Ortaklık sözleşmesi iki veya daha fazla kişinin emeğini, malını ortak amaca yönelik birleştirme anlamında yapılan sözleşmedir. Bu sözleşme beraberinde kişiler elde edilen kazancı pay eder. Ortaklık sözleşmesi beraberinde oluşturulan ortaklık Türk Ticaret Kanunu gereğince bir ve daha fazla gerçek veya tüzel kişilerin ticari yönde belli bir amacı gerçekleştirmek üzere oluşturdukları yapıdır.
Türkiye’deki ortaklık yapısı güven ilişkilerine dayalı olup sözlü şekilde kurulmaktadır. Çoğunluğu bu şekilde kurulan ortaklıkların ileriki süreçte işlerin kötü gitmesi ve sorunların çoğalması ile karşılıklı anlaşmazlıkların yaşandığı bilinmektedir. Bu gibi durumların en az zararla atlatılması açısından en kolay şekli kimin ne koyduğunu belirtecek yazılı kaynak olması gereklidir. Bu sayede ortaklığa dair oluşan sorunlara yönelikte önlem alınmış olur. Aynı zamanda ortaklık sözleşmesi anlamına geldiği için her iki tarafı da güvence altına aldığı bilinmektedir.
Ortaklık Türleri Nelerdir? 2023
Ortaklık türleri nelerdir? Ortaklık türleri kişi ortaklığı ile oluşturulan adi komandit şirket olarak bilinmektedir. Ayrıca sermaye ortaklığı ile yapılan hisseli komandit şirket şeklinde de bilinmektedir. Yani sermayesinin paylara bölünmüş olduğu şirket türleri şeklinde bilinmektedir.
Adi Ortaklık Sözleşmesi
Ortaklık sözleşmesi şirket kurmaksızın startup serüvenin başından itibaren ortakların yükümlülüğünü, sorumluluğunu, hakkını doğru şekilde bölüşmesi ve büyümesi açısından yapılmaktadır. Bu durum iş verimliliğini arttırdığı gibi ortaklığın sona ermesi durumunda da kimin ne hakkı olduğunu ve alacağını ispat etmektedir. Son haliyle hukukçu gözünden ortaklığa ilişkin olarak inceleme yapıldığı zaman sorunsuz işlemin tamamlanacağı bilinmektedir. Şirket ana sözleşmesinin Türk Ticaret Kanunu çerçevesinde belirli sınırlamaya tabi tutulması sayesinde ortaklar arasındaki ilişkiyi en net şekilde ifade edecek sözleşmelerin ortaklık sözleşmesi olarak bilindiği gerçektir.
Şirket nasıl kurulur;

Ortaklık Sözleşmesinin Avantajları
Ortaklık sözleşmesinin avantajları her iki taraf açısından da net ifade edilen ve oldukça önemli hususlar şeklinde bilinmektedir. Avantajların riskli duruma yönelik önemli rol oynayıp şu şekilde sıralandığı bilinmektedir.
Ortaklık sözleşmesinin avantajları şu şekiledir;
- Kuruluş açısından izne gerek olmaması
- Az masraflı ve son derece kolay olması
- Kararların oy birliği ile alınabilmesi
- Eşit oy hakkına sahip olunması
- Emeğin sermaye olarak yorumlanması
- Sermaye sınırı olmaması
- Şirket borcuna karşı sınırsız sorumluluk olması
- Ortakların gerçek kişilerden oluşup komanditer hariç olarak yorumlanması
- Ticaret unvanında her iki ortağın ya da birinin adının bulunuyor olması
- Gelir vergisinde her ortağın mükellef olması
- Her ortağın denetim ve yönetime tabii olması
- Genel kurul oluşturma mecburiyeti bulunmaması
- Ortak faaliyetinin ticari işletme ile sınırlı olması
- Ortakların şirkete yönelik rekabetinin sınırlı olması
- Kardan ayırma zorunluluğunun bulunmaması
- Ortakların ölümü ve iflası beraberinde ortaklığın sona ermesi
Yukarıda sıralanan durumlar hem avantaj hem de oluşan riski en aza indirgemek anlamında öne çıkan avantajlı durumlar şeklinde yorumlanmaktadır. Bunun yanı sıra belirtilen durumlar her iş konusunda kişilerin haklarını koruyan özellikteki maddelerdir.
Ortaklık Sözleşmesi Örnekleri
Aşağıdaki indirme butonlarından
- İş ortaklık sözleşmesi,
- Adi ortaklık sözleşmesi,
- Genel ortaklık sözleşmesi,
- Avukatlık ortaklığı sözleşmesi,
- Startuplar için ortaklık sözleşmesi
örneklerini word, pdf ve excel formatında indirebilirsiniz.
Evraklar