Günümüzde bazı insanlar yaşadığı durumdan dolayı dilekçe yazmak zorunda kalabilir. İster okulda olsun ister işte olsun ister farklı bir kurumda olsun dilekçeler, hayatın önemli bir parçası haline gelmiş durumda. Dilekçe türlerinden birisi şahsi dilekçe olarak yer alıyor. Bu doğrultuda kullanıcılar “Şahsi dilekçe nasıl yazılır?” sorusunu merak edebiliyor.
Şahsi Dilekçe Nedir?
Şahsi dilekçe, her vatandaşın yararlanabileceği bir hak olmaktadır. Vatandaşlar, şahsi dilekçe yazarak herhangi bir kuruma bu dilekçeyi verebiliyor. Ülkemizde hem Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları hem de Türkiye’de ikamet eden yabancılar kamu ve özel kurumlara dilekçe verebilir.
Şahsi Dilekçe Nasıl Yazılır?
Şahsi dilekçe yazarken öncelikli olarak beyaz çizgisiz bir A4 kağıdı kullanmaya özen gösterilmelidir. Dilekçeyi yazarken ad, soyad, T.C. kimlik numarası ve adres gibi detaylar bulunmalı, bununla birlikte yazı düzenine özen gösterilmelidir. Dilekçe hem bilgisayar ortamında hem de el yazısı ile yazılabilir. El yazısı ile yazılan dilekçe mavi veya siyah renkte bulunabilir fakat tükenmez kalem olmasına dikkat edilmelidir.
Yazıya başlarken öncelikle sağ üst kısma tarih atılmalı ki dilekçenin ne zaman yazıldığı belli olsun. Dilekçeye atılacak olan tarih alt kısma da eklenebilir. Bu işlemden sonra başlık ortalanmış bir şekilde hangi makama yazılıyor ise o makam belirtilmelidir. Örneğin “A firması B müdürlüğüne” şeklinde bir başlık atılmalı. Başlıktan sonra kamu veya özel kurum ile ilgili şikayet veya öneri belirtilmelidir.

“Şahsi dilekçe nasıl yazılır?” konu başlığında son aşamaya geldik. Bu aşama tamamlandıktan sonra son paragraf olarak “Saygılarımla arz ederim.” yazılmalıdır. Bunun yanı sıra benzer ifadeler de kullanılabilir. Sol alt kısma iletişim bilgileri eklenmeli, sağ alt kısma ad soyad ve imza belirtilmelidir. Eğer gerekiyor ise kimlik numarası da eklenebilir. Sağ üst köşeye tarih atılmadıysa tarih bu kısma yazılmalıdır.
Şahsi Dilekçe Örneği
Şahsi dilekçe örneği internette pek çok kaynakta yer alıyor. Bu kaynaklar Google’ın görseller sekmesinden incelenebilir ve buradan takip edilebilir.
Dilekçede Ad, Soyad ve İmza Nereye Yazılır?
Dilekçede ad, soyad ve imza sağ alt kısma eklenir. Önce ad ve soyad yazılır, sonrasında altına imza atılır.
Dilekçe Nasıl Verilir?
Vatandaşların sorduğu sorulardan birisi “Dilekçe nasıl verilir?” olmaktadır. Dilekçe verirken öncelikle dilekçenin hazır olduğundan emin olunmalı. Eğer dilekçede evraklar yer alacaksa bu evraklar bir klasöre konarak dilekçe bu şekilde teslim edilmeli. Dilekçelerin verileceği yer kurumdan kuruma değişiklik gösteriyor. Örneğin bazı kurumlarda insan kaynakları bölümü bulunuyor ise dilekçe buraya verilmeli. Eğer insan kaynakları yok ise dilekçe yönetime teslim edilebilir veya kurumdan birine sorularak dilekçe verilebilir.
Evraklar