Vasi tayini dilekçe örneği, Türk Medeni Kanunu’na göre düzenlenen vasi ataması için gerekli olan bir dilekçe türüdür. Vesayet adı altında kısıtlık, yaş küçüklüğü gibi konularda mahkeme tarafından kişiye vasi ataması istenir. Medeni Kanunu’nun 409. ve 410. maddesinde düzenlenen vesayet davası yargılama sürecinin yetkili mahkemeleri sulh hukuk mahkemesidir.
Vasi Tayini Davası Dilekçe Örneği
Ergin bireylerin kanunda belirlenen haller çerçevesinde menfaatlerinin korunması için işlem yetki alanlarının sınırlandırılması, vesayet makamına bırakılması gibi işlemlerin yapılmasını sağlayan kurum vasi ataması olarak bilinir. Vesayet altına girmeyi gerektiren iki durum bulunur ve vasi atama dilekçesi bu iki durum sebebiyle yazılır.
Vasi dilekçesi yazılması için sebepler;
- Yaş küçüklüğü
- Ergin bireylerin kanunda belirtilen hallerden kısıt yemesi
Kural olarak her küçük yaşta bulunan kişiler, vesayet altında olarak kabul edilir. Asıl önemli olan durum ergin olduğu halde kanunda belirlenen haller yüzünden kısıtlama alan kişilerdir. Bu bireyler için vasi tayini davası dilekçe örneği doldurularak, gerekli mahkemelere vasi davası açılabilir.
Ergin olan bireylerin kısıtlanmasına ilişkin haller şu şekildedir:
- Akıl zayıflığı/ akıl hastalığı
- Savurganlık
- Alkol, uyuşturucu gibi madde bağımlılığı
- Kötü yaşama tarzı
- Kötü yönetim
- Özgürlüğü bağlayıcı cezalar gibi hallerde, istek üzerine ergin bireylerin davranış ve yetki alanlarının kısıtlanması vasi dilekçesi ile mümkündür.
- Tayin dilekçesi örneği bağlantısına tıklayarak diğer tayin dilekçelerini görüntüleyebilirsiniz.

Vasi Dilekçesi Nasıl Yazılır?
Bu dilekçeyi vasi olarak atanması yapılmak istenen kişi yazar. Sulh hukuk mahkemesi vasi tayini dilekçe örneği, yetkili sulh hukuk mahkemelerine hitaben yazılır. Yetkili mahkeme ise, kendisine vasi ataması yapılacak olan kişinin yerleşim yerinde bulunan sulh hukuk mahkemesi olarak belirlenmiştir.
Vasi olarak tayin edilmek isteyen kişi ile vasi ataması yapılacak olan kişinin kimlik fotokopileri dilekçeyle birlikte sunulur. Vasi olmak için dilekçe örneği veren taraf, kişinin içinde bulunduğu zorlukları, hukuki, fiili gereksinimleri, ihtiyaçları karşılamak için bir başkasının desteğine muhtaç olduğu gösteren durumları dilekçede belirtmek ve kanıtlamak durumundadır. Vasi tayini dilekçesi gerekli yazım kurallarına uygun bir biçimde yazılıp sunulmak zorundadır. Bilgisayar ortamında doldurulan bu dilekçenin çıktısı alındıktan sonra imzalanır. Her iki tarafın kimlik fotokopileri, eğer varsa kendisine vasi atamasını talep eden kısıtlı bireyin hastane ve sağlık raporları, kısıtlı adayın yaşadığı yerleşim yerindeki sulh hukuk mahkemesine verilir. Dilekçenin teslim edilmesinin ardından yasal süreç başlar.
Engelli Vasi Tayini Dilekçe Örneği Word ve Pdf
Ergin bir birey olup aynı zamanda kanunda belirtilen kısıtlı hallere tabi olan kişilerden birisi de engelli vatandaşlardır. İstek üzerine vasi ataması gerçekleştirebilecek olan bu kişiler kendilerine vasi yetkilendirilmesinde karar kılabilir. Engelli vasi tayini dilekçe örneği ile birlikte yaşlı, deneyimsiz, engelli ve ağır bir hastalığa maruz kalan kişiler kendilerine vasi ataması yapılmasını talep edebilir. Kişiler kendi işlerini idame ettiremiyor, bakım için birilerine muhtaç oluyorsa, yetkili sulh hukuk mahkemelerine vasi tayini dilekçesi örneği ile başvurarak hayatlarına devam edebilmelerini sağlayan vasinin atanması isteyebilme hakkına sahiptir.
Evraklar