- Sözleşmeli Personel Nedir?
- Sözleşmeli Personel Alımı Yapan Kurumlar
- Sözleşmeli Personel Olmak İçin Başvuru Şartları Nelerdir?
- Doğum izni hakkı
- Süt izni hakkı
- Babalık izni hakkı
- Evlat edinme nedeniyle kullanılan izin hakkı
- Engelli çocuk nedeniyle kullanılan izin
- Evlilik ve ölüm izni
- Başka mazeretlere ilişkin izin hakkı
- Yıllık izin hakkı
- Hastalık izni
- Refakat izni
- Fazla çalışma izni
- Sözleşmeli Personel ile Geçici Personel İzinleri Arasındaki Fark
Sözleşmeli Personel Nedir?
Sözleşmeli personelin izin düzenlemesi, Bakanlar Kurulu tarafından çıkarılmış olan “Sözleşmeli Personelin Çalıştırılmasına İlişkin Esaslar” bölümünde yer alan koşullara göre belirlenmektedir. Sözleşmeli personel genel tanımı itibariyle özel bir alanda mesleki bilgisi olan bireylere ihtiyaç duyulduğunda veya yıllık program içerisinde bulunan geçici görevlerde çalıştırılmak üzere alınan ve ilgili kurumun isteğiyle Maliye ve Gümrük Bakanlığı ve Devlet Personel Başkanlığı’nın onayı ile sözleşme yapılarak geçici olarak çalıştırılan kamu personelidir.
Sözleşmeli Personel Alımı Yapan Kurumlar
Yıl sonlarında Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan ve Bütçe Komisyonu tarafından alınan kararlara göre kamu kurum ve kuruluşları o yıl içerisinde alacakları sözleşmeli personeli ve kamu memurlarını belirler. Bu görüşmeler sonucunda Bakanlar milletvekillerine personel alımı ile ilgili bütçeleri bildirir.
Sözleşmeli Personel Olmak İçin Başvuru Şartları Nelerdir?
Bakanlar Kurulu tarafından belirlenmiş olup mevzuatta yayınlanan bildiriye göre sözleşmeli personel alımı şartları şunlardır:
- Herhangi bir kurumdan yaşlı veya emekli aylığı almıyor olmak.
- Kamu haklarından yararlanmasına ilişkin bir engelin bulunmaması.
- İlgili kişi adına suç yükümlülüğü kararının çıkmamış olması.
- Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ne bağlı vatandaşlığa sahip olması.
- Askerlikten muaf olma ya da bitirmiş olmak
- Sözleşmeli Personelin İzin Düzenlemesi
Sözleşmeli personelin izin düzenlemesi Bakanlar Kurulu tarafından çıkarılan “Sözleşmeli Personele İlişkin Çalıştırılma Esasları” adı altında 4/B sözleşmeli personelin sahip olduğu izin hakları aşağıda belirtilmiştir:
Doğum izni hakkı
4/B sözleşmesine sahip bir kadın personelin doğum yapmasından önce 8 hafta ve doğum yaptıktan sonra 8 hafta olmak üzere toplamda 16 haftalık ücretli izin verilir. Çoğul gebelik durumlarında ise gebelik öncesi izine 2 hafta daha eklenmektedir. Doğumdan 8 hafta önce sağlık durumunun uygun olduğuna dair doktor raporu belgelenirse kadın personel doğumdan önceki 3 haftaya kadar işyerinde çalışabilir.Doğumun erken gerçekleşmesi gibi bir durumla karşılaşılırsa kullanılamayan izinler doğum sonrası kullanılacak olan izinlere ilave edilir.

Süt izni hakkı
Ücretli olarak verilen doğum izninin bitmesinden sonra sözleşmeli kadın personele ilk 6 ay boyunca günde 3 saat, ikinci 6 ayda ise günde 1,5 saat süt izni verilmektedir. İlgili personel verilen bu izinleri dilediği saatte kullanma hakkına sahiptir.
Babalık izni hakkı
Eşi doğum yapmış olan 4/B sözleşmeli personel isteği üzerine 10 güne kadar ücretli izin hakkını kullanabilir.
Evlat edinme nedeniyle kullanılan izin hakkı
3 yaşını doldurmamış bir çocuğu eşiyle beraber evlat edinen, tek evlat edinen ya da sözleşmeli personel olmayan fakat sözleşmeli personel olan eşin evlat edinmesi ile gerçekleşen durumlarda çocuğun teslim edilme tarihinden itibaren 8 haftalık ücretli izin verilir.
Engelli çocuk nedeniyle kullanılan izin
En az %70 oranında engelli olduğu ya da süreklilik gösteren bir hastalığı belgelenen bir çocuğa sahip 4/B sözleşmeli personele yıl içerisinde tolu bir şekilde ya da bölüm halinde 10 günlük ücretli mazeret izni verilir.
Evlilik ve ölüm izni
Personelin kendisi ya da çocuğunun evlenme durumlarında 4/B sözleşmeli ilgili personele 7 güne kadar ücretli izin verilir.
Eşi, çocuğu, kendisinin anne babası ya da eşinin anne babası ve kardeşinin ölüm durumlarında 7 güne kadar ücretli izin verilir.
Başka mazeretlere ilişkin izin hakkı
Yıllık izin hakkı bulunmayan ve yukarıda belirtilen maddeler dışındaki mazeretler için bir sözleşme dönemi boyunca 10 günü geçmemek kaydıyla yetkili müdürleri tarafından ücretli mazeret izni verilebilir.

Yıllık izin hakkı
Bir kamu kurum veya kuruluşunda geçirdiği süre itibariyle 1 yıldan 10 yıla kadar çalışan sözleşmeli personele 20 gün, 10 yıldan fazla hizmet vermiş personele ise 30 günlük ücretli yıllık izin verilir.
Hastalık izni
4/B sözleşmeli personeline uzman doktor raporu neticesinde hastalığından dolayı ücretli izin verilir.
Refakat izni
Sözleşmeli personelin izin düzenlemesine göre 4/B personelin bakmakla yükümlü olduğu bakmadığında hayatı tehlikeye girecek olan anne,baba, kardeş ve çocuklarının ağır bir kaza geçirmesi durumunda 3 aya kadar ücretli izin verilmektedir.
Fazla çalışma izni
O gün içerisinde işlerin bitmesinden sonra fazla çalışan personele ücret ödenmediği takdirde fazla çalışma süresinin her 8 saatinde bir 1 gün süreyle izin verilir.
Sözleşmeli Personel ile Geçici Personel İzinleri Arasındaki Fark
Yukarıda verilen tabloda sözleşmeli personelin izin düzenlemesine ilişkin 4/A ve 4/B memurların farklarından bahsedilmektedir.
KAYNAKÇA
Evraklar