Radyoloji teknikeri maaşları prestijli bir meslek olması nedeniyle ilgi çeken bir konudur. Bu mesleğin diğer ismi de tıbbi görüntülemedir. Radyoloji alanında çalışan kişilere aynı zamanda tıbbi görüntüleme teknikeri unvanı verilir. Radyoloji teknikerleri tomografi, rezonans görüntüleme, röntgen, bilgisayarı tomografi, ultrason gibi tıbbi film çekiminde makineleri yöneten kişidir. Radyoloji teknikerleri genelde devlet hastanelerinde ve özel hastanelerde görev alır. Tekniker olmak isteyen kişiler üniversitelerde bulunan tıbbi görüntüleme teknikerleri bölümünü iki sene okuyarak başarıyla mezun olmaları ve diploma sahibi olmaları gerekir.
Radyoloji Teknikerlerinin Sorumlulukları
Radyoloji teknikerleri organ, kemik, damar, doku gibi görüntüleri elde edebilmek için tıbbi görüntüleme ekipmanlarını kullanmaları gerekir.
Bunun dışında radyoloji teknikerlerinin diğer sorumlulukları şu şekildedir;
- Radyoloji teknikerleri, hastalar tarafından teknik sorular sorulduğu zaman bunları cevaplamak ve hasta görüşmelerine yardımcı olmak en önemli sorumlulukları arasında yer alır.
- Doktorun belirlediği vücudun bölmelerini, hastanın var olan hastalığına uygun bir şekilde manyetik aletler tarafından konumunun tespit edilmesi ve çekilmesi radyoloji teknikerlerinin görevleri arasında yer alır.
- Vücutta filmi çekilecek olan bölümün hangi makineyle kullanılacağının belirleme radyoloji teknikerlerinin görevidir.
- Hastaların vücudunda film çekilirken, yapılması gereken duruşların ve film sırasında bulunmaması gereken eşyaların radyoloji teknikerleri tarafından hastalara söylenmelidir. Örneğin MR çekilirken herhangi bir aksesuarın makineye girilmemesi gerektiğinin bildirilmesi gerekir. Aksi takdirde hem sonuçlar doğru çıkmaz hem de makineler zarar görebilir.
- Hastanın vücudunun filmi çekilirken oluşacak herhangi bir tıbbi problemin teşhisinde uzman doktorlara danışmak gerekir.
- Röntgen sonuçlarını doğru bir şekilde raporlamak ve uzman hekime bildirmek önemlidir.
- Tıbbi makinelerde kullanılmak üzere alınan malzemelerin bitmesi sonucunda malzeme kontrolü yapma ve satın alma taleplerini iletmeleri de radyoloji teknikerlerinin görevleri arasında yer alır.

Radyoloji Teknikerlerinin İş Olanakları Nelerdir?
Tıbbi görüntüleme teknikerleri bölümünden mezun olan kişilerin pek çok alanda iş imkanı bulunduğu söylenebilir.
- Özel hastaneler,
- Özel tıp merkezleri,
- Devlet hastaneleri,
- Üniversite hastanelerinde,
- Özel görüntüleme merkezlerinde görev yapabilirler
Özel görüntüleme merkezlerinde;
- Manyetik rezonans,
- Anjiografi,
- Mamografi,
- Floroskopi
- Bilgisayarlı tomografi,
- Konvansiyonel Rafyoloj gibi bölümlerde görev alabilirler.
Radyoloji Teknikeri Maaşları
Radyoloji teknikeri maaşları çalıştıkları kuruma göre değişebilir. Özel hastanelerde çalışan teknikerlerin maaşları, devlet kurumlarında çalışan teknikerlere göre daha düşüktür. Radyoloji teknikerleri genel olarak işe ilk başladıkları zaman asgari ücret düzeyinde bir maaş alırlar. İlerleyen zamanlarda ve deneyim kazandıkça radyoloji teknikerlerinin maaşları 9.360 TL ile 21.830 TL arasında artış gösterebilir. Bunun dışında radyoloji teknikerlerin alacaklar maaşlar öğrenim durumlarına, tecrübelerine ve mesleki alanda çalışma yıllarına göre değişebilir.
Aynı zamanda radyoloji teknikerlerinin farklı durumlara göre de radyoloji teknikeri maaşları verilerini etkileyen faktörler bulunur. Bu faktörler hizmet yılları, meslekteki kademeleri, eğitim durumları, döner sermaye, mesai saatleri, eş ve çocuk yardımları ile birlikte değişkenlik gösterebilir. Mesaiye kalan ve nöbet tutan radyoloji teknikerlerinde saat başına aldıkları nöbet ücretleri değişebilir.
Evraklar