Seçmen sorgulama işlemi ve nerede oy kulanacağım sorusu vatandaşlar tarafından çok sık sorulmaktadır. Bu yazımızda Vatandaşın yerel ve merkezi karar ve yönetim organlarına (c. Başkanı, başbakan, yerel ve ulusal meclisler, belediye başkanlığı, şehir yöneticiliği vb) bireyleri oylarıyla belirleyebilme ve buralara seçilmek için aday olabilme haklarıdır.
Ülkemizde seçme hakkına sahip olmak için kamu hizmetinden yasaklı olmamak, seçmen kütüğüne yazılı olma ve 20 yaş ve üstü olma koşulu aranmaktadır.
E-Devlet Seçmen Sorgulama Nasıl Yapılır?
- E-Devlet Kapısı http://www.Turkiye.Gov.Tr adresine girerek, sayfanın üst kısmında bulunan “Giriş Yap” bağlantısına tıklayın.
- T.C. Kimlik numaranız ve e-Devlet şifreniz ile beraber sisteme giriş yapın.
- Eğer e-Devlet şifreniz yoksa, tüm PTT şubelerinden şifrenizi 2 TL karşılığında alabilirsiniz.
- E-Devlet sistemine girdikten sonra, en temel sayfadaki arama boşluğuna “Yurt İçi Seçmen Kaydı Sorgulama” yazın.
- Sisteme eriştikten sonra açılan ekranda yurt içerisinde seçmen kütüğündeki bilgileriniz yer alacaktır.

Seçmen Listesinde Adı Olmayanlar Ne Yapalıdır?
Seçmen listesinde ismi olmayanlar; Seçmen Kütüğü Genel Müdürlüğünce, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün adres kayıt sisteminden alınan ve seçmen kalitesini taşıyan Türkiye’de yerleşik Türkiye Cumhuriyeti yurttaşlarına ait kayıtların seçmen kütüğüne dönüştürülmesinden ve gerekli işlemler yapıldıktan sonra, güncelleştirilmek amacı ile askıya çıkarılan muhtarlık bölgesi askı listelerine yazılmak ya da bu listelerde düzeltme yapmak ve eksikliği gidermek için;
(Seçim Bilişim Sistemi; 298 sayılı “Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun” ile bu kanunda 5749 sayılı kanunla yapılan değişiklik doğrultusunda, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünce tutulmakta olan Adres Kayıt Sistemindeki bilgiler baz alınarak düzenlenmiştir.
- TC Kimlik No ile Banka Hesabı Sorgulama Rehberi yazımıza göz atabilirsiniz.
Nüfus Müdürlüğüne Başvuracaklar:
Seçmen kaydı bulunmayanlar nüfus müdürlüğüne başvuru sırasında yapması gerekenler;
- Seçmen niteliğine sahibi olduğu halde, muhtarlık bölgesi askı listesinde ismi bulunmayan,
- Seçimin yapılacağı tarih boyunca 18 yaşını dolduranlar (yıl, ay ve günü gösteren, nüfus müdürlüğü tarafından verilen, T.C. Kimlik numarası bulunan ve kimlik bilgilerini içeren belgeyi ibrazı gereklidir),
- Başka bir muhtarlık bölgesi askı listesinde yazılı olup da daimi olarak oturmak amacıyla listenin askıya çıkarıldığı muhtarlık bölgesine gelen (Nüfusça yerleşim yerleri değişikliği kontrol edilir),
- Öğrenci olup, seçmen kalitesini taşıyan ve öğrenim gördükleri yerleşim birimlerinde oylarını kullanmak isteyen,
- Muhtarlık bölgesi askı listesinde kendine ait kimlik ya da adres bilgilerinde yanlışlık yahut eksiklik bulunan,
- Nüfus olay bilgisi değişen (vatandaşlığın kazanılması, gaipliğin iptali gibi)
- Türk yurttaşları, adres kayıt sistemine kayıt olmaları ve yukarda belirtilen işlemleri yapabilmeleri için ilgili nüfus müdürlüğüne daima başvurabilirler.
İlçe Seçim Kuruluna Başvuracaklar:
Seçmen kaydı bulunmayanlar İlçe Seçim Kuruluna başvuru sırasında yapması gerekenler;
- Askerlikten terhis olup da, silah altında bulunmaları sebebiyle askı listesinde kaydı bulunmayan ve yine aynı sebeple kayıtları dondurulmuş bulunan (Terhis belgesi ya da askerlik şubesince verilen belgenin ibrazı gereklidir.),
- Kamu hizmetlerinden süreli olarak yasaklı bulunmaları sebebiyle askı listesinde ismi bulunmayanlar ile aynı sebeple kayıtları dondurulmuş bulunan ve yasaklılık süresi sona eren (Cumhuriyet Başsavcılıklarından alınacak fotoğrafı yazıyı ibraz etmek zorunludur.), Türk yurttaşları, listelere yazılmak ya da seçmenlik durumunu oy kullanabilir (aktif) duruma getirebilmek için ilgili ilçe seçim kurulu başkanlıklarına başvurabilirler.
Engelli Seçmenlerin Muhtarlık Askı Listesine Gönderilmesi
298 sayılı Kanun’un 74. maddesi gereğince, engelli seçmenlerin oylarını rahatlıkla kullanabilmeleri için sandık ataması gerçekleştirilirken gözönünde bulundurulmak üzere, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğünden görme ve ortopedik engelli yurttaşların listesi Seçmen Kütüğü Genel Müdürlüğünce muhtarlık bölgesi askı listelerinin dökümüne başlandığı gününden önce istenir. Alınan bilgiler topluca seçmen kütüğüne işlenir ve muhtarlık bölgesi askı listelerinde (E) harfi ile gösterilir.
Askı dönemi içinde engelli seçmenlerin ilçe seçim kurulu başkanlığına başvurması durumunda, ilçe seçim kurulu başkanlığınca engelli seçmenlerin oylarını rahatlıkla kullanabilmeleri için sandık ataması gerçekleştirilirken göz önünde bulundurulmak üzere “Engelli” kutusu işaretlenir.

Ceza Evinde Başvuracaklar
Ceza evinde olanlar seçim listesinde adı bulunması durumunda ne yapladır?
- Tutuklu ve taksirli suçlardan hükümlü askı listesinde kendine ait kimlik bilgilerinde yanlışlık ya da eksiklik bulunan,
- Tutuklu ve taksirli suçlardan hükümlü bulunduğu halde askıya çıkartılan tutuklu ve taksirli suçlardan hükümlü askı listesinde yazılmamış bulunan, Türk yurttaşları ise, ceza infaz kurumları ve tutukevleri idaresi aracılığıyla yazılı olarak ilçe seçim kurulu başkanlığına başvurabilirler.
Seçmen Sorgulama Nasıl Yapılır?
Yüksek Seçim Kurulu tarafından sürdürülen yurt içerisinde seçmen sorgulama, yurtdışı seçmen sorgulama, engellilik durumu beyan formu, yapılacak seçimler, seçmen sorgulama, itiraz ve şikayet işlemleri fotoğrafı olan Ysk web sitesinden tüm bu işlemleri yapabilirsiniz.
Seçmen Sorgulama işlemleri TC Kimlik No ile yapılmaktadır. Seçmen sorgulama, seçmen bilgi sorgulama, seçmen işlemleri, seçim sandık bilgisi, seçmen sandık listeleri, Seçim Sandığı sorgulama, Seçmen sorgulama işlemlerinizi aşağıda belirtilen linkten öğrenebilirsiniz.
- Seçmen sorgulaması yapmak için lütfen tıklayınız.
Evraklar