Şahıs şirketi, şirket ortaklarının sorumluluklarının sınırsız olduğu tüzel kişiliğe sahip şirket türüdür. Bu şirket türü belli sayıdaki kişilerin ortak ekonomik çıkarları ile kurmuş oldukları şirkettir. Ortaklardan biri kendi payını devretmek ya da satmak isterse şirketin diğer tüm ortaklarının bu duruma onay vermesi gerekir. Gerekli onayın verilmediği durumlardaysa kisi payının devrini gerçekleştiremez ya da satamaz. Bu şirketteki ortakların hepsi gerçek kişilerden oluşur ve bu gerçek kişiler şirketin borçlarından tüm mal varlıklarıyla sorumlu olurlar.
Şahıs Şirketi Türleri Nelerdir?
Türk Ticaret Kanunu’na göre şahıs şirketi türleri 3’e ayrılmaktadır. Bunlar şu şekildedir:
- Adi Şirket Nedir?
İki ve daha fazla kişinin yazılı kurulma şartı, şirketin ticaret siciline kayıt şartı ve ticari unvan kullanma şartı olmadan kurabilecekleri ancak sürekli işler için uygunluğu bulunmayan şirket türüdür.
- Kollektif Şirket Nedir?
Ticari bir işletmeyi bir ticari unvanla işletmek isteyen gerçek kişilerle kurulan, şirket borçlarından şirketin 1.derecede ortaklarının ise 2.derecede sınırsız sorumlu olduğu, ticari unvan kullanma zorunluğu bulunan ve ortaklardan her birinin şirketi yönetme hakkı ve sorumluğu bulunan şirket türüdür.
- Adi Komandit Şirket Nedir?
Ticari bir işletmeyi bir ticari unvanla işletmek isteyen gerçek kişiler ve tüzel kişilerle kurulan şirketin borçlarından şirketin 1.derecede komandite ortaklarının ise ortaya koydukları sermaye kadar sorumlu oldukları, yönetim hakkının komandite ortaklarda bulunduğu şirket türüdür.
Şahıs Şirketi Nasıl Kurulur?
Şahıs şirketi açabilmek için aşağıdaki adımların uygulanması gerekmektedir:
- İmza sirküleri, imza tescil beyannamesi, nüfus cüzdanı fotokopisi ve ikamet bilgisi alınır.
- Şirketin tescil işlemi yapılır.
- Vergi hesap numarasının alınabilmesi için başvuru yapılır.
- Defterler alınarak tasdik edilir.
- Yoklama tutanağı düzenlenir.
- Vergi hesap numarası alınır.
- Yazar kasa levhası ve vergi levhası alınır.
- Fatura, irsaliye ve gider pusulası belgeleri basılır.
- Sicil gazete ilanı yapılır.
- İlgili odaya şahıs şirketi kurabilmek için kayıt yaptırılır.
- İş yeri açma ve personel çalıştırma ruhsatı alınır.
- Hafta tatili ruhsatı, hafta sonu ve bayramda çalışacak olan personeller için yıllık olarak alınır.
- SGK işlemleri tamamlanır.
- Bağ-Kur işlemleri tamamlanır.

Şahıs Şirketi Açmanın Avantajları Nelerdir?
Şahıs şirketi açmanın avantajları şu şekildedir:
- Mali müşavir ya da muhasebeci ücreti düşük maliyetlidir.
- Defter tasdik ücreti düşük maliyetlidir.
- Bütün yetki ve sorumluluk tek kişide olur.
- Şirket en fazla 2 iş günü içinde faaliyete geçer.
- Bu şirketin kurulması kolay olduğu gibi 1 günde de kapatılabilir.
- Gelire göre kademeli olarak vergilendirme yapılır.
- Bu şirketin maliyeti diğer şirket türlerine göre daha düşüktür.
Şahıs Şirketi Hangi Vergileri Ödemekle Yükümlüdür?
Şahıs şirketi bir tüzel kişiliğe sahip olduğundan dolayı vergi dairesi için çeşitli vergi ödeme yükümlülükleri bulunur. Bu nedenle kanunen düzenli aralıklarla vergi ödemesi gerekir. Bu şirketlerin ödedikleri vergiler şu şekildedir:
- Damga Vergisi
Bu vergi , Damga Vergisi Kanunu’nda ekli 1 ve 2 sayılı listede adı geçen kağıtlar üzerinden elde edilen vergidir. Vergi çıkmasa bile damga vergisini ödemek zorunludur.
- Stopaj Vergisi
Şahıs şirketleri vergi kesintisi yapmak durumunda oldukları kesintiler için beyanname verirler. Şirketteki işverenler farklı konular için farklı oranlardaki kesintileri aylık veya üç aylık dönemlerle ödemekle yükümlüdürler.
- Katma Değer Vergisi
Şahıs şirketi aylık periyodlarla katma değer vergisi beyannamesi vermekle sorumludur. Katma değer vergisi dolaylı bir vergi türü olduğu için dönem içinde yapılmakta olan faaliyetler üzerinden gerekli hesaplamalar yapılarak faturaya yansıtılır. Katma değer vergisinin oranı mal ya da hizmet türüne göre değişiklik gösterebilmektedir.
- Geçici Vergi
Şahıs şirketleri çalışılmış döneme ait elde ettikleri kâr ve zarar durumlarını üçer aylık dönemler halinde geçici vergi beyannamesiyle bildirirler. Şirket tarafından elde edilen kâr beyan edilmişse ödenen vergiler yıllık gelir ya da kurumlar vergisinden düşürülür. Geçici vergi, şahıs firmalarının ödeme zorunluluklarının bulunmadığı vergidir.
- Gelir Vergisi
Şahıs şirketleri gelir vergisini ödemekle yükümlüdürler ve her sene mart ayına kadar bir önceki seneye elde ettikleri kâr ve zararlarını yıllık gelir vergisi beyannamesinde bulunarak öderler. Gelir vergisinin artan oranı dilime göre gerçekleştiğinden dolayı farklılık göstermektedir.
Şahıs Şirketi Sahipleri E-Ticaret Yapabilir Mi?
Bir şahıs şirketi sahibi e-ticaret yapabilir ve ürünlerinin satışını web sitesi üzerinden gerçekleştirebilir.
Evraklar