2022 SGK Günlük Borçlanma Tutarları Ne Kadar?
2022 yılında SGK günlük borçlanma tutarı; dönemin asgari ücreti baz alınarak hesaplanmaktadır. SGK günlük borçlanma tutarları hesaplanırken sigorta primine esas kazancın alt ve üst sınırları arasında bir tutar ile ödeme yaparak borçlanılabilmektedir.
- SGK Günlük Borçlanmaya Dahil Olan Durumlar Nelerdir?
- Sigorta Primine Esas Kazancın Alt ve Üst Limitleri Nelerdir?
- Doğum Borçlanması İçin Ödenecek Tutar Ne Kadardır?
- Doğum Borçlanması Yapılabilmesi İçin Gerekli Şartlar Nelerdir?
- Askerlik Borçlanması İçin SGK Borçlanma Tutarları Ne Kadardır?
- Yurtdışı Borçlanması İçin SGK Günlük Borçlanma Tutarı Ne Kadar Hesaplanmaktadır?
- İsteğe Bağlı Sigortalılar İçin Borçlanma Tutarı Ne Kadardır?
SGK Günlük Borçlanmaya Dahil Olan Durumlar Nelerdir?
SGK günlük borçlanma yapılabilecek süreler; 5510 sayılı kanunun 41’inci maddesi kapsamında açıklanmaktadır. Bu maddede belirtiler süreler ise aşağıda verilmiştir:
- Doğum yapan ve çocuğu yaşayan anneler doğum borçlanması yapabilmektedirler.
- Askerliğini yapan erkekler, askerlik sürelerini borçlanabilmektedirler.
- Doktora veya uzmanlık için geçirilen öğrenim sürelerini borçlanabilmek mümkündür.
- Avukatlık stajı yaptığı süre içerisinde sigortalı olmayan avukatların bu süreyi borçlanabilmelerine olanak tanınmaktadır.
- Sigortalı olunan süre içerisinde eğer tutuklanılmış veya gözaltına alınmış ise; tutuklu kalınan süre borçlanılabilmektedir.
- Yurt dışında yaşanılan süre için hizmet borçlanması yapılmasına imkan tanınmaktadır.
Sigorta Primine Esas Kazancın Alt ve Üst Limitleri Nelerdir?
Sigorta primine esas kazancın alt ve üst sınırları; dönemin asgari ücreti üzerinden belirlenmektedir:
- Prime esas günlük kazancın alt sınırı 98.10 TL olarak hesaplanmaktadır. Bu da aylık olarak 2.943 TL’ye denk gelmektedir.
- Prime esas günlük kazancın üst sınırı 735.75 TL’dir. Aylık 22.072,50 TL’dir.
Doğum Borçlanması İçin Ödenecek Tutar Ne Kadardır?
Doğum borçlanması tutarı; asgari ücret üzerinden hesaplanmaktadır ve maksimum 3 çocuğa kadar borçlanma yapılabilmektedir. Her çocuk için 2 yıl borçlanma yapılabilmektedir. 1 aylık borçlanma tutarı 941.76 TL, 1 senelik borçlanma tutarı 11.301,12 TL ve 2 yıllık borçlanma tutarı da 22.602,24 TL olmaktadır. Çocuk sayısına göre doğum borçlanması hesaplamaları ise aşağıdaki gibidir:
- İlk çocuk için yapılan 2 yıllık borçlanma süresi 720 prim günüdür. Bu süre için ödenmesi gereken toplam tutar ise; 22.602,24 TL’dir.
- 2 çocuk için borçlanılacak olan prim gün sayısı 1.440’tır. Ödenecek tutar ise; 45.204,48 TL’ye denk gelmektedir.
- 3 çocuk için borçlanma yapılacak süre 2.160 prim günüdür. 6 yıllık borçlanma tutarı ise; 67.806,72 TL’dir.

Doğum Borçlanması Yapılabilmesi İçin Gerekli Şartlar Nelerdir?
Doğum borçlanması koşulları şu şekildedir:
- Doğum yapılan tarihten önce 4A, 4B veya 4C sigorta koluna bağlı olarak sigorta başlangıcı yapılmış olması gerekmektedir. Sigorta başlangıcı doğumdan sonra olduğunda, doğum borçlanması hakkı kaybolmaktadır.
- Üzerinden doğum borçlanması yapılacak olan çocuğun doğumdan sonra yaşaması gerekmektedir. Borçlanma yapılacak olan dönemde çocuk yaşamıyor ise; borçlanma yapılamamaktadır.
- Doğum yapılan tarihten sonraki 2 sene içerisinde eğer sigorta prim ödemesi yapılmamış ise; borçlanma yapabilme hakkı doğmaktadır. Kısmi prim ödemesi yapanların da borçlanma için başvuru yapabilmeleri mümkündür. Ancak kısmi prim ödemesi yapanlar, ödeme yapmadıkları döneme ait borçlanma yapabilmektedirler.
- Dönemin asgari ücretine göre SGK günlük borçlanma tutarları farklılık göstermektedir.
Askerlik Borçlanması İçin SGK Borçlanma Tutarları Ne Kadardır?
Askerlik borçlanma tutarları, askerlik yapılan süreye göre değişiklik göstermektedir. Tebliğ tarihinden sonraki 1 ay içerisinde ödeme yapılması istenmektedir. Askerlik yapılan süreden daha uzun süre için borçlanma yapılabilmesi mümkün değildir. Borçlanma tutarlar ise aşağıda belirtilmiştir:
- 30 günlük borçlanma tutarı 941.76 TL’dir.
- 6 aylık borçlanma tutarı, 5.650,56 TL’dir.
- 1 yıllık askerlik borçlanma tutarı, 11.301,12 TL olarak hesaplanmaktadır.
- 18 aylık askerlik borçlanması için ödenecek tutar, 16.951,68 TL’dir.
Yurtdışı Borçlanması İçin SGK Günlük Borçlanma Tutarı Ne Kadar Hesaplanmaktadır?
Yurtdışı borçlanma tutarı için alt ve üst limit bulunmaktadır. Günlük borçlanma tutarının alt limiti 31.39 TL’dir. Üst limiti ise; 235.44 TL’dir. Yurtdışında yaşanan ve çalışılan süre içerisinde Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olanlar bu borçlanmayı yapabilmektedirler. En az 3.600 prim günü borçlanmaları gerekmektedir ve istenilen sigorta kolu üzerinden prim ödemesinin yapılabilmesi mümkündür.
İsteğe Bağlı Sigortalılar İçin Borçlanma Tutarı Ne Kadardır?
İsteğe bağlı sigorta ödemesi için borçlanma tutarı; prime esas aylık kazancın %32’si olarak hesaplanmaktadır. SGK günlük borçlanma tutarları üzerinden hesaplandığında, bir aylık borçlanma tutarı 941.76 TL olmaktadır. Ev hizmetlerinde 10 günden daha az çalışanlar için borçlanma tutarı hesaplanırken prime esas aylık kazancın alt sınırının %2’si hesaplanmaktadır. Bu da günlük olarak 1.96 TL’ye denk gelmektedir.
Evraklar