Tavuk yetiştiriciliği son zamanlarda popülerliği artan ve insanlara ek bir gelir sağlayan meslekler arasına girmiştir. Tavuk çiftliği kurmak isteyen kişiler ilk olarak çevresine yumurta satarak oluşturdukları masrafları çıkarabilir. Zamanla yumurtaların miktarı da artacağı için büyük şirketlere satabilme şansı yakalanır.
Tavuk Yetiştiriciliği İşi Kurmak
Tavuk çiftliği kurmak, yumurta tavuğu yetiştiriciliği yapmak isteyen kişiler ilk olarak işi kavramaları gerekir. Bu sebeple ilk olarak gönüllü bir şekilde çalışılması gereken zor bir iştir. Çiftçiler hafta sonu dahil olmak üzere çok erken saatlerde uyanıp gece yarısına kadar çalışmaya gönüllü olmalıdır. Bununla birlikte tavuklara yem vermek, gübre temizlemek, temizlik yapmak gibi tavukların bakımını üstlenmek için bedensel bir güce sahip olmak gerekir.
- Tavuk Çiftliği Kredisi Hibe Şartları
- Faizsiz Tavuk Çiftliği Kredisi Nasıl Alınır
- Ziraat Bankası Tavuk Çiftliği Kredisi
Tavuk çiftliği üzerinden sağlanan kazançlar mevsimsel olarak değişim gösterecektir. Bununla birlikte tavuk çiftliği sahibi olan kişiler satıcıya yumurta ve etleri iyi pazarlaya bilmelidir. Fakat ilk dönemlerde tercih edilen olmak için daha makul fiyatlar belirlenmelidir.
Tavuk Çiftliği için İş Planları
Çiftçilerin başarılı bir çiftlik kurabilmek için düzenli bir iş planı oluşturmaları gerekir. Çiftlik giderlerini belirlemek iyi bir başlangıç olabilir. Tavuk kümeslerinin masrafı, yem giderleri, teknik malzemelerin giderleri ve tavukların kendi giderleri çiftlik giderleri arasında yer alır. Aynı zamanda bedensel işçi çalıştırılabilir. Bu da çiftlik giderleri arasına gireceği için unutulmaması gereken bir noktadır.
Giderlerin yanında çiftlikten sağlanacak gelirler hesaplanmalıdır. Burada aylık tutulan kar miktarı ve kar hedefleri belirlenmelidir. Çiftlikten düzenli bir şekilde kar sağlayabilmek için bu hedeflerin garanti hedef olmaları önemlidir.

Yumurta Tavuğu Yetiştiriciliği
Çiftçilerin en başta bir tavuk besiciliği alanı oluşturabilmeleri için belirli bir sermaye ve finans kaynağına sahip olmaları gerekir. Kişiler bunu kendileri de yapabilir, çevrelerinden de borç alabilir. Aynı zamanda devlet kredisi ve hibe fonlarını da başvurma gibi yöntemler kullanılabilir. Her çiftlikte olabileceği gibi kötü mevsim ve hava şartları sonucunda afet planı da oluşturulmalıdır. Afet planı eğer işler kötü geçerse ve tavuklar telef olur ise çiftçinin ayakta kalması için başvuracağım acil bir durum planıdır.
Gezen Tavuk Yetiştiriciliği
Çiftlik sahibi olmak isteyen kişiler aynı zamanda pratik deneyim kazanmak için başka bir çiftlikte çalışmalıdır. Hiçbir deneyim sahibi olmadan tavuk çiftliği yapmak tavukların telef olmasına ve tüm sermayenin kaybedilmesine sebep olabilir. Bu sebeple bir tavuk çiftçisinin yapması gereken en önemli iş tecrübeli bir gezen tavuk yetiştiriciliği uzmanı, tarafından eğitilmektir. Burada çiftçiden öğrenilen tecrübeler sonucunda, tavuk çiftçisinin; kümes tavukçuluğu ya da mera tavukçuluğu alanından birini seçip hangisinde çalışmak istediğine karar vermelidir.
Tavuk Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır? (Video)
Tavuk Yetiştiriciliği Maliyeti
Daha sonra bütçesine göre alacağı tavuk miktarları belirlenip tavukların sığabileceği bir kümes inşa edilmelidir. Kümeslerin içerisine geniş tünekler yapılmalı ve tavukların yumurtlama alanları belirlenmelidir. Bazı bölgelere suluk ve yemlik konulmalıdır fakat tavukların içerisine düşmeyecek şekilde konumlandırılması önemlidir. Kümesin etrafında tavukların özgürce dolaşabileceği bir alan çitle çevrilmelidir.
Evraklar