Sağlık yönetimi maaşları ve sağlık yönetimi yeni kurulan bir bölüm olduğu için ne iş yaptığı ve ne kadar maaş aldığı öğrenciler tarafından çok merak edilir. Ülkemiz sağlık alanında dünyadaki pek çok ülkeye örnek olmaktadır. Sağlık yönetimi de örnek bölümler arasında yer alır. Sağlık alanındaki personellere her geçen gün daha fazla ihtiyaç artmaktadır. Sağlık yönetimi bölümünün mezunları da ihtiyacı olan personellerden biridir.
Sağlık Yönetimi Nedir?
Sağlık yönetimi fakültesi; sağlık alanında herhangi bir faaliyet gösteren yönetimi, işletmeleri, faaliyetlerin planlanmasını, idaresini ve bu aşamada gerekli olan her bilgiye, yetkiye sahip olan kişileri yetiştirmek için kurulan bir bölümdür.
Sağlık yönetimi sağlık işletmesi performansını düzenleyen ve koordinasyonunu yapan süreçleri belirleyen kişidir. Sağlık yöneticileri sağlık alanında hizmet sunan idari ve iş işlemlerini denetlemektedir. Klinik olmayan ya da klinik olan tüm çalışanlar, sigorta firmaları, ortak işletmeleri, kamuya bağlı kurumlar gibi pek çok sağlık işleyişinden sorumludur.
Sağlık Yönetiminin Geleceği Nasıldır?
Sağlık yönetimi geleceği hakkında net bir şey söylemek mümkün değildir. Sağlık hizmet yöneticisi olarak ya da sağlık hizmet idaresi olarak bu bölümden mezun olan herkes direkt sağlık işletmelerinde idareci olmayabilir. İdareci olmak için pek çok tecrübe kriterine hakim olmak gerekir. Sağlık hizmeti sunucularında ve hastanelerde iş alanı sağlanması için ilk olarak sağlık yönetiminden mezun olan insanların deneyim sahibi olması gerekir.
Sağlık yönetiminden mezun olan herkes idareci olamayacağı için öncelikle belli yerlerde genel pozisyonda çalışmaya başlamaları gerekir. Fakat sağlık yönetimi maaşları yeni başlayanlar için beklenen rakamın altında olabilir. yöneticisi olarak işe başlamadıkları için yüksek miktarlarda maaş alamazlar. Zaten yeni işe başlayan ve tecrübesiz olan kişilere yönetici kadar maaş verilmesi de beklenmez. Sağlık alanında kariyer hedefi yapan ve yükselmek isteyen kişilerin bu bu bölüme emek vermesi gerekir. Sağlık yönetiminde idareci olabilmek için kişilerin kendilerini geliştirmesi gerekir. Mezun olur olmaz iyi bir yerde, iyi bir maaşla iş sahibi olmak zor bir durumdur.
Sağlık Yönetimi Maaşları
Sağlık yönetimi maaşları da diğer meslek sınıflarında olduğu gibi kıdem derecelerine göre ve deneyimlerine göre değişir. Bununla birlikte devlette ve özel sektörde çalışmak da maaşlara etkiler. Dört senelik sağlık yönetiminden mezun olan insanlar, özel sektörde tecrübeleriyle orantılı olarak maaş alırken, devlette kanuna göre maaş alırlar. Bu sebeple sağlık yönetimi mezunlarının maaşları kamu ve özel sektörde değişiklik gösterir.
Devlette Sağlık Yönetimi Maaşı Ne Kadardır?
Sağlık yönetimi mezunlarının çalıştıkları devlet kurumunda devlet kanunlarına göre maaşları hesaplanır. Bunun dışında devlette sağlık yöneticisi olarak çalışan kişilerin maaşları kadrolu, sözleşmeli ya da kademe derecesine göre farklılık göstermektedir. Devlette sağlık yöneticisi olan mezunların aldığı en düşük maaş 9000 TL civarındadır.
Döner sermayeler, ilave ödemeler, ek ödemelerle birlikte sağlık yönetimi bölümünde çalışanlar ortalama 9000 TL civarında maaş alırlar. Özel hastanede çalışan sağlık yönetimi mezunlarının maaşları devlette çalışanlar kadar yüksek değildir. Özel kurumda çalışan sağlık yönetimi mezunlarını işe alırken pek çok kriter göz önünde bulundurulur. Özellikle tecrübe, özel hastanelerde işe alırken aranan en önemli kriterdir. Bununla birlikte özel sektörde çalışanlara stabil bir maaş söylemek zor olur. Özel sektördeki her işveren kendine göre maaş belirlemektedir. Fakat özel sektörde ortalama olarak sağlık yönetimi maaşları miktar olarak 20.000 TL ila 25.000 TL aralığındadır.
Özelde Sağlık Yönetimi Maaşı Ne Kadardır?
Özel hastanelerde ya da özel sektörlerde çalışan sağlık yönetimi mezunlarının maaşları devlette görev alan sağlık yönetimi mezunları kadar yüksek değildir. Özel sektörde işe alımlar yapılırken sağlık yönetiminden mezun olmak bazen yeterli olmayabilir. Özel sektörde işe alımlar sırasında pek çok kriter göz önünde bulundurulur. Bu kriterlerden en önemlisi de tecrübe ve deneyim sahibi olmaktır. Bu tecrübeleri ve deneyimi sağlamak için uzun süre staj yapmak ya da bir süre devlet kurumlarında görev almak gerekir.
Tecrübe ve deneyim sahibi olduktan sonra özel sektörde çalışma imkanı sunulabilir. Fakat özel sektörde çalışanlar maaşlarını çalıştığı kurumlar belirlediği için her kurumda farklı maaş verilmektedir. Fakat ortalama bir maaş söylenecek olursa özel sektörde çalışan sağlık yönetimi iş ilanları aracılığıyla yapılan işler genellikle 9000 TL ila 10500 TL arasında maaş ödemesine tabidir.
Sağlık yönetimi mezunu hastanede ne iş yapar?
Sağlık yönetimi mezunları devlet hastanelerinde ve sgk kurumlarında uzman yardımcıları ve yönetici adayı olarak çalışmaktadır. Sağlık yönetimi mezunları özel hastanelerde idari bölümlerde görev almaktadır.
Sağlık yönetimi ataması var mı?
Sağlık yönetiminin kamu kurumlarında ataması yapılamaktadır. Kamu personeli seçme sınavında sağlık yönetimi mezunları için kadro açılmamıştır. Sağlık altyapısı olan her alanda iş bulma imkanları vardır.
Evraklar