Resmi nikah için gerekli evraklar, evlenmeye karar veren çiftlerin araştırdığı ve bilmesi gereken bir konudur. Resmi prosedürler her ne kadar sıkıcı bir işlem olsa da evlenmek isteyenler için yapılması gerekenler arasında yer alır. Bu sebeple yazımızda nikah başvurusu yapabilmek için gerekli olan belgelerin neler olduğunu, bu belgeleri nerelerden temin edeceğinizi sizlerle paylaşacağız.
Nikah İşlemleri İçin Gerekenler
Resmi nikah için gerekli olan belgeler, her belediyeye göre değişiklik gösterir. Bu sebeple nikah için başvuruda bulunmadan önce belediyeyle iletişime geçerek resmi nikah işlemleri için gerekli evraklar listesini isteyebilirsiniz. Evraklar belediyelere göre çeşitlilik gösterse dahi belli başlı belgeler bütün belediyelerde istenir.
Nikah için gerekli evraklar şu şekildedir;
- Sağlık raporu
- Fotoğraflı nüfus cüzdanı asılları ve fotokopileri
- Evlenme beyannamesi
- Vesikalık fotoğraf (Son 6 ay içinde çekilmiş olması önemlidir.)
- Nüfus kayıt örneği
- Evlenme ehliyet belgesi
- İkametgâh belgesi gibi evraklar resmi nikah için gerekenler arasında yer alır.
- Evlilik Nedeniyle İşten Ayrılma Dilekçesi
Bilinmesi gereken önemli bir ayrıntı ise; evlenmeyi düşündüğünüz evlendirme dairesinin sizlerden isteyeceği belgeleri öğrenebilmek için e-devletten destek alabilmeniz mümkündür. Günümüzde çoğu belediye nikah işlemleri için gerekli belgeler listesini e-devlet üzerinden halkla paylaşır.

Resmi Nikah İçin Gerekli Evraklar 2023
Yukarıda belirttiğimiz belgelerin birçoğu hakkında bilgi sahibi olduğunuzun farkındayız. Ancak bu belgelerin temini konusunda pek çok insan yanılgıya düşebiliyor. Bu sebeple sizlere resmi nikah işlemleri için gerekli evraklar listesinde bulunan belgelerin nerelerden temin edeceğiniz hakkında bilgiler sunacağız.
Resmi Nikah İçin Gerekli Belgeler
- Sağlık Raporu: Geçerlilik süresi 6 ay olan bu raporun verilmesindeki amaç, evlenecek olan çiftlerin sağlıksal olarak birbirleriyle evlenmelerinde bir sakınca olmadığını kanıtlar niteliktedir. Resmi nikah için gerekli evraklar 2022 yılı dahil, geçmiş tüm yıllarda bu belge tüm belediyeler tarafından istenmekle birlikte bu belgeyi aile hekimliği, toplum sağlığı merkezi, devlet hastaneleri ve özel hastanelerden temin edebilirsiniz.
- Fotoğraflı Nüfus Cüzdanı Asılları ve Fotokopileri: Çiftlerin kimlik fotokopilerinin aslı gibi olduğunu kanıtlaması amacıyla nüfus cüzdanınızın yanınızda bulunmasında fayda vardır.
- Evlenme Beyannamesi: Evlenecek çiftlerin evlendirme dairesine yapacakları başvurularda doldurulması gereken bir evraktır.
- Vesikalık Fotoğraf: Son 6 ay içerisinde çektirdiğiniz vesikalık fotoğrafla müracat edebilirsiniz. Fotoğrafların sayısı belediyeye göre farklılık gösterse dahi 6’şar tane fotoğrafın hazır olmasında fayda vardır.
- Nüfus Kayıt Örneği: Evlenip mutlu birlikteliğe adım atacak çiftlerin resmi nikah için gerekli evraklar nelerdir sorusuna verilecek diğer bir yanıtsa nüfus kayıt örneğidir. Bu belge kişinin aile ve kimlik bilgilerini içerir.
- Evlenme Ehliyet Belgesi: Bu belgenin istenmesindeki amaç, evlenecek kişilerin evlenmelerinde herhangi bir engelin olmadığını anlamak içindir. Belgenin temini için nüfus müdürlüklerine başvuruda bulunabilirsiniz.
- İkametgâh Belgesi: Bu belge muhtarlık, ilçe nüfus müdürlüğü veya e-devlet üzerinden alınabilir.
Evlilik yoluna adım atacak çiftlerin resmi nikah için gerekli evraklar listesini sizlerle paylaştık. Bu belgelerin temini halinde evlendirme dairesine başvurabilir, evlilik için belirli bir tarih alabilirsiniz.
Evlilik İçin Sağlık Raporu Nereden Alınır?
Evraklar