2022 yılında stajyer ve stajyer öğrenci maaşları; 631.20 TL olarak belirlenmektedir. Stajyer ve stajyer öğrenci maaşları; asgari ücrete göre hesaplanmaktadır. Öğrencinin yeteneklerinin doğru yönlendirilmesi ile beraber alanı ile alakalı uygulamalı deneyimlere sahip olabilmesi için staj yapmaları gerekmektedir. Firmalar stajyer başvurularını değerlendirirken öğrencilerin okudukları üniversiteye, bölümlerine ve mezuniyet derecelerine bakmaktadırlar. Öğrencilerin zorunlu stajları bulunmaktadır ve okulları tarafından kaç gün staj yapmaları ve bu staj süresinde hangi konularda eğitim almaları gerektiği belirtilmektedir. Ayrıca okulları zorunlu kılmasa da öğrenciler meslekleri ile ilgili pratik yapmak ve işi öğrenmek için de staj yapabilmektedirler.
- Meslek Liselerinin Son Sınıfında Staj Yapacak Olan Stajyer Öğrencilerin Maaşları Ne Kadardır?
- Stajyer ve Stajyer Öğrencinin Devamsızlık Durumunda Maaş Kesintisi Nasıl Hesaplanır?
- Stajyer ve Stajyer Öğrenci Maaşlarının Ödemeleri Ne Zaman Yapılır?
- Stajyer ve Stajyer Öğrenci Bulundurma Zorunluluğu Olan İşletmeler Hangileridir?
- Staj Süresi Emeklilik Üzerinde Etkili Midir?
- Stajyer Öğrencilerin SGK Primleri Kim Tarafından Ödenmektedir?
- Stajyer Maaşları İçin Devlet Katkısı Ödemesi Yapılır Mı?
Meslek Liselerinin Son Sınıfında Staj Yapacak Olan Stajyer Öğrencilerin Maaşları Ne Kadardır?
Meslek lisesinde öğrenci olan stajyerlerin maaş hesaplaması yapılırken dönemin asgari ücret tutarı bilinmelidir. Meslek liselerinin son sınıfların işletme ve kurumlarda staj yapanların maaşlarının hesaplaması için izlenmesi gereken adımlar aşağıdaki gibidir:
- 2020 için net asgari ücret tutarı 2.324,70 TL’dir. Asgari geçim indirimi ise; 220.68 TL’dir.
- Net toplam asgari ücret tutarından asgari geçim indirimi çıkartılmaktadır ve 2.104,02 TL elde edilmektedir.
- Elde edilen sonucun üçte biri bulunmalıdır. 631.20 TL hesaplanmaktadır. Meslek liselerinin son sınıfında olanlara aylık olarak verilen stajyer maaşı ise; 631.20 TL olmaktadır.
Stajyer ve Stajyer Öğrencinin Devamsızlık Durumunda Maaş Kesintisi Nasıl Hesaplanır?
Stajyer öğrencinin işe gitmediği dönem için maaş kesintisi hesaplaması resmi olarak aşağıdaki gibi uygulanmalıdır:
- Staj yaptığı işletmeye 1 aylık çalışma süresi içerisinde 3 gün gitmeyen bir stajyer üzerinden hesaplama yapılabilmesi için öncelikle maaşının devamsızlık gün sayısı ile çarpılması gerekmektedir. Ardından çıkan sonuç 30’a bölünmelidir.
- Maaş tutarından elde edilen sonuç çıkartılmalıdır ve bu da stajyer öğrencinin eline geçecek olan maaş tutarını göstermektedir.
- 631.20 TL maaş alacak bir stajyer öğrencinin 30 günlük staj süresinde 3 gün devamsızlık yaptığı varsayılır ve kesinti tutarı hesaplanır ise; 631.20-(631.20×3/30) formülü kullanılmalıdır. Elde edilen sonuç ise; 568.08 TL olmaktadır.
İşletmelerin birçoğu devamsızlık yapan stajyerlerinin ücretlerinden işe devam etmedikleri gün sayısının ücretini düşürmemektedir. Stajyerlere tam ücret ödemeyi tercih etmektedirler. Ancak resmi olarak maaş kesintisi yapma hakları bulunmaktadır.
Stajyer ve Stajyer Öğrenci Maaşlarının Ödemeleri Ne Zaman Yapılır?
Stajyer öğrenci maaş ödeme tarihi; stajın yapıldığı kurumun devlet kurumu veya özel kurum olmasına göre değişiklik göstermektedir. Devlet kurumlarında stajyer ve stajyer öğrenci maaşları, her ayın 15’i ile 20’si arasında ödeme yapılmaktadır. Özel sektörde staj yapanların maaşları ise; ayın 1’i ile 10’u arasında ödenmektedir.
Stajyer ve Stajyer Öğrenci Bulundurma Zorunluluğu Olan İşletmeler Hangileridir?
Stajyer bulundurma zorunluluğu; 10 ve üzeri çalışanı olan işletmelere getirilen bir zorunluluktur. İşletmenin toplam çalışan sayısının %5’i oranında stajyer bulundurması gerekmektedir. Mesleki eğitime katkı sağlamak için alınmış olan bu karar, 2010 yılı ile beraber işletmeler için zorunlu hale gelmiştir.
Staj Süresi Emeklilik Üzerinde Etkili Midir?
Staj süresinin emekliliğe etkisine bakıldığında; staj yapılan süre, emeklilik hesaplaması yapılırken dahil edilmemektedir. Ancak bu durum her meslek grubu için geçerli değildir. Avukat ve doktor gibi meslek gruplarının staj yaptıkları süreler ise kendilerine erken emeklilik fırsatı ile geri dönebilmektedir.

Stajyer Öğrencilerin SGK Primleri Kim Tarafından Ödenmektedir?
Stajyerlerin prim ödemelerini yapan kurum; 3308 sayılı kanun kapsamında belirtilmektedir. Meslek lisesi ve yükseköğretim öğrencisi olanlar; zorunlu staj kapsamında yaptıkları staj için ödemelerini okulları yapmaktadır. Staja başladıkları tarihi ile beraber sigorta girişleri yapılmakta ve stajları sona erdikten sonra da sigorta çıkışları yapılmaktadır.
Stajyer Maaşları İçin Devlet Katkısı Ödemesi Yapılır Mı?
Stajyer aylıklarında devlet katkısı ödemesi, ilgili kuruma yapılabilmektedir. Mesleki eğitim gören öğrencilerin tamamlayıcı eğitim kapsamında staj yapmaları durumunda; 2016 yılından beri kuruma devlet katkısı ödemesi yapılmaktadır. Stajyer ve stajyer öğrenci maaşlarının bir kısmı devlet tarafından ödenmektedir. Ancak stajyer çalıştıran devlet kurumları devlet katkısı ödemesi alamamaktadır. Devlet katkısı tutarına bakıldığında ise; 20’den az personel çalıştıran kurumlar için yapılan katkı ödemesi 420.79 TL olmaktadır. 20 ve daha fazla sayıda personel çalıştıranlar için ise bu tutar 210.40 TL’ye düşmektedir.
Evraklar