Şikâyet dilekçesi, diğer bir ismiyle suç duyurusu dilekçesi işlenmiş suçların savcılık şikayet dilekçesi aracılığıyla savcılığa bildirilmesi ve gerçeğin ortaya çıkarılarak adaletin sağlanması açısından önemli bir fonksiyona sahiptir. Toplum arasında ceza davası olarak bilinseler de hukuk davaları ceza davaları gibi açılmaz. İşlenen bir suçtan ötürü mağdur olmuş bir kişinin bu mağduriyeti savcılık makamına yazılı olarak bildirmesi soruşturma açılmasını sağlar. Savcılık tarafından hazırlanan iddianamenin mahkeme tarafından kabulünden sonra ceza davası açılmış olur.
Şikayet Dilekçesi Nedir?
Savcılığa suç olayının bildirilmesinden sonra savcılık soruşturma başlatarak iddianame hazırlar. Şikâyet dilekçesi işlenen suçtan mağdur olmuş bir kişinin olay hakkındaki bütün bildiklerini ve mevcut delilleri içermelidir. Bu nedenle mağdur kişi tarafından olayların suç teşkil eden kısmının doğru ve şüpheye yer bırakmayacak bir şekilde belirlenebilmesi için mağdur kişinin uzman bir avukattan profesyonel yardım alması önerilir. Belirlenen suçun kim tarafından işlendiğinin bilinmediği durumlarda dahi savcılık şikayet dilekçesi vererek suç duyurusunda bulunmak hukuki olarak mümkündür, savcılık işlenen suçun failini ya da faillerini araştırmakla yükümlüdür.

Savcılık Şikayet Dilekçesi Nasıl Yazılır?
Gerekli soruşturmanın başlatılabilmesi için, zaman aşımına uğramamak adına fiilin ve failin öğrenildiği tarihten itibaren altı ay içerisinde şikâyet dilekçesi savcılığa iletilmelidir. Savcılığa verilen şikâyet dilekçesinde mağdur kişinin ve failin bilgileri yer almalıdır, dilekçe işlenen suçun özetini içermelidir. Suç duyurusu dilekçesi iki kopya halinde savcılığa verilir.
Hazırlanacak şikâyet dilekçesi Cumhuriyet Başsavcılığı’na hitaben yazılır. Dilekçelerin muhatabının doğru yazılması çok önemlidir. Yazılacak dilekçenin sağ üst köşesinde mutlaka dilekçenin tarihi yazılmalıdır. Şikâyet konusu hikayeleştirilmeden az ve öz bir şekilde anlatılmalıdır ancak suçun aydınlatılmasına ilişkin önemli detayların asla atlanmaması gerekir. Suçun konusunun belirlenebilmesi için mala zarar verme, nitelikli dolandırıcılık gibi suçun ilgili kanunlardaki başlıkları yazılabilir. Bunun hatalı olması durumunda savcılık sizin yerinize doğru suç tipini seçecektir. İlgili delilleri ilgili yerlerde ek olarak belirtmenizde fayda vardır. Savcılık şikayet dilekçesi yazan kişinin kimlik bilgilerini, adını ve soyadını, imzasını ve iletişim bilgilerini açık ve net bir şekilde içermelidir. Örnek savcılık şikâyet dilekçesine aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz. Savcılığa şikayet dilekçesi nasıl verilir ?
Hazırlanmış suç dilekçesi örneği (Şablon 1)
Hazırlanmış suç dilekçesi örneği (Şablon 1) 2
Hazırlanmış suç dilekçesi örneği (Şablon 1) 3
Hukuk kategorisinden Savcılığa suç duyurusu ücreti, Savcılığa şikayet dilekçesi ücreti ne kadar soruların cevabını bulabilirsiniz.
Evraklar
Hayitli geceler sikayetde bulunmak istiyorum ******* kisiden sikayetciyim beni dolandir digeri odeyecem dedi odemedi toplanda olan 1000tl donlanildim gereken gunu gereken sureyide tanidim bu kisiye ama hala daha geri vermedi yatirmadi da hesabima gereken neyse yapilmasini istiyorum suandada ben cok madurum bana yardimci olursaniz sevinirim