Tespit ve Öneri defterinin bir diğer adı onaylı defterdir. İş sağlığı ve güvenliği nedir? Bu defter 29 Aralık 2012 tarihinde işleme dahil olmuştur. İş Sağlığı ve Güvenliği kapsamına alınan bu defter, uzman tavsiyelerinin ve tespitlerini içermektedir. Seri numaralarına sahip olan bu defter, bir aslı bulunmaktadır. Hazırlanacak olan defter ise iki kopya şeklinde olmalıdır. Bu defter hem işverene hem de işyerine özel oluşturulmuş defterlerden bir tanesidir.
- Tespit ve Öneri Defterinin Onaylama Süreci Nasıldır?
- Tespit ve Öneri Defterlerinin Özellikleri Nelerdir?
- Tespit ve Öneri Defteri’nde Dikkat Edilecek Hususlar Nelerdir?
- Onaylı Defter’de Hangi Konulara Dikkat Edilmesi Gerekilir?
- Tespit ve Öneri Defterlerinin Bir Kopyası Alınmalı mı?
- Onaylı Defterler Nerede Saklanmalı?
- Tespit ve Öneri Defterlerinde En Çok Karşılaşılan Sorun Nedir?
Tespit ve Öneri Defterinin Onaylama Süreci Nasıldır?
Tespit ve öneri defterlerini onaylatmak için öncelikle şu süreçten geçilmelidir.
- İşyerinin bağlı olduğu Çalışma Müdürlüklerine (il bazında)
- Notere gidilerek her sayfa için ayrı imza altına alınarak
onaylama süreci tamamlanmış olur.
Tespit ve Öneri Defterlerinin Özellikleri Nelerdir?
Onaylı defterler her bir iş yeri için ayrı ayrı imza altına alınır ve hazırlanır. Her bir sayfası yukarıda özelliğini belirttiğimiz gibi 1 tane asıl ve 2 kopyası olmak üzere toplamda 3 adet sayfadan oluşması gerekir. Sayfalar içerisinde ayrıca numaralandırma sistemi de mevcuttur. Her bir sayfası ayrı ayrı numaralandırılır.
Her bir iş yerine farklı olarak hazırlanan tespit ve öneri defterlerinin ilk sayfasında mutlaka ama mutlaka iş yerinini bilgileri yer almak zorundadır. Bu bilgiler içerisinde şunlar bulunması gerekir:
- İş yeri bilgilerini içeren SGK’nın sicil numarası
- İş yerinin açık adresi
- İş yerinin iletişim bilgileri (e-mail – telefon vb)
- İş verenin (sorumlu kişi) veya müdürün kişisel bilgileri
Tespit ve öneri deftlerinde yukarıda saydığımız hususlar olması gerekmektedir. Aksi durumda bu sayfa eksik kabul edilir ve onay almaz.
Tespit ve Öneri Defteri’nde Dikkat Edilecek Hususlar Nelerdir?
Onaylı defterinizde yer alacak diğer bir husus ise şantiyelerde çalışanlar içindir. Burada onaylı defteri hazır hale getirmek için iş yeri adresi yerine şantiyenin adresi yazılmalıdır.
Yönetmelikte yazmamasına rağmen defterde bulunması gereken bir başka özellik ise şudur. Tespit ve öneri defterinin ön sayfasında iş güvenliği uzmanının veyahut iş yeri hekimi var ise bu kişinin bilgileri kesinlikle yazılmalı ve imza altına alınmalıdır. Çünkü ileride bu kişiler değişiklik gösterirse, daha önceki çalışanlar ve ve uzmanlar kayıt altına alınmış olur.
Defterlerdeki tüm hususları yerine getirip yazdıktan sonra resmi olarak onaylatmak için herhangi bir ücret vermeniz gerekmiyor. Bağlı bulunduğunuz ilin Çalışma ve İş Kurumu’na giderek bu işlemi ücretsiz bir şekilde yapabilirsiniz.
Yapacağanız bu onaylatma sürecinde her zaman bir kopyası sizde ve karşı tarafta bulunmalıdır. Çünkü herhangi bir itiraz durumunda bu kopyadaki bilgiler geçerli olacaktır.
Onaylı Defter’de Hangi Konulara Dikkat Edilmesi Gerekilir?
Tespit ve Öneri defterinde mutlaka dikkat edilmesi gereken birkaç husus bulunmaktadır. Bunların en önemlisi her sayfada mutlaka iş yerinin adı ve tarih bilgisi girilmelidir. Bu bilgiler girilmediği zaman ileriki safhada sıkıntı oluşturacaktır. Çünkü tarih olarak imza altına alınmayan ve bilgileri girilen defterin, hangi gün kayıt altına alındığı bilinmediğinden, geçerliliğini korumayacaktır.
Onaylı defterin her bir sayfasına yazılan maddeler sona erdiğinde sayfa sonuna, mutlaka düz bir çizgi çekilmelidir. Çünkü ileride karşılaşılacak herhangi bir olumsuz durumda veya başka bir olayda bu çizdiğiniz kısmın alt tarafına asıl konu yazılabilir. Böylece yanlış düzeltilebilir.
Tespit ve Öneri Defterlerinin Bir Kopyası Alınmalı mı?
Tespit ve Öneri deftlerinin mutlaka nüshaları korunup, muhafaza altına alınmalıdır. Onaylı defterin alttan 2 adet nüshası koparılmalıdır. Koparılan bu sayfalar arşive koyulup muhaza altına alınmalıdır.
Onaylı Defterler Nerede Saklanmalı?
Sayfaların zamanla yıpranması ve üzerindeki yazıların silinmemesi için arşiv önlemi alınmalıdır. Arşive kaldırılan bu nüshalar, koruyucu şeffaf dosya içerisine dahil edilmelidir. Ayriyetten bu nüshaların bir kopyası da alınmalıdır.
Onaylı defterler iki uzman tarafından imzalanmasa bile iş görmektedir. Bu durumda herhangi bir olumsuzlukla karşılaşmazsınız. İş güvenliği uzmanı veya iş yeri hekiminin aynı anda imzası olmaması bir sorun oluşturmayacaktır.
Tespit ve Öneri Defterlerinde En Çok Karşılaşılan Sorun Nedir?
Onaylı defterlerde en çok karşılaşılan sorunlardan bir tanesi iş veren kişilerin defteri imzalamaması olayıdır. Bu durum onaylı defterlerde en sık karşılaşılan durumlardan birisidir. Bu defter iş verenin sorumluğu dahilinde olduğundan dolayı iş verenin imzası olması gerekmektedir. Defteri imza altına almasa bile yönetmelik gereği, imzalamış sayılır ve içerisindeki maddeleri kabul eder.
İş sağlığı ve sosyal güvenliği hizmetleri yönetmeliğine burdan ulaşabilirsiniz. (Mevzuat)
İş sağlığı ve sosyal güvenliği hizmetleri yönetmeliğine burdan ulaşabilirsiniz.
Evraklar