TKDK’nın sunmuş olduğu pek çok kredi ve avantajdan faydalanmak isteyen vatandaşlarımız TDKD başvurusu için şartları ve istenilen bilgi ve belgeleri de araştırmaya koyulmuşlardır. Her başvurunun belli bir şartı ve koşulu olduğu için istenen belge ve gerekli görülen yükümlülükler de farklı olacağından her başvurunun şartları ve evraklarının teker teker araştırılması ve öğrenilmesi gerekmektedir.
TKDK NEDİR?
Tarımsal ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu olan TKDK 4 Mayıs 2007 tarihinden itibaren başta çiftçilerimiz olmak üzere, tarım alanındaki tüm sektörlerin yanında olmak ve çoğu avantajdan onları haberdar etmek, faydalandırmak ve insanlara yarar sağlamak adına kurulmuş bir yapıdır.
Amacına genel olarak baktığımızda; ulusal kalkınmayı desteklemek, ve elde edilen tüm imkanları kullanarak adından da anlaşılacağı gibi kırsal kalkınma programlarının tamamına yönelik geniş kapsamlı faaliyetler gerçekleştirmektedirler.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına bağlı olan bu kuruluş, özel bütçeli bir kamu kurumu olarak kendini her geçen gün geliştirmeye ve vatandaşlarına yeni hizmetler sunmaya devam etmektedir.
TKDK BAŞVURU ŞARTLARI NELERDİR?
IPARD Programı kapsamında değerlendirilen TKDK’dan %65 oranına kadar hibe desteği almanız için bazı şartları ve yükümlülüklerine yerine getirmiş olmanız gerekmektedir. Eğer gerekli görülen şartlara ve yeterliliklere sahip değilseniz kurumdan hibe desteği alamazsınız. Ayrıca şartlara uygun olunsa bile istenilen bazı evrakları yeterli seviyede ve gerekli görülen belgelerin tam olması da gerekmektedir. ( TKDK Başvurusu Şartları )
Öncelikle en temel gereklilik olarak sizden 20 dönümlük bir alanda aromatik bitki ekili bir vaziyette bulunması gerekmektedir. Bu şarta uygun bir çiftçi iseniz bazı konularda hibe alabilirsiniz.
TKDK’DAN HANGİ MAKİNELERİ ALABİLİRİZ?
Kişisel olarak alınabilecek olan makinelerin alınması için ilk şart olarak 20 dönümlü aromatik bitkinin ekili olması şartı sağlanarak bazı makineler alınabilecektir. Bu makineler; pulluk, mibzer, rotovatör, rotatifler, merdane, çizel, tırmık makinesi, römork, ilaçlama makinesi, ön ve arka yükleme makinesi, ot çayır biçme makinesi, ot toplama tırmığı, gübre serpme makinesi, sıvı gübre dağıtma tankı, katı gübre dağıtma römorku, sap parçalama makinesi, tefsiye küreği, su tankeri, elevatör, çapa makinesi, dal öğütme makinesi, budama makinesi, toprak burgu makinesi, biçme dikim eleme söküm ve hasat makineleri, makine ekipman garajı gibi aletleri hibe kapsamında kişisel olarak alabilirsiniz. ( TKDK Başvurusu Şartları )
Bu makineleri alırken de TKDK’nın desteklediği %65’lik hibe desteğini kullanabilirsiniz.

TKDK BAŞVURU ŞARTLARI NEDİR?
TKDK tarafından oluşturulmuş olan bu malzeme ve alet listesine %65!lik bir hibe desteği ile sahip olabilmek için devletin bizden istemiş olduğu TKDK başvuru şartları bulunmaktadır. Bu şartlar şu şekildedir;
- Önceden belirlenen bazı illerde bu çalışmanın yapılması gerekmektedir. Öncelikle iliniz belirlenen bu belli başlı iller içerisinde değilse bundan yararlanmanız söz konusu olmayacaktır.
- En az 18 yaşını doldurmuş ve en fazla ise 65 yaşında olmanız gerekmektedir. Aksi halde bu yaş sınırından daha küçük veya 65 yaşından daha büyük iseniz bu desteğe katılamayacaksınız demektir.
- Adrese dayalı nüfus sisteminizin kırsal bir alanda olması gerekmektedir.
- ÇKS belgesi yani çiftçi kayıt belgenizin bulunması kesinlikle aranan en temel şartlardan bir tanesidir.
- En az 3 sene olacak şekilde tarım sigortanızın olması yada ÇKS sisteminde bulunmanız gerekmektedir. ( TKDK Başvurusu Şartları )
Bu şartları sağladığınız taktirde istenen belgeleri de yanınızda bulundurarak gerekli yerlere başvurmanız gerekmektedir.
TKDK BAŞVURUSU İÇİN İSTENEN BELGELER NELERDİR?
Öncelikle kurum tarafından istenilen şartlara uygun iseniz gerekli olan belgeleri hazırlamanız gerekmektedir.
IPARD ilanları ile, hazırladığınız yada hazırlatmış olduğunuz projeniz ile birlikte şu belgeleri yanınızda bulundurmalısınız;
- Şu an yaşamakta olduğunuz zamana dayalı olarak çiftçi kayıt belgesi yani ÇKS belgenizi yanınıza almanız gerekmektedir.
- Nüfus cüzdanınıza ait fotokopinizin olması gerekmektedir.
- Noter tarafından imzalanmış olarak imza beyannamesinin de bulunması gerekmektedir. ( TKDK Başvurusu Şartları )
- Ekimi yapacak olduğunuz taraya ait tapunuzun fotokopisi veya ekim yapılacak olan alan size kiralı konumsa ise bu kirayı beyan eden 7 senelik noter onaylı kira sözleşmesi
- Banka hesabınıza ait olan bana hesap cüzdanı fotokopisi
- İmza ve mühürlü bir şekilde olan ekim yapılacak alana ait tapu kayıt belgesi. (Ek olarak bu belge üstünde takyidat bulunmadı yazısının da olması şarttır.)
- Vergi ve SGK borcunuzun olmadığını gösteren belge
- Eğer traktörünüz varsa traktörünüze ait ruhsat belgesi fotokopisi gerekmektedir.
Bu şart ve gerekli belgeleri karşılayan vatandaşlarımız TKDK’ya hibe için başvurabilmektedirler. Çiftçiler için büyük bir önem taşıyan TKDK başvuru şartları ve gerek görülen belgeleri bu şekildedir.
Evraklar