Resmi evrakta sahtecilik kamu güvenine karşı işlenen suçlar arasında sayılır. Türk Ceza Kanunu’nda düzenlenmiştir. Resmi evrakta sahtecilik suçu genel itibari ile üç farklı hareketle kasten işlenen suçtur.
Resmi evrakta sahtecilik suçları:
- Sahte resmi belgelerin kullanılması,
- Sahte resmi belgelerin üretilmesi ya da mevcut olan resmi belgelerin gerçeğe uygun olmayan şekilde düzenlenmesi,
- Gerçek resmi belgelerin başkalarını aldatacak biçimde değiştirilmesi şeklinde sahtecilik suçları sayılabilir.
- Resmi Evrak Nedir
Yukarıda sayılan üç suçtan herhangi birinin işlenmesi halinde resmi evrakta sahtecilik meydana gelir. Özel evrakta sahtecilik ile resmi evrakta sahtecilik arasındaki en temel fark resmi evrakta sahteciliğe ilişkin suçlara sahtecilik konusu olan evrakın gerçeğinin yetkili resmi memurlar tarafından düzenlenebiliyor olmasıdır.

Resmi Evrakta Sahtecilik Suçu Şikâyet Süresi
Resmi evrakta sahtecilik suçu bir kişiye karşı işlense dahi mağdur her zaman devlet kabul edilir. Suç işleyen kişi kamu güvenini sarsmıştır. İşlenen suç sebebiyle maddi – manevi zarar gören şahıslar mağdur olarak değil suçtan zarar gören sıfatıyla kovuşturma ve soruşturmada şikâyetçi olup yargılamaya katılabilir. Resmi evrakta sahtecilik şikâyet süresi yoktur. Şikâyete bağlı suçlarda ise fiilin işlenmesinden itibaren 6 aylık zamanaşımı süresi vardır. Bu suçun 8 yıl içinde savcılığa bildirilmesi gerekir. Savcılığa bildirilmesi halinde savcılık tarafından soruşturma açılır. Suç ne kadar erken bildirilirse soruşturma o kadar hızlı yürür.
Resmi Evrak Şartları
Resmi evrakta sahtecilik suçunun konusunu oluşturan evrakların bazı özelliklere sahip olması gerekir. Resmi belgelerin sahip olması gereken özellikler şunlardır:
- Resmi evrakta sahtecilik suçu yazılı belgeler üzerinde işlenebilir. Belgelerin yazılı olması ve belgede bir dil kullanılması gerekir. Türkçe dışında bir dilde kullanılabilir. Orijinal halinin okunmasına imkân olmayan resmi evraklar zarar doğuramayacağından suç sayılmaz.
- Sahtecilik belgesinin gerçek kişi ya da kurumlar tarafından düzenlenmesi gerekir. Gerçek kişiler tarafından düzenlenmeyen evraklar söz konusu olduğunda resmi evrakta sahtecilik cezası verilmez.
- Sahtecilik suçu ancak delil değerine sahip belgeler üzerinde işlenebilir. Belgeler delil değeri taşımıyorsa hukuki değeri de yoktur. Bu nedenle suç oluşturmaz.
- Adli Sicil Kaydı ve Sabıka Kaydı
Resmi Evrakta Sahtecilik Suçu Zamanaşımı Süresi
Resmi evrakta sahtecilik suçu ortaya çıktığı zaman kişiler en aşağı 2 yıl ile cezalandırılırlar. Cezai alt sınır 2 yıl olduğundan dolayı hapis cezaları para cezasına çevrilemez. Bazı hallerde resmi evrakta sahtecilik suçunun ertelenmesi mümkündür. 2 yıl veya altında olan cezalarda erteleme hükmedilebilir.
Savcılık, resmi evrakta sahtecilik suçlarını inceler ve kanunda belirtilen zamanaşımı süresi içinde resen soruşturma yapabilir. Resmi evrakta sahtecilik zamanaşımı süresi 8 yıl olarak bilinir. Şikâyetçi olan taraflar bu süre içerisinde dava açıp müdahil sıfatı ile bu davalara katılabilir.
Resmi Belgede Sahtecilik
Resmi evrakta sahtecilik suçunun cezaları birtakım durumlara bağlı olarak değişir. Bu cezalar basit ve nitelikli hallere bağlı olarak 2’ye ayrılır. Kanunda cezalar en aşağı 2 yıl olarak belirlenmiştir.
Evraklar