Ceza Muhakemesi Kanunu (CMK) tarafından tutuklamaya itiraz koşulları düzenlenmiştir. Bu şartlara uyan kişiler itiraz dilekçesi yollayarak görüşlerini dile getirebilir. Tutukluluğa itiraz dilekçesi yazılırken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Bu noktaların kesinlikle uygulanması gerekmektedir.
- Tutukluluğa İtiraz Dilekçesi Nasıl Yazılır?
- Tutukluluğa İtiraz Dilekçesi Yazılırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Tutukluluğa İtiraz Dilekçesinde Bulunması Gereken Koşullar
- Tutukluluğa İtiraz Dilekçesi Hakkında Sık Sorulan Sorular
- Tutukluluğa itiraz süresi kaç gün?
- Tutukluluğa itiraz dilekçesi nereye verilir?
- Sulh ceza tutukluluğa itiraz hangi mahkemeye yapılır?
- Sulh ceza mahkemesi itiraz dilekçesi nasıl verilir?
Tutukluluğa İtiraz Dilekçesi Nasıl Yazılır?
Tutukluluğa itiraz dilekçesi gönderecek kişi dilekçe yazmak için aşağıdaki maddelere dikkat etmelidir.
- Tutukluluğa itiraz dilekçesi yazılırken ciddi bir şekilde yazılması gerekmektedir. Eğer bilgisayar üzerinden yazamayacaksa beyaz ve düz bir kağıda siyah ya da mavi bir kalemle yazılması gerekmektedir. Suç duyurusu dilekçesi için diğer içeriğimize bakabilirsiniz.
- Dilekçe içeriğinde akademik bir dil ele alınmalıdır. Dilekçenin arka sayfasına hiçbir yazı yazılmamalıdır. Eğer ikinci bir sayfa gerekiyor ise farklı bir beyaz ve çizgisiz kağıdın kullanılması gerekir. Dosya adı, kişinin adı, imzası ve tarihi kesinlikle bulunmalıdır.
- Tutukluluğa itiraz dilekçesinin nereye gideceğinin de belirtilmesi önemlidir.
- Dilekçe yazılırken noktalama işaretlerine ve yazım kurallarına dikkat edilmesi gerekmektedir. Saygılı bir dille yazılması da önemlidir çünkü tutuklulara itiraz dilekçesinde iyi hal göstermektedir.
Tutukluluğa İtiraz Dilekçesi Yazılırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Tutukluluk halinin devamına itiraz dilekçesi yazılırken aşağıdaki maddelere dikkat edilmelidir;
- Başlık olarak hangi ceza hakimliğine gideceği belirtilmelidir.
- Alt başlık olarak dosya numarası, tutuklamaya itiraz etmek isteyen şüpheli, tutuklama tarihi, dosyanın konusu belirlenmelidir.
- Dosya konusu kısmınsa tutuklama kararına itiraz edilen dilekçe olarak belirtilmelidir.
- Daha sonra tutuklama şartlarının değerlendirilmesine ait şartların hepsi detaylı bir şekilde açıklamaya yazılmalıdır.
- Şartlar yazıldıktan sonra, sonuç ve talep kısmı hazırlanmalıdır. İtiraz dilekçesinin istendiği konuya yönelik gereğinin arz ve talep edilmesi belirtilmelidir.
- Uzun tutukluluk süresine itiraz dilekçesi içeriği tamamlandıktan sonra ise tutuklamaya itiraz eden kişinin adı ve imzası sol alt kısma yazılmalıdır.

Tutukluluğa İtiraz Dilekçesinde Bulunması Gereken Koşullar
Tutukluluğa itiraz dilekçesinde kişilerin açıklaması arasında aşağıdaki konular belirtilmelidir;
- Tutukluluğun devamına itiraz dilekçesi ilk olarak soruşturmanın neticesi aleyhine somut bir delil ulaşılmadığı yazılmalıdır.
- Daha sonra bu olayla ilgili şahsın hiçbir şekilde ilgisi olmadığını belirtmesi gerekmektedir.
- Kişiler kendilerini ve kimliğini açık bir şekilde belli etmeli ve rahatlıkla kendini ispat et edebileceğini kanıtlamalıdır.
- Hiçbir şekilde kaçma söz konusunun bulunmadığını ve ikametgah sahibi olduğu da dilekçe içerisinde bildirilmelidir.
- Sanığın saklanması, kaçması gibi şüpheli durumlarının olmadığı da açıklanmalıdır.
- Kişiler bu davada ismi geçerse mesleğinin son bulacağını da belirtmelidir. Böylelikle ailesine de maddi destek sağlayamayacağı için mağdur olacağını da belirtmelidir.
- Delillerin karartılması, yok edilmesi, izlenmesi, değiştirilmesi gibi hiçbir konunun hiçbir durumun söz konusu olmadığı açıklanmalıdır.
- Kişiler başkaları üzerinde baskı yapmadığını, mağduru oynamadığını, tanık olmadığını delilleri herhangi bir şekilde gizleme değiştirme ya da yok etme gibi işlemler gerçekleşmediğini ispat etmelidir.
- Tutuklama yapılır ise kişinin şahsı adına çok ağır bir tedbir olacağını belirmesi gerekmektedir. Kişiler bu davaya uygun olmadığını kanıtlamalıdır. Bu sebeple dilekçenin en sonunda da bu sebeple tutuklama kararının kaldırılması talebinde bulunmasını söylemelidir.
Tutukluluğa İtiraz Dilekçesi Hakkında Sık Sorulan Sorular
Tutukluluğa itiraz süresi kaç gün?
Tutukalama kararına itiraz etmek için ve itiraz süresi gibi durumlar için itiraz kanunu yoluna gidilmelidir. Tutuklamaya itiraz etmek, tanığın en önemli hakkıdır. Anayasamıza göre tutuklamaya itiraz süresi 7 gün olarak belirlenmiştir.
Tutukluluğa itiraz dilekçesi nereye verilir?
Tutukluğa itiraz etmek için öncelikle tutukluluğa itiraz dilekçesi hazırlamanız ve sulh ceza hakimliğine teslim etmeniz gerekmektedir.
Sulh ceza tutukluluğa itiraz hangi mahkemeye yapılır?
Sulh ceza hâkimliği kararlarına yapılan tutuklama itirazların incelemesi için birden fazla sulh ceza hakimliği mevcut ise numara olarak kendisini izleyen hakimliğe başvuruda bulunulur.
Sulh ceza mahkemesi itiraz dilekçesi nasıl verilir?
Sulh ceza hakimliklerinin verdiği kararlarına karşı itiraz etmek için karar veriliği günden başlamak üzere 7 gün içerinde zabıt katibine beyanda bulunmak sureti ile itiraz edilebilir.
Evraklar