Reddi miras dilekçe örneği, ülkemizde sıklıkla tercih edilen dilekçe türleri arasında yer alır. Gerek kişisel nedenler gerekse de ölen kişiden kalan borçlardan (tereke) kurtulabilmek için reddi miras dilekçesine başvurulabilir. Yazımızda reddi miras dilekçesinin nasıl yazıldığını, hangi mahkemeye teslim edildiğini sizlerle paylaşacak ve gerekli bilgilerin sunulmasını sağlayacağız.
Reddi Miras Dilekçesi Nedir / Nasıl Yazılır?
Reddi miras, diğer bir adıyla mirasın reddi; var olan bir mirasçının vefat eden ya da hayatta olan bir kişiden, kendine kalacak maddi yükümlülükteki mirası kabul etmediğini kanunlar önünde beyan etmesi şeklinde tanımlanır. Kısacası, kişinin vefatı itibarıyla mirasçı, mirastan vazgeçebilme hakkına sahiptir. Mirasçı konumunda yer alan kişi mirası kabul etme hakkını saklı tutarken, mirası reddetme hakkını da saklı tutar. Bunu da mirasın reddi dilekçe örneği ile ilgili mahkemelere yapabilir.
İlgili makalemize göz atabilirsiniz.
Miras reddi söz konusu olduğunda bu işlemi sadece mirasçı gerçekleştirebilir. Türk Medeni Kanunu’nun Miras Hukuku bölümünde yer alan reddi miras, mirasın reddi dilekçesi ile başvurulduğunda mahkemeler tarafından işleme alınır. Bu dilekçe diğer tüm dilekçeler gibi kanunda belirlenen belirli şekil, şart ve sürelere tabidir. Kanunda yer alan şartların eksiksiz bir biçimde yerine getirilebilmesi için bir uzmandan yardım alınmasında fayda vardır.
Avukatsız reddi miras dilekçesi yazılabileceği gibi oluşabilecek hataları en aza indirmek için belirli uzman görüşüne ihtiyaç duyulur. Ciddi bir öneme sahip olan bu dilekçelerde geri dönüşü olmayan hatalar yapılabilmekle birlikte mirasçılar, genellikle tereke borçlarından bir an önce kurtulabilmeyi amaçlarlar.

Mirasın Reddi Dilekçesi Nereye Verilir?
Gerekli usullere uygun olarak yazımı tamamlanan reddi miras dilekçesi, mirasçılar aracılığı ile Sulh Mahkemesine başvuruda bulunarak yapılır. Reddi miras davası dilekçe örneği ile yapılan başvuruda kişiler kendi özgür iradeleri ile mirastan vazgeçmeyi taahhüt eder. Mirasçı davayı kendi başına açabileceği gibi vekalet verdiği avukatı tarafından da dava açılabilir.
Mirasın reddi davası açılma süresi 3 aydır. Vefat eden diğer bir ifadeyle murisin ölüm gününden bir sonraki gün olarak 3 aylık süre başlar. Vefat eden kişinin oldukça yüksek meblağlarda borcu bulunuyorsa hiç vakit kaybetmeden reddi miras dilekçe örneği ile dava açılması önem teşkil eder.