Resmi evrak nedir şeklinde sorulan sorulara verilecek yanıtlar arasında, hukuki bir hak ve sonuç doğuran bir olayın kanıtlanmasında kullanılan belge tanımlaması yer alabilir. Belgelerin kimliğinin olması, taşınır durumda yer almaları, imzanın/mührün zorunlu olarak istenildiği durumlarda bulundurulması belgelere resmi evrak olma özelliği yükler. Yazımızda resmi evrak nedir, resmi belge düzenlerken nelere dikkat edilmelidir, resmi evrakta sahtecilik gibi konulara değinecek ve sizlerin bilgilenmesine imkan tanıyacağız.
Resmi Evrak Nedir?
Evrak, belge, vesika aynı anlamları taşır. Bir belgenin resmi evrak kategorisinde değerlendirilebilmesi için yetkili memurun imzasının belgede var olması gerekir. Ancak imza/mühür belgede yoksa resmi yazı, hukuki anlamda geçerliliğini tartışmalı olarak sürdürebilir. Bir geçekliğe tanıklık edebilen yazı, resim, fotoğraf, film gibi dokümanların hepsi belge niteliği taşır. Bu dokümanlar bir savın veya olgunun doğruluğunu kanıtlar nitelikte olabilir.
Resmi Belge Nedir?
Resmi belge nedir sorusu Türk Dil Kurumu bünyesinde açıklanmıştır. TDK’ya göre resmi evrak; üzerinde her türlü bilgilerin kayıtlı olduğu madde ya da doğruluğu kanıtlanabilir olan bir yazı, vesikadır. Kamu, kurum ve kuruluşlar kendi bünyelerinde olduğu gibi gerçek ve tüzel kişilerle iletişim kurabilmek amacıyla belirli standartlara uygun olarak resmi belge düzenler.
Resmi belgede sahtecilik suçu, resmi bir belgenin sahte olarak düzenlenmesi, başkalarını aldatacak şekilde değiştirilmesi veya kullanılması şeklinde suçun basit haliyle işlenirse, sanığa verilecek ceza 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezasıdır. (TCK md. 204/1)
Resmi evrakta başkasının yerine imza atmanın cezası nedir?

Resmi Evrak Düzenleme Unsurları Nelerdir?
Belgenin bulundurması gereken bazı özellikleri vardır. Bunlar;
- Evrakın yazılı olması gerekir. Yazı okunaklı olduğu sürece bilgisayar ortamında veya elle yazılmış olması bir sorun teşkil etmez.
- Resmi evrakta sahtecilik işlemlerinin önüme geçilebilmesi için, evrakın belirli bir düzenleyicisinin olması şarttır. Kurum ya da şahıslar tarafından düzenlenebilen evraklarda, düzenleyici kişi yazan taraf olacağı gibi, belgenin adına düzenlendiği kişi ve imza koyan yer alabilir.
- Evrakta yer alan yazının belirli bir içeriğe sahip olması gerekir. Konunun izah edilme tarzı veya kişinin “borcum kalmamıştır” şeklindeki ihbarnameleri, resmi yazı düzenleme işlemlerinde içerikle alakalı konuları arasında yer alır.
- Evrak bir irade beyanı vasıtasıdır.
- Dilekçe Yazma Kuralları ve İstifa Dilekçesi Örneği yazılarına göz atabilirsiniz.
Günümüzde resmi evrak sahteciliğinin çoğalmasıyla birlikte resmi evrak nedir konusu gündem olmaya başlamıştır. İlgili kanunun, kanun maddeleri gereği resmi evrakta sahtecilik durumlarında mahkeme tarafından öngörülen sürelerde hapis ya da para cezası uygulanabilir. Resmi evrak nedir ve nasıl düzenlendir sorusu hakkında daha fazla bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.
Evraklar