzerine vergi dairesi tarafından düzenlenecek olan ihbarnamenin ilgili kişiye tebliğinden itibaren 1 ay içerisinde ödenmesi gerekmektedir. Ayrıca yine vergi dairesi ceza ve ihbarnamelerine itiraz etmek için dava açılarak itiraz edilebilir. Bunun yanı sıra zamanaşımı söz konusu olduğunda da ceza ihbarnamesinin tebliğ edilmesiyle birlikte zamanaşımı kesilir.
- Vergi Dairesince Kesilen Usulsüzlük Cezası İtiraz
Vergi kanunlarının hükümlerine aykırı olarak hareket edilmesi durumunda Vergi Usul Kanunuyla ceza mahkemelerine girmiş olan hürriyeti bağlayıcı, parasal cezaların ortadan çıkarılması amaçlanmıştır. Bu cezaların ortadan kaldırılması için de muhtelif ihtimaller ortaya çıkar. Vergi cezasının ortadan kaldırılması için ilk sebep ödeme konusudur. Daha sonra uzlaşma, itiraz (dava), zamanaşımı, silme (terkin), Tahakkuktan ve Takipten vazgeçilmesi son olarak da ölüm gibi sebepler gösterilebilir.
Sizin için hazırlanmış olan vergi mahkemesi dilekçe örneklerini aşağıdaki bağlantılardan word formatında indirebilir ve inceleyebilirsiniz. Vergi mahkemesi dava dilekçesi İlgili alanları kendinize göre düzenlemeyi unutmayınız.
Vergi Mahkemesi Dilekçe Örnekleri, İptal davası, istinaf, zamanaşımı bölge idare dilekçesi gibi tüm mahkemelere verilmek üzere hazırlanmış örneklere sitemizden ulaşabilirsiniz.
Evraklar