Reddiyat makbuzu, günümüzde kullanılan bazı makbuz çeşitlerinden yalnızca birisidir. Sözlük anlamı olarak reddiyat; kabul etmeme, geri verme anlamında kullanılır. Hukuk alanında daha fazla kullanılan bu kelime, saymanlıkta duran paranın ilgili kişiye verilmesi, gönderilmesi olarak tanımlanabilir. Bu makbuz birçok kişi tarafından bilinse dahi, ne işe yaradığı, kimler tarafından kullanıldığı gibi bilgiler insanlar tarafından merak ediliyor.
Reddiyat Makbuzu Nedir?
Hukuk alanında sıklıkla kullanılan bu kelimenin sözlük anlamı geri verme, iade etme, alınan fazla verginin ilgili kişisine teslim edilmesi şeklinde yanıt bulur. Reddiyat makbuzu nedir gibi soruları genellikle mahkemede bir davası olup da dava için yatırılan tutarın artması sonucunda, ne yapılması gerektiğini araştıran kişiler sorar. Kişilerin mağduriyet yaşamaması adına bu miktar, parayı ödeyen kişinin hesabına geri yatırılır.
Reddiyat Talebi
Mahkemede görülen bir davanın söz konusu olması halinde, dava masraflarını üstlenecek olan kişiler, bu ücreti adliye veznesine yatırırlar. Davanın görülüp bir sonuca bağlanması halinde, arta kalan para saymanlık adı verilen birime iletilir. Reddiyat yapılması ve reddiyat makbuzunun hazırlanması işlemi sayman adı verilen kişiye aittir. Saymanlık birimi bu miktarı, dava için para yatırma işleminde bulunan kişilere geri iade yapar. Diğer bir ifadeyle reddiyat, dava masrafları için yatırılan harçların arta kalan kısmı şeklinde ifade edilir.

Reddiyat Makbuzu Örneği
Hukuk alanında reddiyat makbuzu, geri ödenmesi mümkün olan parayı gösteren doküman şeklinde açıklanabilir. Bu makbuzda görülen/ görülecek dava için ayrılan tüm masraflar yazılı bir şekilde ifade edilir. Reddiyat makbuzu örneği sayesinde kişilere ödenmesi gereken tüm para, kuruşuna kadar yazılıdır.
Reddiyat makbuzunu alan kişi dava sonucunda arta kalan parayı aldığına dair imzalama işlemini gerçekleştirir. Reddiyat makbuzunda davaya ilişkin bazı bilgiler yer alır. Bunlar; icra dairesi ismi, cilt numarası, sıra numarası ve dosya numarası gibi bilgilerdir. Makbuz üzerinde reddiyat talebi yapan kişinin ismi yer alabileceği gibi ilgili borçlunun da adı yer alabilir.
Reddiyat Yapılması ve Reddiyat Makbuzunun Hazırlanması
Reddiyatın yapılması ve reddiyat makbuzunun hazırlanması işlemini merak eden pek çok insan bulunur. Bu makbuz oldukça teferruatlı bir belge olmakla birlikte, makbuzun doğru ve eksiksiz bir biçimde doldurulması oldukça önemlidir. Reddiyat makbuzu hesaplama işleminden sonra doldurulan bu belgede yapılacak en ufak bir yanlışta herhangi bir ödeme gerçekleştirilmesi mümkün değildir. Bu sebeple makbuzun doldurulması aşaması dikkat gerektiren bir konudur.
Makbuz üzerinde davanın görüldüğü mahkeme ile birlikte, icra dairesinin isminin yazılması için boş alanlar bulunur. Bu boşluklara kişinin mahkemesi ve icra dairesine ilişkin tüm bilgileri eksiksiz olarak kayıt ettirilir. Borçlu ve alacaklı olarak tarafların isim, soy isimleri reddiyat makbuzu belgesinde mutlaka yer alır. Borçlu tarafın alacaklı tarafa yapacak olduğu ödeme tutarı, tarih belirtilerek yazılır. Tüm bu bilgilerin hazırlanıp yazılmasının ardından makbuz kesilir ve işleme konulabilir hale gelir.
Evraklar