Ön Muhasebe günümüzde ilgi duyulan mesleklerden bir tanesidir. Hem iş imkânının fazla olması hem de ön muhasebe maaşları iyi olması da önemli bir tercih nedeni olmuştur. Bir işletme kurduğunuz zaman, işletmeniz için en önemli unsurlardan birisi ön muhasebe işlemlerinin takibinin düzgün bir şekilde yapılmasıdır. Yeni ve küçük işletmeler için bu işlemler sürdürebilirlik açısından önem arz eder ve titizlikle yapılması gerekir. Siz de yeni bir iş kurduysanız veya kurmayı düşünüyorsanız ön muhasebe hakkında bilinmesi gerekenleri bu yazımızda detaylıca anlatmaya çalışacağız.
Ön Muhasebe
İşletmenizin faaliyetlerini devam ettirebilmek veya işletmenizi büyütebilmek için gelir – gider takibinin düzgün bir şekilde yapılması çok önemlidir. Müşterileriniz ve tedarikçilerinizle olan alışverişlerinizdeki tahsilat ve ödemelerin takibi için ön muhasebe programı kullanımı hayati bir önem taşır. Faturalarınızın kesme aşamasından bunların tahsiline kadar olan süre boyunca veya ürün stok takibinde, müşterilerinize faturalarınızın ödenmesi ve nakit akışları gibi birçok işletme faaliyetlerinizin kayıt altına alınmasına ön muhasebecilik denir.
Ön Muhasebe Nasıl Öğrenilir?
İşletmenin günlük olarak yaptığı alış-satış, cari hesap, gelir-gider takibinin kaydının yapılması ön muhasebecilik sürecini kapsar. Bu konuları hatasız bir şekilde yürütebilmek için işletme sahipleri, bu işleri titizlikle takip etmeli ya da bu işlerin takibi için ön muhasebe eğitimi almış bir kişi tarafından yaptırması gerekmektedir. Ön muhasebeciliğin en önemli unsurları banka ve kasa hesaplarının takip edilmesi bunun yanında ödemelerinizin zamanında yapılabilmesi ya da tahsil edeceğiniz faturalarınızın zamanında kesimi gibi konulardır. Bu konuları detaylı bir şekilde inceleyelim.
Ön Muhasebe Konuları Nedir?
Bir işletme sahibi ya da bir işletme çalışanıysanız ön muhasebecilikle ilgili konuları ayrıntılı bir şekilde öğrenmenizde fayda vardır. Bu konuları öğrenmeniz, sizin şirketteki yeterliliğinizi artıracak ve finansal süreçlerde daha aktif faaliyet göstermenize olanak sağlayacaktır. Peki, ön muhasebe konuları nelerdir?
- Cari hesap takibi; müşterilerinizin ve tedarikçilerinizin hesaplarının bir arada toplandığı hesaba cari hesap denir. Cari hesaplar işletmeler için önemlidir. Alacaklarınızın ve borçlarınızın takip edildiği bu hesapta, yapılan ödemeler takip edilerek raporlanır ve olası bir risk durumunda bu tutulan raporlar kullanılabilir.
- Fatura/irsaliye işlemleri, işletmeler bir malı aldığında veya sattığı zaman fatura keser ya da fatura alır. Bir malın bulunduğu yerden başka bir yere nakil edilme esnasında kullanılan belgeye ise irsaliye denir. Mali bir değeri olmayan irsaliye, görünüm açısından faturayla benzerlik gösterir. Bu konuların takibi ön muhasebecilik konusudur.
- Stok giriş-çıkış takibi, mal alım-satımı yapan işletmelerin depolarındaki malın takibi ön muhasebecilik konusudur. Stoktaki malın durumu muhasebe sistemine işlenir. Eğer bir mal alımı olduysa sisteme girişi yapılır ya da bir mal satışı yapıldıysa sistemdeki stok kaydı düşürülür. Bir alış faturası stoklardaki durumu artırırken satış faturası ise stoklarda azalış oluşmasına neden olur. Bu işlemin yapılmasıyla, stok durumu azalmış ürünleri, stoklarda daha çok satan ürünleri veya satılmayan ürünlerin neler olduğunun takibi yapılabilmektedir.
- Çek – senet takibi, ticari alışverişlerinizde kullanılan bir ödeme şeklidir. Ön muhasebecilikte, alınan veya verilen çek-senetlerin takibi yapılır. Bu takip ile işletmelerin alacağı ya da ödeyeceği çek ve senetlerin zamanında yapılması sağlanır ve tutarları ve vade süreleri hakkında bilgi sahibi olmanız işletmenizin nakit akış durumunu size gösterir.
- Banka hesabı takibi, banka üzerinden yapacağınız her türlü ödeme ve tahsilat işlemlerinin takibidir.
- Kasa hesabı takibi, işletmenizin günlük gelir-gider takibi ve mevcut nakit parasının takibi için yapılır. İşletmenin bütün nakit işlemleri bu hesapta takip edilir ve nakit giriş çıkışlarındaki hareketlilik bu hesapta izlenir.

Ön Muhasebe Nasıl Yapılır?
Ön muhasebe işlemleri, yukarıda da bahsettiğimiz üzere cari hesap, fatura/irsaliye işlemleri, stok giriş-çıkışı, çek-senet takibi, banka ve kasa hesaplarının takibinin yapıldığı bütün işlemleri kapsamaktadır. Bu hesapların dikkatli bir şekilde takip edilip, kaydının tutulması gerekmektedir. Önceleri işletmeler, ön muhasebe işlemlerini kasa defterleri ile yaparlardı. Her gün kasadaki mevcut parayı defterlere yazarak gün içindeki tahsilat ve ödemeleri defterlere işlerlerdi.
Gün sonunda ise yaptıkları tahsilat ve ödemeleri toplayıp, gün sonu kasa bakiyesini hesaplar kasadaki para ile karşılaştırırlardı. Günümüzde ön muhasebecilik işlemleri, bilgisayar üzerinden yapılmaktadır. Bu noktada excelde ön muhasebe işlemlerini kolayca yapabilirsiniz. Peki, excelde ön muhasebe programı nedir? Excel’de işletmenizin ihtiyaçlarına göre ön muhasebe takibini rahatlıkla yapabilirsiniz.
Ön Muhasebe Nedir?
Ön muhasebe ne demek ve çözümleri var mıdır. İşletmenizin ön muhasebe işlemlerine hız katacak olan paraşüt ön muhasebe programını siz de denemelisiniz. Satışlarınızdan faturalarınızın tahsil sürelerine kadar olan ön muhasebe süreçlerini daha kolay ve pratik olarak bu programla zahmetsiz ve hızlı bir şekilde yapabilirsiniz.
Evraklar