TBMM Türkiye Büyük Millet Meclisi Dilekçe Örneği, bütün Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının sahip olduğu bir hak olmaktadır. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan herkes dilekçe yazma hakkını dilediği zaman kullanabilmektedir. Türkiye Büyük Millet Meclisi, Türkiye Cumhuriyetinin yasama organı olmakta ve Türk halkı tarafından seçilen milletvekilleri bir dönem boyunca milletin vekilleri olarak Türkiye Büyük Millet Meclisinde yasama faaliyetini yürütmektedir. Türkiye Büyük Millet Meclisinde siyasi partilere üye olan milletvekilleri görev yapmaktadır. Ayrıca bağımsız milletvekilleri de aynı şekilde görev yapabilmektedir.
Türkiye Büyük Millet Meclisine dilekçe yazacak vatandaşlar genel olarak iki amaç için bunu yapmaktadır. Bunlardan birinci amaç bilgi edinme olurken ikinci amaç ise bir istemin sunulması olarak sayılmaktadır. TBMM Türkiye Büyük Millet Meclisi Dilekçe örneği yazıldığı amaca göre iki ayrı makama yapılmaktadır.
TBMM Dilekçe Komisyonuna Nasıl Başvuru?
TBMM dilekçe komisyonuna nasıl başvuru yapılacağı merak edilen bir konu olmaktadır.
TBMM dilekçe komisyonuna başvuru yapmak isteyen kişiler,
- Temek hak ve özgürlüklerinden birisinin ihlal edilmesi
- Emeklilik sorunu
- Kamulaştırma
- İskân ve ima sorunu
- Maddi yardım talebi
- Hastane kurul raporlarından şikâyet
- İş talebi
- Banka kredisi ya da kredi kartı ödemesi şikâyeti
gibi konular için Türkiye Büyük Millet Meclisi Dilekçe Komisyonuna başvuruda bulunabilmektedir. Temel hak ve özgürlüklerinin ihlal edildiğini düşünen biri mektup ya da faks ile Komisyona başvuru yapabilmektedir.
Türkiye Büyük Millet Meclisine gönderilen dilekçelerde,
- Dilekçe sahibinin adı soy ad
- Dilekçe sahibinin imzası
- Dilekçe sahibinin adres
bilgilerinin yer alması gerekmektedir. Bu şartları taşımayan dilekçeler, belirli bir konuyu ihtiva etmeyen dilekçeler ve yargı mercilerinin görevine giren konular ile ilgili dilekçeler incelenmemektedir.
TBMM Dilekçe Komisyonu Dilekçeleri Kaç Günde Cevaplar?
TBMM dilekçe komisyonu dilekçeleri kaç günde cevaplar, gönderilen dilekçe ulaştıktan sonra dilekçe komisyonu tarafından incelenmesi ve karara bağlanması adına altmış günü bulmaktadır. İlgili kamu kurum ya da kuruluşları Türkiye Büyük Millet Meclisi Dilekçe Komisyonuna gönderilmiş olan dilekçeleri otuz gün içerisinde cevaplamaktadır. İnceleme ve karara bağlanmanın esas ve usulleri Türkiye Büyük Millet Meclisi içtüzüğünde gösterilmektedir.

Dilekçelere yanıt verme süreleri hukuki olarak koruma altında bulunmaktadır. Dilekçe ister devlet ister özel sektör kurumlarına verilsin kesin olarak cevaplandırılması gerekmektedir. Hukuki olarak da koruma altında bulunan dilekçelerin yanıtlanması oldukça önem taşımaktadır. Dilekçenin belirtilen süre içerisinde yanıtlanmaması durumunda dilekçe veren taraf hukuki yollara başvurabilmekte ve dilekçenin yanıtlanması talebinde bulunabilmektedir. Cevap dilekçesi olarak görülen bu davalar kapsamında karar alınmakta ve dilekçeye yanıt vermesi gereken kişi ya da kuruluşlara iki haftalık ek bir süre tanınmaktadır.
- Mühür Bozma Suçu Savunma Dilekçesi Örneği
- Kamuda Müdür Olmak İçin Aranan Şartlar 2022
- 4D Kamuda Sürekli İşçi Kadrosu Nedir?
E-Dilekçe TBMM
TBMM Türkiye Büyük Millet Meclisi Dilekçe Örneği dışında e-dilekçe sistemi de araştırılıyor. E-dilekçe TBMM başvurusunda bulunmak isteyen kişiler bu başvurularını Türkiye Büyük Millet Meclisi Dilekçe Komisyonu web sitesi üzerinden kolayca yapabilmektedir. Türkiye Büyük Millet Meclisi Dilekçe Komisyonu, telefon yolu ile ya da e-posta yolu ile dilekçe başvurusu yapanların başvurularını kabul etmemektedir. Dilekçe komisyonuna sadece e-dilekçe başvurusu yapılması mümkün olmaktadır. Başvuruda bulunan kişiler ardından otuz günlük yanıtlanma süresini beklemektedir. Dilekçe yanıtı verilen adrese posta yolu ile teslim edilmekte ya da Türkiye Büyük Millet Meclisi Halkla İlişkiler Binası bilgi edinme bürosu kalemi ya da dilekçe komisyonu kaleminden edinilmektedirler.
TBMM Dilekçe Komisyonu İletişim
TBMM dilekçe komisyonu iletişim, dilekçe verecek kişilerin merak ettiği bir nokta olmaktadır. Dilekçe verecek kişiler komisyona web sitesi üzerinde bulunan adres ile e-dilekçe sistemi üzerinden ulaşabilmektedir. Dilekçe verecek kişinin dilekçede gerekli olan kısımları eksiksiz şekilde doldurması dilekçenin kabul edilmesi adına oldukça önem taşımaktadır. Doğru şekilde iletilen dilekçe ilgili kurum tarafından incelenerek yanıtlanmaktadır. Telefon yolu ile ya da e-posta yolu ile başvuruların kabul edilmediği de Dilekçe Kurumu tarafından bildirilmektedir. Her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı doğru şekilde olmak şartı ile dilekçe başvurusunu yapabilmekte ve belirlenen sürede de yanıtını almaktadır.
TBMM Türkiye Büyük Millet Meclisi Dilekçe Örneği
TBMM Türkiye Büyük Millet Meclisi Dilekçe Örneği ile ilgili bu konu altından örnek belgeye ulaşabilirsiniz.
Evraklar
SAYIN YETKİLİLER, SELAMLAR SAYGILAR
İSTANBUL/ATAŞEHİR DE İKAMET EDİYORUM, YAYA KALDIRIMLARINDA YÜRÜYEMİYORUZ, HEP ARAÇ PARKLARI İLE DOLU, ZATEN DÜKKANLAR YAYA KALDIRIMINI VE DÜKKANININ ÖNÜ DİYE CADDEYİ DE PARSELLEMİŞ, GERÇİ BU SORUN BÜTÜN İSTANBUL UN HATTA BÜTÜN ŞEHİRLERİN SORUNU, BELEDİYEYE ŞİKAYETTE BULUNUYORUM BİZ BAKMIYORUZ POLİS BAKIYOR DİYORLAR POLİSE VE VALİLİĞE BİLDİRİYORUM BİZ DEĞİL YEREL MAKAMLAR BAKIYOR DİYORLAR YAYA KALDIRIMLARI KİMİN SORUMLULUĞUNDA ? AYRICA DEVLETİMİZ BÜYÜK VE GÜÇLÜ YAYA KALDIRIMLARINI YASAL DÜZENLEME İLE Mİ OLUR BAŞKA TÜRLÜ MÜ OLUR BİZ YAYALARIN KULLANIMINA TAHSİS EDEMEZ Mİ ? TEŞEKKÜR EDİYORUM.