Sosyal Güvenlik Kurumu SGK idari para cezası nın üst limit sınırını 5.866 lira olarak belirlemiştir. Eğer sağlık sigortalıların baktığı kişilere ait bilgilerin girişi yapılmamış ise asgari olarak yarısı kadar bir idari para cezası verilmesi gerekmektedir. Bu cezalar kurumca verilecek “SGK idari cezaları” adlı maddede dile getirilmiştir. 5510 maddesi gereği Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası kanununda yer almıştır.
Eğer sigortalı kişinin işe giriş bildirgesi yapılmadığı takdirde her bir sigortalı kişi için asgari ücretin 2 katı kadarı ceza kesilir. Ayrıca İş yeri bildirgelerini vermediği takdirde, 1 sene içinde çalışan her bir sigortalı kişi için asgari ücretin beş katı tutarında SGK idari para cezası verilmektedir.
SGK İş Yeri Bildirgesi ile İlgili Cezalar Nelerdir?
SGK iş yeri bildirgesiyle ilgili SGK idari para cezalarının başında kamu idareleri ve bilanço temel alınarak rapor tutmakla yükümlü olanlar için asgari tutarın yarısının uygulanması gelir. Bu ceza kurumun iş yeri bildirgesiyle alakalı belgelerin yasal süre içerisinde verilmemesinden dolayı kaynaklanmaktadır. Eğer kurumlar elektronik ortamlarda ya da benzer ortamlarda göndermeleri gereken belgeleri ilgili birimlere vermedikleri zaman SGK idari para cezası uygulanacaktır. Eğer kurum defter tutmakla yükümlü değilse asgari ücret tutarında SGK idari para cezası uygulanır. Kurum defter tutmakla yükümlü ise asgari tutarın 2 katı kadar SGK idari para cezası uygulanmaktadır. SGK idari para cezaları en az 2.943 lira şeklinde olacaktır. Öte yandan SGK idari para cezasının üst limiti ise en çok 8.829 lira olacaktır.
Sosyal Güvenlik Kurumu İdari Para Cezalarının Sınırı Ne kadar ?
Sosyal Güvenlik Kurumu prim ve hizmet belgesiyle alakalı cezaların alt limiti 367 lira’ dır. SGK prim ve hizmet belgesiyle alakalı cezaların üst limiti ise 5,886 liradır. Eğer kurum belirlenen gün içerisinde aylık prim ve belgelerin vermemesi durumunda ve belgelerin paylaşılmaması durumunda uygulanan cezalara denir. Bu belgelerin asıl olduğu zaman, aylık asgari tutarın 2 katını geçmemek kaydıyla alt limit olan 588 lira tutarında ceza ödemesi gerekmektedir. Sigortalı kişilerin ay içerisinde eksik çalıştıklarına ait belge ve dökümlerin istenilen zamanda teslim edilmemesi durumunda 471 lira ceza ödenir. Cezaları Sosyal Güvenlik Kurumu’na ödenecektir.
Belgenin Kuruma Bildirilmediği Tespit Edilir ise Ne Kadar SGK İdari Para Cezası Verilir ?
İaderi para cezası nasıl ödenir : İş yerleri, belgeleri kuruma bildirmediği takdirde eksik işçilik ücretine bağlı olarak 5.886 lira SGK idare para cezası ödemesi gerekmektedir. Eğer bu SGK idari para cezasının kuruma bildirilmediği tespit edildiği takdirde her bir ay için aylık asgari ücretin 2 katı kadar Sosyal Güvenlik Kurumu idari para cezası ödenmesi uygun görülmüştür. Bu SGK idari para cezası kurumun denetimini yapan ve raporlamasını yapan memurları, mali müşavirleri yada serbest muhasebecilerince düzenlenen belgelere istinaden verilmektedir. Mali müşavirler ve serbest muhasebeciler belgeleri raporlamakla yükümlüdürler.
Evraklar