Trafik kazası tazminat davası maddi ve manevi tazminat davası, en az bir motorlu aracın içinde bulunduğu bir kazada ölüm, yaralanma gibi bedensel zararlar için açılan bir tazminat davası türüdür. Ayrıca üçüncü kişilere ait ev ve araba gibi mal varlıklarında meydana gelen zararlarının giderilmesi için zarara uğramış şahıslar tarafından trafik kazasında sorumluluğu bulunan şahıslara karşı açılmaktadır. Trafik kazası tazminatı, uygulamada hem bedensel olarak, hem de mal varlığına gelmiş zararları ifade etmek için kullanılmaktadır.
Trafik kazası sebebiyle tazminat davasının hukuki dayanağı, trafik kazasının bir haksız fiil sorumluluğu doğurmasıdır. Trafik kazasının hukuki nitelik açısından haksız fiil olmasında; zamanaşımı, mahkemenin yetkisi ve tazminatın miktarı gibi birçok farklı konuda bazı sebepleri bulunmaktadır.
Trafik kazası nedeniyle tazminat davasını kimler açabilir?
Trafik kazasında yaralanma yaşanmış ise, yaralanan bireyin kendisi maddi ve manevi tazminat davası açabilmektedir. Yaralanan kişi fiziksel yaraları sebebiyle, hayatı boyunca yaşayacağı iş gücü kaybı ve trafik kazasından dolayı yaşadığı manevi hasar için manevi tazminat davası talep edebilmektedir. Trafik kazası sebebi ile ortada çok ağır yaralanan bir şahıs var ise, yaralanan şahsın yakınları da manevi tazminat davası açabilmektedir. Yargıtay uygulamasında ağır bedensel yaralanma, yaralanan kişinin herhangi bir uzvunu kaybetmesi veya hayati değerlerini yerine getirememesi olarak kabul edilmektedir.
Ölümlü trafik kazalarında ise, ölen kişiden hayatta iken destek alan herkes maddi tazminat davası ve manevi tazminat davası açabilmektedir. Ölen şahıs evli ise eşi ve çocuklarına, bekâr ise de anne ve babasına destek veriyor olarak kabul edilmektedir. Yani, ölen kişilerin yakınlarının ölen şahsın desteğinden yararlandıklarını ispat etmelerine gerek duyulmamaktadır. Ancak ölen şahsın nişanlısı, dayısı ve benzeri akrabasının trafik kazası sebebi ile destekten yoksun kalma tazminatı talep edebilmeleri için ölen şahıstan hayatta iken destek aldıklarını ispatlamalarına gerek duyulmaktadır.
Trafik kazası tazminat davası için gerekli evraklar nelerdir?
Eğer bir trafik kazası geçirdiyseniz ve oluşan hasarları sigorta şirketinizin tazmin etmesini istiyorsanız öncelikle sigorta şirketinin talep edeceği bazı evrakları tamamlamanız gerekmektedir. Trafik sigortası teminatları üç farklı grupta değerlendirilmektedir: Maddi zararlar, bedeni hasarlar ve vefat. Ancak talep edilen evraklar, hasarın şiddetine göre değişiklik gösterebilmektedir.
Maddi zarar tazminatı için gerekli belgeler:
- Poliçe örneği
- Trafik kazası tespit tutanağı
- Hasara ait fotoğraflar
- İfade ya da görgü tanığı tutanakları
- Sürücülerin ehliyet ve ruhsat fotokopileri
- Kazayla ilgili diğer belgeler
- Gerek görülmesi durumunda uzman incelemesi raporu ve alkol raporunun tamamlanması gerekmektedir.
Bedensel hasarlarda gereken evraklar:
Yaralanma durumunda tazminat alabilmeniz için, trafik kazasının kaza tespit tutanağı, yaralıların taburcu olduğunu ispat edecek hastane raporu, reçete ve fatura veya tedavi giderlerinin bulunduğu belgelerin tamamlanması gerekmektedir.
Sakatlanma durumunda ise, trafik kazasının kaza tespit tutanağı, hastaneden alınacak ve sakatlığın durumunu gösterecek rapor, sakat kalan şahsın gelir durumu belgesi ve kazayla ilgili diğer belgelerin tamamlanması gerekmektedir.
Vefat etme halinde gerekli belgeler:
- Trafik kazasının kaza tespit tutanağı
- Ölüm muayene raporu
- Aile nüfus kayıt örneği
- Veraset ilamı
- Vefat eden şahsın gelir durumunu gösteren belge
- Sosyal Güvenlik Kurumu geliri bağlanmış ise gelirin peşin değerini gösteren belge
- Kazayla ilgili diğer belgelerin tamamlanması gerekmektedir.
Evraklar