Şantiye şefliği mevcut şantiyenin denetlenmesi ve inşaat projelerinin yürütülmesinden sorulu olunan meslek grubudur. Önemli bir iş olması beraberinde gece gündüz emek verilen bir meslek dalı olduğunu belirtmek gerekir. Günlü periyotlar halinde inşaatın tüm operasyonlarını denetleyen şantiye şefleri gerekli durumlarda istifa edebilir.
İstifa etmek açısından araştırma beraberinde şantiye şefliği istifa dilekçesi vermesi gerekir. İstifa dilekçesi vermesi beraberinde yarım kalan iş olmamasına özen göstermesi gibi şartlar aranmaktadır. Fakat istisnai durumlar için dilekçe verilerek istifa edebilmeleri de mümkündür. Ruhsat eki projelerinden sorumlu olan şantiye şefleri projenin uygunluğuna yönelik tüm işlerden sorumlu tutulduğu gibi kazaya sebebiyet verebilecek durumlarda da sorumlu tutulmaktadır.
Şantiye Şefi Görevleri
Şantiye şefliği istifa dilekçesi konusuna detaylı bir şekilde geçmeden önce bu mesleğin görevlerine değinmek istiyoruz. Şantiye şefi görevleri geniş bir konu olup yapması gereken görev listesi oldukça kapsamlı olduğu bilinmektedir. Son derece ciddi mesleklerden biri olduğu için inşaat alanına dair her türlü detayın ve durumun büyük önem arz ettiği bilinmektedir. Yapı denetimlerinin tüm kontrolü ve inşaat sonlanana dek bütün görevleri üstlenen şantiye şefleri gerektiğinde işin tamamlanmasına dek şantiye de kalmaktadır.
Denetçi mimar ve mühendis beraberinde kontrol ile yardımcı kontrol nezdindeki tüm talimatları uyarlaması gereken şantiye şeflerinin görevleri şu şekilde sıralanmaktadır.
- Çalışan sayısının ve kaynakların yeterli olduğunu bildirmesi ve eksiklik durumu varsa mutlaka bildirmesi
- Yapılacak yapının inşa öncesinde saha personeli için geçici ofis oluşturma
- İşlerin yapılma sırasını koordine etme
- Günlük çalışan elemanlar ile genel çalışan elemanların sorumluluklarını tahsis etme
- Ekip katılımını yönetme ve iş zamanı çizelgesi oluşturma
- Makinelerin ve ekipmanların kullanımlarını denetleme
- Güvenlik önlemlerinden ve kalite standardının karşılanabildiğinden emin olma/inceleme
- Harcama takibi yapma ve planlanmış bütçeye uygun gitme
- Acil durumlar için önceden planlanan şekilde davranma
- Kaza raporu hazırlamak
Yukarıda belirtilen şantiye şefi görevleri genel bakımdan inşaat çalışmalarında çok önemli yere sahip olduklarını da gösteriyor. Fakat bazı istisnai durumlar söz konusu olduğunda şantiye şefleri görevlerinden ayrılabiliyor. Bu durum sağlık konuları başta olmak üzere farklı sebeplerden ve anlaşmazlıklardan da kaynaklı olabiliyor.
Şantiye Şefi Nasıl İstifa Eder?
“Şantiye şefi nasıl istifa eder?” konusuna da cevap vermek istiyoruz. İstifa ettiğiniz gün beraberinde yapı müteahhidine noterden istifa etmiş olduğunuzu bildirmeniz gereklidir. Sonrasında yapmanız gereken şey ise yazılı istifa dilekçenizi yazdırmanız gerektiği olup noter huzurunda müteahhide bildirmiş olduğunuz istifa dilekçenizi de eklemeniz gerektiğidir. Normal şartlarda çoğu şantiye şefi bu uygulamaya yanaşmamaktadır. Normal istifa dilekçesi yazarak işini bırakabilmektedir. Fakat yapılan işin kazancına gelince istifa sonrasındaki işlerden muaf tutulan şefler istifa öncesindeki işlerinden sorumlu tutulmaktadır.

Şantiye Şefi İstifa Dilekçesi Nereye Verilir?
Şantiye şefleri genel bakımdan oldukça meşakkatli bir meslek türü yapmaktadır. Görevden ayrılmak istemeleri halinde istifasını gün içinde yazılı bir şekilde yapı müteahhidine vermesi gerekir. Aynı şekilde noter aracılığı ile de yapabiliyor olup müteahhit kişinin elektronik adresine de bildirmesi mümkündür. Bu cevap beraberinde şantiye şefi istifa dilekçesi nereye verilir sorusu da cevaplanmış olmaktadır.
Normal bir şirketin inşaatı için çalışan şantiye şefleri noter aracılığına veya tebligat vermeye gerek duymamaktadır. Belirtilen durumlar resmi işlerde çalışan şantiye şefleri için geçerlidir. Bunun beraberinde şantiye şefinin işi bırakması durumunda resmi yerde çalışıyor olmasa bile yazılı bildirim yapması gerekir. Çünkü inşaat alanı genel bakımdan kazaların en çok görüldüğü yer olarak bilinmektedir. Bunun beraberinde sorumluluk adı altında önceki durumlarda yanlış bir iş yapılmışsa bu sorun şantiye şefine yüklenebilmektedir.
Şantiye Şefliği Sistemden Nasıl Düşürülür?
Şantiye şefliği sistemden nasıl düşürülür sorgulaması beraberinde istifasını yapmış şantiye şefleri için şu yöntem beraberinde sistemden düşürüldüğü bilinmektedir. E-devlet üzerinden şantiye şefi yapı ruhsatı bilgilerini sorgulama bölümüne girip ibraz etme işlemleri yapılması gerekir. Sonrasında aktif ruhsat bilgileriniz bulunmamaktadır ibaresini gördüğünüz zaman IMOP’ta kayıtlı olan şantiye şefliği düşürüldüğü bilinmektedir.
Şantiye Şefi İstifa Dilekçesi Örneği Word
İnternet üzerinde şantiye şefliği istifa dilekçesi Word olarak aranabiliyor. Bu konunun altında örnek dilekçe dosyasına ulaşabilirsiniz. Bu konuda sizlere şantiye şefliği istifa dilekçesi hakkında bilgi verdik. Umarız sizler için yararlı olmuştur.
Evraklar