Sigorta primi nedir? Sigorta Primi Nasıl Hesaplanır? sorusu özellikle çalışan genç kesimin merak ettiği ve kendi gelecekleri açısından büyük önem taşıyan bir konudur. Ariyetten uzun süre çalışmış olan ve bu çalışmasının sonucunda emekli olmak için gayret gösteren kişiler, sigorta primlerinin hesaplanmaları için sorgulama yapmaktadırlar.
Bu sayede hangi yılda emekli olacaklarını öğrenmiş oluyorlar. Uzun süre çalışma hayatınız bulunuyorsa ve sigortalı bir şekilde çalışmışsanız, emekli olma yılınızı mutlaka hesaplatmanız sizin açınızdan önemlidir. Bu hesaplamaya göre hangi zamanda emekli olmaya hak kazandığınızı öğrenmiş olacaksınız. Bu hesaplamayı sigorta konusunda oldukça uzman kişiler tarafından yaptırabilirsiniz.
Sigorta Primi Nasıl Hesaplanır?
Sigorta prime nedir? Nasıl hesaplanır? sorusuna daha doyurucu bir bilgi vererek, sizlerin konu hakkında detaylı şekilde bilgilenmenizi sağlayacağız. Yazımızı dikkatli okumanız, sizlerin faydasına olacaktır. Sigorta branşına göre değişkenlik gösteren sigorta primleri, fiyat olarak birbirinden farklıdır. Bu yüzden hesaplanması, diğer primlere göre daha değişik olmaktadır. Sigorta primlerinin hesaplanmasında önemli olan bazı kriterler bulunuyor.
Bu kriterler şunlardır.
- Hesaplama yapılırken, teşvik türünün nasıl olduğuna bakılması gerekiyor.
- Bu teşvik doğrultusunda ise, sizlere teşvik primi uygulanır ve hesaplama ona göre yapılır.
- Sigorta primlerinizin hesaplanmasında süre geçmişi olan priminiz bulunursa, her hangi bir indirim söz konusu olmayacağı gibi, hesaplama bu duruma göre farklı olmaktadır.
Bu kriterler doğrultusunda çalışma hayatınızda bulunan sigorta primleriniz hesaplanır ve emekli olmaya hak kazandığınız tarih ve alabileceğiniz maaş ortaya çıkar. Konu hakkında oldukça tecrübeli sigorta uzmanları bu konu hakkında sizlere yardımcı oluyorlar.
Sigorta Primi Hesaplanmasında Güncel Prim Tutarı Nasıldır?
2020 yılı itibari ile asgari ücretin net 2.324 tl olması, sigorta primlerinin hesaplanmasında rakam olarak değişiklik sağlıyor. İndirim olmadan aylık ödenen sigorta prim tutarı brüt olarak, 959. 60 tl olarak hesaplanıyor. Eğer sigorta priminizi hesaplarken, çalışma hayatınızda ödemiş olduğunuz aylık güncel prim tutarınızı düzenli olarak ödemeniz, sizlere 5 puan gibi bir indirimden faydalanmanızı sağlayacaktır.
Sigorta Prim Günü Hesaplamasındaki Kriterler
Çok sayıda çalışan işçi ve memurları ilgilendiren bu konu, çok kişi tarafından araştırılıyor. Sigorta primlerinizin günleri ile hesaplama yapılırken dikkat edilmesi gereken bazı kriterler bulunuyor. Bunların başında ise tescilinizin bulunması gerekmektedir. Çalışma hayatınızdaki tescilinizin 4A olarak yapılması, sizi işçi olarak çalıştıran kişinin buna göre bildirge vermesi ile orantılı olmaktadır ve oldukça önemlidir.
Verilen olan bu bildirgenin önemi ise, sizi çalıştıran kişinin sizin ile ilgili olan çalışma süresince üzerine alması size gün alarak kazanç sağlar. Eğer başkasının yanında değil de, kendi işinizi yapıyorsanız tescilinizin 4B olarak yapılması gerekir ve priminizi kendiniz ödemelisiniz. Buna göre hesaplama farklı olacaktır.

Part Time Olarak Çalışan Kişinin Sigorta Priminin Hesaplanması Hakkında
Sigorta prim hesaplanması tam zamanlı olarak sigortalı çalışanların harcinde, part time olarak çalışan kişiler için de geçerlidir ve bu durumun hesaplanması daha farklı olmaktadır. Part time çalışma olarak iş hayatı devam eden bir kişinin sigorta primi hesaplanmasında diğer bütün çalışma düzeni normal çalışandan farklıdır ve tam zamanlı çalışan kişinin yarı çalışma karşılığında olan bir çalışma sistemidir. Sigorta Primi Nasıl Hesaplanır?
Haftalık olarak 45 saat çalışma süresi olan part time sistemi, iş kanununun 63’üncü maddesi gereği yürürlükte bulunuyor. Haftanın altı günü çalışma yapan part time bir işçi olursa, bir gün izin olması zorunlu olmaktadır. Bu sürenin ise haftalık 30 saati geçmemesi gerekmektidir. Sigorta primi hesaplanmasında ise toplam çalışma süresinin 7,5’a bölünmesi ile oluyor.
Tam Zamanlı Olarak Çalışan Kişinin Sigorta Primlerinin Hesaplanırken Rakamsal Değerleri
Tam zamanlı olarak sigortalı şekilde çalışan bir kişinin sigorta primlerinin hesaplanması, almış olduğu brüt üzerinden hesaplanıyor. Rakamsal değerler olarak, işçi ile işveren dışında, işsizlik oranları baz alınarak hesaplanıyor. Hesaplama yapılırken sigorta primlerinin oranları sabittir ve bu rakamlar üzerinden hesaplanma yapılmaktadır. İşçinin çalışırken ödenen sigorta prim oranı %14’tür. Bu rakamın içerisine %20.5 oranında ise işveren payı oranı giriyor.
İşçinin işsizlik oranı %1 oranında olmakta ve iş veren işsizlik oranı ise %2 olarak hesaplanıyor. Fakat bazı şirketlerin güncel olarak teşviklerden yararlanmak istemeleri, bu hesaplama esnasında yapılan prim tutarlarının değişmesine neden oluyor. Bu şekilde hem part time olarak, hem de tam zamanlı olarak çalışan kesimin sigorta primlerinin hesaplanmaları kolaylıkla yapılıyor. Sigorta primi nedir? Sigorta Primi Nasıl Hesaplanır? sorusunun cevabını merak edenler, bu rakamlar üzerinden hesaplama yaptırabilirler.
Evraklar