Tediye makbuzu mal ya da hizmet alıcısı olarak işletmelerin firmalara ödedikleri ücretleri belgelendirdikleri makbuzlara verilen isimdir. İşletmeler, ödeme yaptıkları firmalarla alışverişlerinin sonucunda makbuz kesmek zorundadır. Tediye makbuzu genel olarak tahsilât makbuzları ile karıştırılır. Tediye makbuzlarında kural olarak ödemeyi yapan tarafın makbuz kesmesi gerekir. Alışveriş sonrasında ödeme işlemleri ister çek ile ister nakit olarak gerçekleşsin tediye makbuzu kesilmesi zorunludur. Yapılan alışverişlerin resmi olarak belgelendirilmesini sağlayan tediye makbuzları firmalar açısından oldukça önemlidir.
Tediye Makbuzu Nedir?
Alışveriş sonrası tediye fişi düzenlenirken ödeme şekline uygun olacak şekilde düzenleme yapılır ve boş alanların üzeri çizilir. Tahsilât bilgileri ile tahsilâtı yapan kişinin bilgilerinin eksiksiz bir biçimde doldurulması gerekir. Kurala uygun doldurulmayan makbuzlar geçersiz sayılır. Boş tediye makbuzu pdf olarak indirilip incelenebilir.
Tediye makbuzunda bulunması gereken birtakım ibareler vardır. Bunlar şu şeklidedir;
- Tahsilât biçimi,
- Tahsilâtın; birim, rakam ve yazı cinsinden tutarı,
- Ödeme yapılan firmanın veya kişinin adresi, unvanı ve iletişim bilgileri,
- Ödemeyi yapan firmanın veya kişinin adresi, unvanı ve iletişim bilgileri,
- Tahsilât biçimine göre değişen; şube, banka, çek numarası, hesap numarası, çek tarihi vb. gibi bilgiler,
- Makbuz kesim tarihi yer almak zorundadır.
Tediye Makbuzu ile Tahsilat Makbuzu Arasındaki Fark
Firmalar arasındaki ödemelerin resmi kaydı olarak nitelendirilen tediye makbuzları işlevsel olarak diğer makbuzlara da benzer. Tediye makbuzu ile en sık karıştırılan makbuz tahsilât makbuzudur. İşlevsel olarak aynı makbuzlar gibi görünseler de arlarındaki en temel fark düzenleyen kişilerin değişmesidir. Tahsilât makbuzlarında ödeme yapılan firma ile makbuzu düzenleyen firma aynıdır. Temel olarak satıcı olan taraf makbuzu keser. Tediye makbuzu örneği incelendiğinde ödeme yapan firma ile makbuzu kesen firmanın aynı olduğu görülür.
Makbuzla ilgili makaleler;
Tahsilât makbuzları da tediye makbuzları gibi iki taraf arasında alım – satım işlemleri sonrasında düzenlenmesi gereken en temel belgeler arasında yer alır. Satış yapıldığında o hizmetin ya da ürünün satışının gerçekleştiğini belgeler. Tahsilât ve tediye makbuzu excel programı üzerinden düzenlenir. Kural olarak ödemenin tamamı / bir kısmı alındığında tahsilât makbuzu kesilebilir. Ayrıca tediye makbuzlarında olduğu gibi ödemeler havale, çek ya da elden ödemelerde de makbuz kesilmek zorundadır.

Tediye Makbuzu Ne İçin Kullanılır?
Mal, para, kıymetli evrak gibi belge ve kıymetlerin teslim edildiğini göstermekle birlikte kanıtlamak için düzenlenen bu makbuz, ticari işlemlerle uğraşan kişiler tarafından tediye makbuzu ne için kullanılır sorusunun cevabı niteliğinde yer alır. Tediye makbuzlarının firmalar için tasarlanmasından önce en uygun şablon işletmeye sunulur. Gerekli tüm firma bilgileri bu makbuz üzerinde yer alır. Firmaların taleplerine göre yandan ya da üsten tutkallı, yandan perforajlı bir biçimde ciltlenebilir. Basım işleminin tamamlanmasıyla birlikte istenilen ciltleme yöntemi uygulanarak firmalara teslim işlemi yapılır.
Tediye Makbuzu Örneği
Genellikle A5 ebatında bulunan tediye makbuzu, isteğe bağlı olarak farklı ebatlarda da üretimi gerçekleştirilebilen bir belgedir. Aşağıdan tadiye makbuzu örneğini word formatında indirebilirsiniz.
Evraklar