Ustalık belgesi bir işe girmek veya kendi işinizi kurmak isteyenler tarafından alınmaktadır. Kanunlarla belirtilen mesleklerde çalışabilmek için ustalık belgesi alınmalıdır. Başvuru için 2024 yılında yürürlükteki yasanın gerektirdiği başvurular, koşullar için belli şartlar aranır. Yüksek lisans sertifikası için de çalışmak, ustalık belgesi sınavına girmek gerekir.
Ustalık Belgesi Nereden Alınır?
Ustalık belgesi mesleki eğitim merkezinden yani Çıraklık Eğitim Merkezinden alınır. Daha önce Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü’ne bağlı durumdalardı. Yakın zamanda MEB ustalık belgesi 6764 sayılı kanunla Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğüne entegre edildi.
Ustalık sınavları Mesleki eğitim merkezleri tarafından açıklanarak e-sınav halinde uygulanır. Ustalık belgesi başvuruları yıl içinde sürekli yapılmaktadır. Teorik eğitimler e-sınav için gereken belgeler hazırlanarak mesleki eğitim merkezlerine başvuru yapılabilir. Ustalık belgesi işlemlerini takip eden sınavlar için tarihinden en az 2 ay öncesinde başvuruların yapmak gerekir. Ustalık belgesi almak için başvuruları 1 ay önce yapınca sınavlara katılım onaylanmaz.
Ustalık Belgesi Denklik ve Belgelendirmesi İçin Gereken Belgeler
Ustalık belgesi almak için belge türünde ki evrakların asılları işlemler yapıldıktan sonra başvuru yapanlara geri verilecektir. Dikkat edilmesi gereken noktaysa Mayıs ayında yapılan müracaatların takip eden Haziran döneminde değerlendirmeye alınmayacağıdır. Sonraki Şubat dönemi için başvuru alınmış olarak kabul edilir. Ustalık belgesi başvuru tarihi 2023 yılı için ödemelerin 27.01. – 31.01.2023 Ocak arasında yapılması gerekir. Başvuru yapabilmek için gereken belgeler:
- Öğrenim belgesinin aslı ve bir fotokopisi,
- Kimlik kartının aslı ve bir fotokopisi,
- SGK hizmet dökümü,
- Kalfalık belgesi aslı, bir fotokopisi,
- 2 adet biyometrik fotoğraf,
Ustalık Belgesi Alma Şartları
Aynı meslekte kalfalık belgesine sahip kişiler, aynı meslekte olup meslek lisesinden mezun olan kişiler, ilkokul mezunlarından toplamda 11 yıldır meslek icra edenler, lise mezunları ve üzeri ustalık belge sınavına girerek sosyal güvenlik kurumu hizmet belgesiyle 8 yıl ilgili meslekte çalışmış olmaları gerekir. Milli Eğitim Bakanlığınca belirlenen mesleklerden, bakanlığın ilan etmesiyle 3 ay içinde başvuran kişilerden, 18 yaşını dolduran kişiler de kalfalık sınavına alınır. Eğitimlere katılımlar ardından kapsam, süresi de bakanlıkça belirlenir. Sınavı geçenlere kalfalık belgesi verilir. Kalfalık belgesi alanlarda, 22 yaşını dolduranlaraysa ustalık sınavını geçmeleri ardından ustalık belgesi verilmektedir.
Mesleki ve teknik eğitim kurumlarında 1985-1986 eğitim ve öğretim dönemi sonuna dek ortaöğretimle eşdeğer olan eğitim kurumlarından mezun olanlar da doğrudan ustalık belgesi alırlar. Mesleki ve teknik orta öğretim kurumlarından, mesleki ve teknik eğitim kurumlarından en az 3 yıl süreyle mezun olanlarsa bakanlıkça düzenlenen ustalık eğitimine katılabilir, doğrudan ustalık sınavına girebilir. Ustalık belgemi kaybettim nasıl alabilirim sorusunaysa alınan Mesleki Eğitim Merkezine veya Meslek Odasına başvurulması gerektiğini söyleyebiliriz. Ustalık belgesi için başvuru yapılabilecek kişiler:
- Kalfalık belgesi olan ilk, ortaokul mezunları,
- Ustalık belgesi almak istedikleri branşta 3 yıllık meslek lisesi mezunları,
- Elektrik tesisatçısı yetki belgesi olan kişiler,
- Ustalık belgeleri Mesleki Eğitim Merkezi tarafından alınmadan öncesinde ilgili Esnaf ve Sanatkarlar Odasınca verilen ustalık belgesine sahip kişiler,
- MYK tarafından verilen 4. seviye yeterlilik belgesine sahip kişiler,
- Milli Eğitim Bakanlığının verdiği 4. Seviye kurs sertifikasına sahip kişiler,
- Elektrik tesisatçısı yetki belgesine sahip kişiler
Ustalık Belgesi Sorgulama
Ustalık belgesi e-devlet sitesi üzerinden kolaylıkla sorgulanabilir. Bu amaçla Milli Eğitim Bakanlığı sekmesi altında “Kalfalık, Ustalık, Usta Öğreticilik, İş Yeri Açma Belge Sorgulama” ekranına girilmesi gerekir. Bu ekranda almış olduğunuz ustalık belgeleri varsa görünür. Ustalık belgesi sorgulama ekranı sayesinde tüm belgelerinizi kontrol edebilirsiniz. Görülmeyen belgeleriniz varsa belgeyi düzenleyen kuruma başvurmanız gerekir.
Parayla Ustalık Belgesi Alınabilir mi?
Bazı iş yerlerini açabilmek için ustalık belgesi almak zorunlu tutulmuştur. İş yeri açmak isteyen kişiler parayla ustalık belgesi nasıl alınır sorusuna cevap aramaktadır. Gerekçe olarak zorlu eğitim süreci, sınavlarla vakit kaybetmek istenmemesi gösterilmekte, parayla ustalık belgesi satın alma yoluna gitmektedir. Bu işlem kesinlikle suçtur ve yasal değildir. Parayla ustalık belgesi satan kişiler de bu suça ortak olmaktadır. İş yerinde olabilecek kazalar, hatalarda belge sahipleri de suçlu duruma düşer. Hangi alanda iş yeri açılmak isteniyorsa o alanda ustalık sahibi olmak mesleği en iyi şekilde yapmayı, işi geliştirmeyi sağlayacaktır.
Ustalık Belgesi Kiralanabilir mi?
İş yeri açma süreçlerinde bazı meslek kollarında ustalık belgesi sahibi olma zorunluluğu vardır. Belgeyi alabilmek için ustalık belgesi-başvuru şartları yerine getirilmelidir. Kısa zamanda iş yeri açmak isteyen kişilerse ustalık belgesi kiralayabilir. Ustalık belgesi sahipleri bu iş yerlerinde çalışıyorsa bu yöntemin uygulanmasında sorun yoktur. Ustalık belgesi kiralamayla iş yeri açmak parayla ustalık belgesi almak yasal işlem değildir. Üstelik olası hata durumlarında belge sahipleri de suçlu duruma düşmektedir. Mesleklerin uygulanmasında mesleki yeterlilik şartları aranmakta, mesleki yeterlilik durumuysa ustalık belgesiyle ispat edilebilir.
Evraklar
MEMNUN
YABANCILARA ULAŞABİLİRSİNİZ?