Vergi Yapılandırması SGK KYK ve köprü borçlarına yapılandırma hakkında bilgiler ve detaylar yazımızda yer almaktadır. Milyonlarca kişinin merakla beklediği Vergi SGK KYK ve köprü borçlarına uygulanacak olan yapılandırmayla ilgili kanun mecliste onaylandı. Onaylanan torba kanununun vergi detayları açıklandı ve yaklaşık 500 Milyon liralık vergi yapılandırması uygulanacak. Yapılandırma adına mecliste gerçekleşen görüşmeler sonucunda torba kanunun ilk 10 maddesi kabul edildi. Mecliste yapılandırma dışında iki farklı konu içinde kanun değişikli hakkında teklifler sunuldu. Ele alınan diğer iki konu ise İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik yapılmasıydı. Diğer sunulan kanunlarla ilgili tekliflerden de ilk 10 maddesi mecliste kabul edildi.
Vergi Yapılandırması Hangi Borçlar Yer Alıyor?
Meclise sunulan yeni torba kanunun kabul edilmesiyle birlikte vergi borçlarında yapılandırma 18 taksit üzerinden gerçekleşecek. Kurumlar Vergisi, Özel Tüketim Vergisi (ÖTV), Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV), Gelir Vergisi, Katma Değer Vergisi (KDV) ve KYK borçlarında yeni kabul edilen kanun geçerli olacak. Bununla birlikte var olan borcunu peşin ödemek isteyen kişilere de indirim uygulanacak.
2020 yılı ağustos ayı ve öncesi dönemlere ait; genel sağlık sigortası primi (GSS) sigorta primi, topluluk sigortası primi, iş kazası veya meslek hastalığı sonucunda doğan rücu alacakları, nüfus idari para cezaları, işsizlik sigortası primi, trafik, seçim, isteğe bağlı sigorta primi, öğrenim katkı kredisi, öğrenim kredisi borçları, Türkiye Barolar Birliği, TOBB, TÜRMOB, TESK ihracatçı birliklerinin aidat ödemeleri ve Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından sunulan kredilere borcu olan çiftçilerin borçlarına da yapılandırma uygulanacak.
SGK tarafından takip edilen; özel işlem vergisi, eğitime katkı payları, damga vergisi
Vergi borçları olarak; emlak vergisi, yol katılım payları, çevre temizlik vergisi, su, atık su, katı atık ücretleri, ilan-reklam vergisi, diğer vergi-harçlar, muhtelif ücretlerden kaynaklı kurum alacakları, zam, faiz gibi İl özel idarelerine bağlı olan vergilere de yapılandırma uygulanacak.
Bunların yanında; Vakıflar Genel Müdürlüğü mazbut vakıfların kira alacakları, Türk Standartları Enstitüsü hizmet bedeli alacakları,kalkınma ajanslarının il özel idareleri, belediye, sanayi odalarından olan alacakları
Torba Kanununun yürürlüğe girdiği 31.08.2020 tarihine kadar bitmiş olan veya o gün biten özel nitelikli inşaatlarla birlikte ihale konusunda gerçekleşen ön değerlendirme ve araştırma sonucunda bulunan eksik işçilik sigorta primleri, gecikme cezası, gecikme zammı gibi borcu bulunanlarda kabul edilen yapılandırmadan yararlanabilecekler.
Vergi SGK KYK ve Köprü Borçlarına Yapılandırma Detayları
SGK, Gelir, KDV, motorlu taşıtlar, özel tüketim kurumlar vergisi, KYK, köprü borcu olmak üzere tüm ceza ve vergilere mecliste kabul edilen torba kanunuyla birlikte 18 ay taksitle ödeme yapılandırması uygulanacak. Yapılandırma sonucu gerçekleşecek olan ilk ödemeler 2021 yılının şubat ayında başlayacak.
18 aylık taksit sonucunda ilk taksitte direkt olarak borçlar ödenirse TÜFE tarafından uygulanan %90 gecikme zammı da silinecektir. Diğer yapılandırmalardan yaralanacak vergi ve cezalar ise;
Gümrük vergisi faizleri ve gecikme zamları,
Sosyal güvenlik primleri gecikme cezaları,
İdari para cezaları,

Damga Vergisi Desteği Uygulaması
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından onaylanan damga vergisi desteği uygulamasında işverenlerin iş yerlerinde kadın, genç ve mesleki yeterlilik belgesi sahip kişileri istihdam ederse 12 ay, kadın, genç veya engelli olması durumunda 18 ay prim teşviki uygulanmaktadır. İstihdam sağlayan işverenler Damga Vergisi ve Gelir Vergisi stopaj teşvik destek uygulamalarını 31 Aralık 2023’e kadar uzatabilir ve yararlanabilir.
Pandeminin yaşanmasıyla birlikte birçok konuda olumsuz şekilde etkilenen vatandaşlar, esnaflara destek amaçlı uygulanan birçok ödenek bulunmaktadır. Esnafa 1000 TL yardım kira desteği başvurusu nasıl yapılır? Detayları için yazımızı incelemenizi tavsiye ederiz. Olumsuzlukta etkilenen esnaflara destek amaçlı uygulanan Esnaf Ahilik Sandığı uygulamasının süresi 1 Ocak 2021’den 31 Aralık 2023 tarihine kadar ertelendi. Ayrıca Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kısa çalışma ödeneği uygulama süresini 2021 yılının temmuz ayına kadar uzatma yetkisine de sahip oldu.
Varlık Barışı Düzenlemeleri
Yapılandırmayla birlikte Varlık Barışı düzenlemeleri de uygulandı. Düzenlemeler sonucunda 30 Haziran 2021 tarihine kadar yurtdışındaki döviz, altın gibi kaynaklarını Türkiye’deki bankalara, aracılara taşıyan vatandaşlara herhangi bir vergi incelemesi, vergi kesintisi uygulanmayacak.
Vergi SGK KYK ve köprü borçlarına yapılandırma konusu ile ilgili soru ve yorumlarınızı bizlerle paylaşabilirsiniz.
Evraklar