Şikayetten vaz geçme dilekçesi örneği, ceza kovuşturmasında ya da soruşturmasında şikayet hakkını kullanmakta olan müşteki, katılan, mağdur ya da suçtan zarar gören kişinin şikayet hakkını kullanmak istememesi ya da vazgeçmesi olarak ifade edilmektedir. Şikayet vazgeçme hakkını kişiler kendileri çekebildiği gibi vekaletnamesinde yetkisi bulunan vekili tarafından da çekilebilmektedir.
Şikayetten Vaz geçme Dilekçesini Süresi
Kişilerin şikayet etme hakkını kullanabilmek için kanun tarafından altı aylık bir süreç verilmiştir. Fakat şikayet etmek için bir süre belirlense da şikayetten vazgeçmek için hiçbir süre belirlenmemiştir. Yani şikayet edildiği zaman soruşturması ya da kovuşturması ne zaman bitecekse bu süre içerisinde şikayetten vazgeçme gibi bir dilekçe gönderilebilmektedir. Fakat şikayet soruşturması tamamlandıktan sonra gönderilen dilekçeler kabul edilmemektedir. Şikayet sürece ise mahkeme tarafından kesinleşen süre içerisinde tamamlanmaktadır.
Şikayetten vaz geçmek isteyenler ise Cumhuriyet Başsavcılığı’na bir şikayetten vazgeçme dilekçesi göndermesi gerekmektedir. Bu dilekçe içerisinde şikayetin geri çekildiğine dair her türlü detayın yer alması gerekmektedir. Dilekçe yazmak istemeyenler ise sözlü beyan tutanağı ile şikayetten vazgeçme işlemini gerçekleştire bilmektedir.
Şikayetten Vaz geçme Dilekçesine Yazılması Gerekenler
Şikayetten vaz geçme dilekçesi için dikkat edilmesi gereken bazı konular vardır.
Şikayetten vaz geçme dilekçesi yazacaklar aşağıdaki adımlara dikkat etmesi gerekir;
- Başlık olarak hangi Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilecekse o ilin ismi ve Cumhuriyet Başsavcılığına yazılması gerekmektedir.
- Daha sonra sağ üst köşede dosya numarası ile birlikte dilekçenin gönderildiği tarihi mutlaka belirtilmelidir.
- Sağ köşeye müştekinin adı soyadı, Türkiye cumhuriyeti kimlik numarası, açık adresi detaylı bir şekilde yazılıdır. Bunun altına şüpheliler ya da şüphelinin isimleri ve soy isimleri, Türkiye cumhuriyeti kimlik numaraları yazılmalıdır. Altlarına da şüphelerin adresleri açık bir şekilde yazılmalıdır.
- Tanıtma işlemleri tamamlandıktan sonra konu hakkında her detayın bilgilendirilmesi gerekmektedir. Burada hangi konuda şikayet edildiyse konunun içeriği ve neden vaz geçilmek istediğine dair tüm detaylar yazılmalıdır. En sonda ise şikayetten vazgeçme dilekçesinin olduğu belirtilmelidir.
- Bu işlemler tamamlandıktan sonra açıklamalar kısmına gelinecektir. Burada soruşturma numarasına ait olan dosyanın müşteki tarihi, şikâyetin nedeni, şikayetten neden vazgeçildiği detaylı bir şekilde yazılmalıdır. Bununla birlikte Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından kararın verilmesi de talep edilmelidir.
- Bütün açıklamalar ve konular detaylı bir şekilde yazıldığı zaman sağ alt köşeye müştekinin adı soyadı ve imzası yazılmalıdır.

Şikayetten Vaz geçme Dilekçesinin İçeriği
Savcılık şikâyetten vaz geçme dilekçesi örneği yazılırken bazı kurallara da dikkat edilmesi gerekmektedir;
- Dilekçe yazılırken resmi bir dil oluşturulmalıdır ve detaylı olan her bilgi tek tek açıklanmalıdır.
- Dilekçe yazan kişiler doldurması gereken her alanı eksiksiz bir şekilde doldurmalıdır. Özellikle imza, isim, tarih gibi önemli detaylar atlanmaması gerekmektedir.
- İmzası olmayan bir dilekçe hiçbir şekilde Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından işleme alınmayacaktır. Bununla birlikte imzanın da gerçek bir imza olduğundan emin olunmalıdır.
- Şikayetten vaz geçme dilekçesi örneği yazılırken noktalama işaretleri ve yazım kurallarına da dikkat edilerek yazılmalıdır. Yazılacak olan kağıdın da boş, çizgisiz ve temiz bir A4 kağıdı olmalıdır.
Şikayetten Vaz geçme Dilekçesi Örneği Word ve Pdf
Şikayetten Vaz geçme Dilekçesi örneğini word ve pdf formatında aşağıdan indirebilirsiniz.
Evraklar