Tüketici Mahkemesi başvuru Ticaret Bakanlığı bünyesinde faaliyet gösteren, tüketicilerin kurumlar ile yaşadığı anlaşmazlıklara çözüm bulan hukuk mahkemesidir. Tüketici işlemleri ve tüketiciler ile ilgili her türlü uygulamadan kaynaklanan davalara bakmakla yükümlü olan tüketici mahkemesi, özel mahkeme niteliğinde ki ilk derece mahkemesidir.
Tüketicinin ayıplı veya kusurlu bir mal ya da hizmet alması ve bunun sonucunda mağdur olduğu durumlarda kişi, kurum ile bu sorunu çözemiyorsa Tüketici Hakem Heyetlerine başvuru yapmalıdır. Tüketici Hakem Heyetlerinin kararı nihaidir ve her firma bu kararı uygulamakla yükümlüdür. Tüketici Hakem Heyetleri Kaymakamlıklara bağlı olarak çalışmaktadırlar.
Tüketici Mahkemeleri, 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanunun 66 ve 72. maddeleri ve aynı zamanda “Tüketici Sorunları Hakem Heyetleri Yönetmeliği” ile de düzenlenmişlerdir.
Tüketici Mahkemesine nasıl başvuru yapılır?
Önceden şahsen, avukatlar aracılığı ile veya posta yolu ile yapılabilen Tüketici Mahkemesi başvuruları artık kolaylıkla elektronik ortamdan da yapılabilmektedir.
Tüketici Hakem Heyetine başvurular ücretsiz olarak yapılabilmektedir. E-Devlet sistemi üzerinden yapılan başvuruların tüketici aleyhine karara bağlanması durumunda, tebligat ve bilirkişi ücretleri bakanlık tarafından karşılanmaktadır. Yani tüketicilere hak arama konusunda herhangi bir mali yük getirilmemektedir.
Tüketici Hakem Heyeti E-Devlet Başvurusu ?
Tüketiciler e-Devlet şifreleri ile giriş yaptıktan sonra, arama sistemde bulunan Ticaret Bakanlığı kurumunun altında yer alan “Tüketici Hakem Heyetlerine Başvuru İşlemi” kısmına tıklayıp, açılan pencerede, “Uygulamaya Git” butonuna tıkladıktan sonra yönlendirilecekleri sayfada yapacakları işlemleri gerçekleştirebilmektedirler. E-devlet sistemi üzerinden giriş yaptığınız için kişisel bilgileriniz önünüze otomatik olarak gelmektedir. Siz sadece şikâyetinizi detaylı bir şekilde açıklayıp, başvurunuzu göndermelisiniz.
Online başvurunun yani e-Devlet üzerinden yapılan başvurunun, elden başvuru yapmaktan hiçbir farkı bulunmamaktadır. Yasal bir dayanağı bulunan başvuru sonuçlarınız kısa bir süre içinde e-Devlet sistemi üzerinde ki iletişim bilgileriniz aracılığı ile size aktarılmaktadır. Ayrıca sorununuzun çözümüne dair gerekli olan tüm adımlar da atılmaktadır.

Tüketici Mahkemesi başvuru sonuçları ne kadar sürede çıkıyor?
Tüketici Hakem Heyetleri, kendilerine ulaşan başvuruları en geç üç aylık bir süre içinde karara bağlamaktadır. Tüketici Hakem Heyetlerinin vermiş olduğu kararlar beş günlük bir süre içinde İl Müdürlüklerine ya da Kaymakamlık binalarında yer alan duyuru panolarına asılmaktadır. Dava sürecini kaybeden taraflar Tüketici Mahkemesi’ne başvuruda bulunabilmektedir. Davacı olan taraf ise mahkemede verilen karara uymak zorundadır.
Tüketici Mahkemesi başvurunuzu çevrimiçi olarak e-Devlet sistemi üzerinden yaptıysanız bu işlemlerin hepsini yine e-Devlet sistemi üzerinden takip edebilirsiniz.
İtiraza Cevap Süresi Kaç Gündür ?
Sonucunuz karara bağlandığında eğer kararınız olumlu ise, kararın size ulaştığı tarihten başlayarak 15 gün süre ile beklemeniz gerekmektedir. Çünkü bu sürede karşı tarafında karara itiraz etmesi söz konusu olabilmektedir. 15 gün süre dolduktan sonra, bankanıza ya da ilgili firmaya başvuru yapabilirsiniz. Kararın gereği yerine getirilmediği takdirde, karar sonucunuz ile birlikte İcra Müdürlüklerine başvuru da bulunarak icra takibi başlatabilirsiniz.
Banka Tüketici Hakem Heyeti kararınıza itiraz ettiği takdirde, Tüketici Hakem Heyeti başvurunuza istinaden bankadan savunma istemektedir. Savunma verildikten sonra lehinize ya da aleyhinize karar verilmektedir. Karar verildikten sonra ise, şikâyetçi ve şikâyet edilen tarafa tebligat yolu ile karar bildirilmektedir.
Tüketici mahkemesi kaç günde kararı bildirir?
Evraklar