Süre tutum dilekçesi nedir? İlk derece mahkemesinin vermiş olduğu kararın üst mahkemece incelenmesi talebini içeren karara itiraz dilekçesi süre tutum dilekçesi olmaktadır. Süre tutum dilekçesinin amacı kanunda belirtilen sürenin durdurulması anlamına gelir. İtiraz ve istinaf süreleri ne zaman başlar? Ceza mahkemelerindeki itiraz ve istinaf süreleri ve hukuk mahkemelerindeki istinaf sureleri, duruşmadaki tarafların yüzüne okunmasından itibaren başlar. Kararın tarafların yüzüne okunmasına tefhim denilmektedir. Hakim kararı tarafların yüzüne okurken kararı neden verdiğini, hangi hukuk kuralına göre karar verdiğini gerekçeli bir şekilde açıklamaz.
Mahkemenin vermiş olduğu karara itiraz etmek isteyen taraf bu karar kendisine tefhim edildikten sonra yedi gün içinde istinaf etmelidir. Bununla birlikte, Hukuk mahkemelerinde ise kanunda belirtilen süre içinde kararı veren mahkemeye dilekçe verilerek başvurunun yapılması gerekir. Sürenin durması da gerekçeli olan kararın taraflara tebliğine kadar devam eder. Gerekçeli karar taraflara tebliğ edildikten sonra ayrıntılı bir istinaf dilekçesi veya itiraz dilekçesi ile mahkemeye başvurulur.

İstinaf Başvurusu Nedir?
Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 272.Maddesinde düzenlenmiştir. Bu maddeye göre ilk derece mahkemelerinin verdiği karalara karşı istinaf yoluna başvuru yapılabilir. Fakat 15 yıl ve daha fazla olan hapis cezalarıyla ilgili verilen hükümler resen incelenmektedir.
Süre Tutum Dilekçesi Nasıl Yazılır?
Süre tutum dilekçesi Medeni Hukuk kapsamında değerlendirilmektedir. Kanunda öngörülen 7 günlük sürenin durdurulması için süre tutum dilekçesi yazılmaktadır. Süre tutum dilekçesi nasıl yazılır? Yazılacak olan süre tutum dilekçesi Ceza Mahkemesine yazılacaksa Ağır ve Asliye Ceza Mahkemelerine hitaben yazılmaktadır. Eğer süre tutum dilekçesi Hukuk Mahkemesi’ne yazılacaksa dilekçe başlığı ona göre düzenlenmelidir. Buna göre yazılacak olan istinaf dilekçesi, bölge idare mahkemesine ya da bölge adliye mahkemesine gönderilmek üzere yazılmalıdır. İstinaf dilekçesinde istinaf süresini durdurmak için yazılan dilekçenin konusu ve dilekçe açıklamasının yazılması gerekir. Bununla birlikte dilekçede sonuç ve istem bölümü de yer almalıdır. Örnek olarak hazırlanmış süre tutum dilekçesini aşağıdaki linkten indirebilirsiniz.
Ceza Mahkemesi İstinaf Süre Tutum Dilekçesi Örneği
Ceza Mahkemesi İtiraz Süre Tutum Dilekçesi Örneği
Hukuk Mahkemesi İstinaf Süre Tutum Dilekçesi Örneği
Katılan Vekili için Kısa Temyiz Dilekçesi (Word)
Evraklar