Herhangi bir avukata danışmadan kişiler kendi arasında boşanmak istediği zaman ücretsiz boşanma dilekçesi yazarak boşanma davasını oluşturmaktadır. Bu boşanma dilekçesi sayesinde kişiler kendileri boşanma davalarının kolay bir şekilde açabilir. Ne kadar ücretsiz olsa da boşanma sürecinin sağlıklı olabilmesi için uzman bir avukata danışmak önemlidir. Fakat ücretsiz bir şekilde boşanma davası açmak da bu dilekçe sayesinde mümkün olmaktadır. Boşanma dilekçesi her konu için geçerli olmasa da genel olarak boşanma davası açmaya yeterli olacaktır.
Boşanma Dilekçesine Yazılacak Sebepler
Boşanma dilekçesi yazılırken ihtiyaç duyulan bazı konular vardır. Bu konular genel olarak evliliğin neden bitirilmek istendiğine yönelik detaylı bilgilerdir. Boşanma davası dilekçe örneği sayesinde rahat bir şekilde ve ücretsiz bir şekilde boşanma davası açılabilmektedir. Dilekçelerde konu olabilecek boşanma sebepleri ise ikiye ayrılmaktadır. Bunlar özel boşanma sebepleri ve genel o genel boşanma sebepleri olarak ikiye ayrılır.
Genel Boşanma Sebepleri
Boşanma dilekçesi yazılırken, dilekçeye eklenmesi gereken genel boşanma sebepleri evliliğin neden sarsıldığı ve neden bitirilmek istediğine ait detaylı bilgilerdir. Yani evliliğin sarsılmasına sebebi halk dilinde şiddetli geçimsizlik olarak geçmektedir. Boşanma dilekçesine yazılabilecek şiddetli geçimsizlikler, oluşan kavgalar ve bunların devamlı şiddet olarak kişilerin karşısına çıkması göz önünde bulundurulur. Bu sebeplerden birine sahip olan bir evlilik söz konusuysa taraflar ücretsiz anlaşmalı boşanma dilekçesi göndererek eşine boşanma davası açabilir. Bu boşanma dilekçesini kişiler kendileri de yazabilir herhangi bir boşanma avukatından yardım alarak da yazabilmektedir.
Ücretsiz Boşanma Dilekçesi Örneği
- Boşanmak İçin Gerekli Evraklar
- Anlaşmalı Boşanma Dilekçesi
- Boşanma Davası Cevap Dilekçesi
- Çekişmeli Boşanma Dava Dilekçesi
- Tek Taraflı Boşanma İsteği Dilekçesi
- Anlaşmalı Boşanma Davası Nasıl Açılır
Dava açıldıktan sonra mahkemenin de yaptığı incelemeler sonucunda bir karara varılacaktır. Eğer boşanma sebepleri yeterli görülür ise mahkeme tarafından boşanmaya karar verilebilir. Bu boşanma süreci bir sene ile üç sene arasında değişiklik gösterebilmektedir. Boşanma davası tamamlandıktan sonra çocuğun velayeti, boşanmada mal paylaşımı, tazminat konusu gibi talepler de ileri sürülür. İki taraflı anlaşmalı olarak bir boşanma davası açılırsa, boşanma süreci daha kısa olacaktır. Fakat boşanmak istemeyen bir taraf olursa ve bu konuyla ilgili pek çok delili sunulursa boşanma davasının süresi daha da uzayabilir.

Özel Boşanma Sebepleri
Ücretsiz boşanma dilekçesi yazılırken özel boşanma sebepleri hakkında da dilekçe yapılabilmektedir. Ücretsiz boşanma dilekçesi sayesinde de özel boşanma davası açmak yazmak da mümkündür. Özel boşanma sebepleri hakkında dilekçe yazarken bir uzman avukata danışmak dava sürecini daha fazla hızlandırmaktadır. Çünkü ortaya konulacak olan deliller, konuşmalar, fotoğraflar ve bunun gibi pek çok kanıt avukat tarafından bulunabilir. Avukatlar müvekkillerini bu açıdan yönlendirmektedir. Çünkü özel sebeplerden dolayı boşanmak isteyen müvekkiller biraz daha duygusal olabilir. Böylece boşanma süreci de daha fazla hızlanmaktadır.
Boşanma dilekçesi yazmak isteyen kişiler aşağıda belirtilen sebepler sonucunda dilekçelerini yazabilir;
- Haysiyetsiz bir yaşam sürme ve suç işleme,
- Zina,
- Terk,
- Akıl rahatsızlıkları,
- Onur kırıcı davranışlar, hayata kast etmek gibi sebepler sonucunda boşanma davası açılabilir.
Evraklar