Sendikal Tazminat Nasıl Alınır. Sendika, işçi ve işverenin; iş, kazanç, kültürel konularda her iki tarafında çıkarlarını korumak amacıyla kurulan ekonomik ve demokratik kuruluşlardır. İşçinin kendi haklarını savunabilmesi için bir sendikaya üye olması yararına olacaktır. Sendikaya üye olmak yasal bir haktır.
Türkiye’deki en çok üyesi olan işçi sendikaları Hak-İş, Türk-İş ve Disk’tir. Genel olarak bakıldığında özel sektörde çalışan insanlar daha fazla sendikalara üye olmaktadır. Sendikaların aktif olarak faaliyette bulunmaması ve tamamen amacına uygun davranmaması gibi nedenlerden dolayı sendikalaşma ülkemizde azdır. Ancak sendikalaşma işçinin haklarının korunması için önemli bir kuruluştur. Bu yüzden işçilerin sendikalaşmaları gereklidir. Bu nedenle sendikaların görevlerini tam anlamıyla gerçekleştirmesi ve işçilerin haklarını en iyi şekilde savunan kuruluşlar haline dönmesi gerekmektedir.
Sendikaya üye olan işçi kimseden izin almadan ve hesap vermeksizin sendikaya üye olabilir. Bu hak sendikanın sendikal tazminatıyla güvence altına alınmıştır.
6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu’nun Sendika hakkı; 17. maddesine göre 15 yaşını tamamlamış her işçi çalıştığı iş kolundaki kurulu bulunan sendikaya kimseden izin almaksızın işçinin kendi hür iradesiyle üye olabilir.
Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu’nun 25. maddesine göre işçilerin sendikaya üye olması haliyle ilgili işverenin bu durumla ilgili herhangi bir sorun çıkarmaması bu yasayla güvence altına alınmıştır.
Sendika hakkı; devletimizin de kabul ettiği Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) sözleşmesiyle güvence altına alınmıştır.
Siyasi ve sosyal ekonomik koşullara göre sendikalar 5 gruba ayrılmaktadır. Bunlar;
– İşçi Sendikaları: Bir iş kolundaki en az 7 üyenin o iş alanıyla ilgili kurduğu sendikalardır.
– İşveren Sendikası: Bir iş kolundaki en az 7 işverenin mesleki menfaatlerin korunması için kurulmuş sendikalardır.
– Kamu Görevlileri Sendikaları: Kamu görevlilerince kurulan sendikalardır.
– Konfederasyon: İşçi ve işverenin birlikte kurabildiği üst düzey sendikalardır.
Sendikaya Nasıl Üye Olabilirim?
15 yaşını dolduran herkes istediği bir sendikaya üye olabilmektedir. Kişi sadece 1 sendikaya üye olabilmektedir. Sendikaya üyelik e-devlet üzerinden üyelik başvurusu yapılması ve sonrası sendikanın üyeliği doğrudan kabul etmesi yada 30 gün boyunca başvuruyu reddetmemesi sonucu işçi sendikaya üye olmuş olur.
Sendikal Tazminat Nedir?
Sendikal tazminat, işçinin üye olduğu sendika birimi nedeniyle maruz kaldığı ayrımcılık nedeniyle işçiye sunulan bir zarar ödencesidir. Sendikaya üye olan işçi sendika faaliyetlerine destek sağlayabilir ve iş yerindeki diğer işçileri sendikaya üye olmak için teşvikte bulunabilir. Ancak işçi sendika için faaliyet gösterirken yada diğer işçileri teşvik ederken kendi yükümlü olduğu işi bırakmamalı ve yaptığın işin sorumluluğunu tam olarak yerine getirmelidir.
Sendikaya üye olan işçi iş yerindeki sorumluluğunu yerine getirmesine rağmen sadece sendikaya üye olduğu, sendika için faaliyet gösterdiği yada iş yerindeki diğer çalışan işçileri sendikaya üye olmasında teşvik etmesi nedeniyle işçiye ayrımcalık, baskı mobbing uygulanması nedeniyle işçi sendikal tazminat başvurusunda bulunabilir. İşçi sendikal tazminata feshinin bildirilmesinden sonra en geç 30 gün içinde tazminat için başvuru yapmalıdır. Sendikal tazminat ücreti işçinin 1 yıllık maaşından daha az olamaz.

Sendikaların Özellikleri
– Sendika,yasalara, Toplu İş Sözleşmesi gibi yasal dayanaklarla işçilerin ve işverenlerin haklarını ve özgürlüklerini koruyan kurumlardır.
– Resmi ve sivil kurumlar karşısında işçilerin birliğinin sağlanması, emeklerini savunan kurumlardır.
– Demokratik bir harekettir.
– Kitsel bir örgütlenmedir. Bu örgütlenmede cinsiyet, yaş, ırk, ve etnik köken ayrımı, siyasal görüş farklılıkları gözetmeksizin oluşan bir topluluktur.
– Ulusal ve uluslararası kuruluşlara, siyasi iktidara, devlete karşı bağımsız bir örgütlenmedir.
İşçiler Neden Sendikalı Olmalıdır?
İşçinin;
– daha iyi maaş ve sosyal imkanlara sahip olması için,
– yasal haklarını ve özgürlüğünün sağlanması için,
– fazla mesai, tatil, izin gibi hakların korunabilmesi için,
– meslek hastalıklarının önüne geçebilmek için,
– iş yeri çalışma olanaklarının iyileşmesi için,
– işçi ve işveren arasındaki haksız anlaşmazlıkların giderilmesi için,
– iş kazaları sonucu tazminat gibi hakların savunulabilmesi için,
– iş yerinde uygulanan haksızlık, ayrımcalık, baskı ve mobbing gibi olumsuzlukları önlemek için
gibi imkanlardan dolayı işçi sendikaya üye olmalıdır ve işçilerin sendikalara üye olması için teşvik edilmelidir. Sendikal Tazminat Nasıl Alınır ?
Evraklar