Temyiz dilekçesi örneği, yerel mahkemede gerçekleşen yargılama sonucunda verilen karar için itirazda bulunacak kişi ya da vekillerin kullandığı kanuni bir yol olmaktadır. Temyiz, istinaf mahkemesinin bozma kararı dışında bulunan hükümlerin hukuki olarak tekrar incelenmesi için ceza davasının taraflarına tanınan bir kanun hakkı olarak kullanılmaktadır. Üst mahkemede açılmış olan yeni bir tür dava olmaktadır. Temyiz başvurusu ile taraflar, istinaf mahkemesi kararının değiştirilmesi ya da bozulması talebinde bulunmaktadır. Temyiz incelemesi, bir temyiz mahkemesi olan Yargıtay tarafından yapılmaktadır.
Temyiz dilekçesi örneği hazırlayacak olan kişilerin, istinaf mahkemelerinin kurulması ve istinaf yolunun kullanılmaya başlanılması ile birlikte birinci derece mahkemelerinin verdikleri karara eğer temyiz sınırına tabi değil ise temyiz yolu ile değil de istinaf yolu ile kararın düzeltilmesi, bozulması ya da onanması istenebileceğini bilmesi gerekmektedir. Temyiz süresi, istinaf mahkemesi kararının tefhimi ve tebliğinden başlayarak 15 gün sürmektedir. Temyiz süresi hesaplanırken kararın verildiği gün hesaba alınmamaktadır. Son günün tatile denk gelmesi durumunda ilk iş günü temyiz süresinin son günü olarak kabul edilmektedir.
Temyiz Dilekçesi Nasıl Yazılır?
Temyiz dilekçesi nasıl yazılır sorusuna dilekçeyi hazırlayacak kişilerin dikkat etmesi gerekmektedir. Temyiz yoluna başvuran kişilerin başlıca önem göstermesi gereken hususlar bulunmaktadır. Bu hususlar,
- Bölge adliye mahkemesi hukuk dairelerinden verilen temyizi kabil nihai karalar ile hakem kararlarının iptal talebi üstüne verilen kararlara karşı olarak tebliğ tarihinden sonra iki hafta içerisinde temyiz yoluna başvurulmakta
- Davada haklı çıkan taraf da hukuki yararı bulunmak koşulu ile temyiz yoluna başvurabilmekte
şeklinde sayılır iken bazı durumlar ise temyiz edilemeyen kararlar olarak sayılmaktadır. Bu kararlar ise,
- Bölge adliye mahkemelerinin tutar ya da değer olarak kırk bin Türk Lirasını geçmeyen davalara yönelik kararlar
- Kira ilişkisi ile doğan, tutar ya da değer itibari ile temyiz edilebilen alacak davalar ve de kira ilişkisi ile doğan diğer davalardan üç aylık kira tutarı temyiz sınırının üstünde olanlar hariç 4. Madde de davalar ile özel kanunlarda sulh mahkemesinin görevine girdiği belirtilen davalar ile ilgili kararlar
- Çekişmesiz yargı işlerinde verilmiş olan kararlar
- Soy bağına ilişkin olarak sonuçlar doğuran davalar hariç, nüfus kayıtlarının düzeltilmesine ilişkin davalar ile ilgili kararlar
olarak sıralanmaktadır.
Temyize Cevap Dilekçesi Nereye Verilir?
Temyiz dilekçesi örneği ile birlikte nereye verilmesi gerektiği de önemli bir mesele. Temyize cevap dilekçesi nereye verilir sorusu HKM’nın 126. Maddesinde düzenlenmektedir. Maddenin birinci fıkrasına göre cevap dilekçesi davanın açılmış olduğu mahkemeye verilmektedir. Ayrıca cevap dilekçesine davacı sayısı kadar örnek eklenmektedir. Davalı kişi davanın açılmış olduğu yerden başka bir yerde bulunuyor ise cevap dilekçesini muharebe yolu ile de gönderebilmektedir. Böyle durumlarda cevap dilekçesi aynı tarihte mahkeme hâkimince muharebe defterine kayıt edilmekte ve havalesi yapılmaktadır. cevap dilekçesinin verilme tarihi de havale tarihi olarak kabul görmektedir.

Ceza Temyiz Dilekçesi
Ceza temyiz dilekçesi, Bölge Adliye Mahkemelerinin ya da bazı istisnai durumlarda Ceza Mahkemelerinin vermiş olduğu aleyhe karara itiraz amacı ile verilmektedir. Ceza davalarında sanıklar ya da katılanlar ‘Yargıtay İlgili Ceza Dairesi’ne gönderilmek üzere kararı veren mahkemeye temyiz dilekçesi verme hakkına sahip olmaktadır.
Yargıtay, Bölge Adliye Mahkemelerinin vermiş olduğu kararları usul ve esas yönleri ile incelemekte ve verilen kararları hukuka aykırı bulması durumunda hükmü bozabilmektedir.
Asliye Ceza Temyiz Dilekçesi Örneği
Asliye ceza temyiz dilekçesi örneği yazılırken usule ilişkin itirazlar ile başlanması gerekmektedir. Burada Hukuk Muhakemeleri Kanunu hükümleri göz önüne alınarak itirazlar yapılmakta ve ardından esas ilişkin itirazlar yapılmaktadır. Esasa ilişkin konular davanın içeriği ile ilgili olan itirazları kapsamaktadır. Bu kısımda kanun maddeleri, Yargıtay kararları, doktrine atıf yapılmaktadır. Usulün esastan önce gelmesi durumunda davanın bozulup reddedilme durumu olabilmektedir. Dilekçe hukuki bilgi gerektiren bir belge olduğu için alanında uzman olan bir avukattan destek alınarak hazırlanması ile daha sağlam bir sonuca ulaşmaktadır.
Evraklar