Şikâyet dilekçesi örneği bazı olumsuz durumlar ile karşılaşıldığı takdirde yetkili mercilere durumu bildirmek ve şikâyet etmek amacıyla yazılan dilekçelerdir. İstenmeyen durumlar meydana geldiğinde veya yanlış bir olayın oluşuna tanık olunduysa bunu emniyet güçlerine haber vermek amacıyla şikâyet dilekçesi yazılır.
Suç duyurusu dilekçesi; herhangi bir suçtan dolayı zarar gören kişi ya da kişilerin, tanık oldukları, zarar görmelerine neden olan olaylar hakkındaki bildiklerini ve delilleri içerir. Suç duyurusunda bulunulduğu zaman yetkili mercilerin soruşturma yapabilmelerine olanak vermek için suçu oluşturan fiillerin suç duyurusu yapan kişi tarafından net bir şekilde tespit edilmesi büyük önem arz eder. Savcılık şikâyet dilekçesi örneği soruşturmanın salahiyeti açısından alanında uzman kişiler, avukatlar ile beraber yazılması gereken dilekçelerdir.
Hangi Konularda Şikayet Dilekçesi Yazılabilir?
Suç duyurusu dilekçesi yazılırken dikkat edilmesi gereken birkaç nokta söz konusudur. Suç duyurusu yapılması için belirli bir zaman vardır. Bu zaman ise olayın gerçekleştiği zaman dilimidir. Olay gerçekleştiği zaman suç duyurusunda bulunarak dilekçe yazmak gerekecektir. Olay zaman aşımına uğramadan, emniyet güçlerinin kolay bir şekilde araştırma yapabilmesi için bu hususa dikkat etmek önemlidir. Geçmişe yönelik olaylar için şikâyet dilekçesi yazılamaz. Savcılığa şikâyet dilekçesi örneği word formatında indirilerek incelenebilir.
Şikâyet dilekçesine tabi suçlar şunlardır;
- Cinsel taciz suçu,
- Karşılıksız yararlanma suçu,
- Başkasının malına zarar verme suçu,
- Dolandırıcılık suçu,
- Alıkoyma ve çocuk kaçırma suçu,
- Birini yaralama suçu,
- Güvenin kötüye kullanılması suçu,
- Yaşı tutmayan biriyle cinsel ilişkide bulunma suçu,
- Hileli ya da taksirli iflas suçu,
- Haberleşmenin gizliliği suçu
- Cimer Şikayet Dilekçe Örneği Word

Avukat Olmadan Suç Duyurusunda Bulunulur mu?
Suça maruz kalan ya da tanık olan kişiler bizzat savcılığa giderek suç duyurusunda bulunabilirler. Ancak savcılığa şikâyet dilekçesi/ suç duyurusu yazmak konusunda profesyonel bir destek alabilmek oldukça önemli bir iştir. Bunun en büyük nedeni profesyonel avukatlık hizmetleri alındığı zaman dilekçe yazım usulüne dikkat edilerek, kurallarına uygun yazılacağı için süreç daha hızlı işleyebilir. Şikâyet dilekçeleri Cumhuriyet Başsavcılığına yazılır. Bu nedenle suç dilekçesi örneği yazılırken hitap şekline dikkat edilerek doğru ifadelere yer verilmesi gerekir.
Şikâyet Dilekçesi Nasıl Hazırlanır?
Şikâyet dilekçesi hazırlanırken birtakım kurallara dikkat etmek gerekir.
- Dilekçede şikâyet eden kişinin adı, soyadı, kimlik bilgileri, imzası, adresi, dilekçenin yazıldığı tarih bulunması gerekir.
- Maruz kalınan suça ilişkin detaylara, suçu işleyen kişiye ve suçun zamanına dair net bilgi verilmelidir.
- Suç duyurusu dilekçe örneği için şikâyete konu olacak olayın tüm açıklığı ile doğru bir şekilde ifade edilmesi gerekir.
- Meydana gelen suçla ilgili savcılık makamının açık adı, kesinlikle dilekçede belirtilmelidir.
Şikâyet Dilekçesi Örneği Word ve Pdf
Şikâyet dilekçeleri adliyelerde bulunan müracaat savcılığı makamı tarafından alınır. Şikâyetin yapılması halinde Cumhuriyet Savcısı gerek görürse eğer soruşturma dosyası oluşturarak soruşturma işlemini başlatır. Şikâyet dilekçesi örneği hazırlanırken dikkat edilmelidir. Bu dilekçeler suç duyurusu dilekçesi olarak adlandırılır. Ancak suç duyurusu dilekçesi adıyla bilinen dilekçeler savcılık nezdinde yazıldığı için savcılık şikâyet dilekçesi olarak da bilinir.
Evraklar