Ölüm aylığı hangi durumda kesilir? Tekrar nasıl bağlanır? Erkekler ölüm ve dul maaşı alabilir mi? Sorularının yanıtlarını yazımızda yer almaktadır.
Ölüm aylığı ile ilgili merak edilen pek çok nokta bulunmakta olup bu aylık ölen kişinin ardından onun çocuklarına ve eşine verilen aylık ödemedir.
Ölüm aylığı alınabilmesi için geride kalan kişilerin bazı şartları taşımaları gerekir. Eşe maaş bağlanabilmesi için aralarında yasal evlilik bağı bulunmalıdır. Kız çocuklarında ise herhangi bir yaş ya da öğrenim durumu şartı olmayıp erkek çocuklarda durum biraz daha farklıdır. Yükseköğrenim gören erkek çocuklarda 25 yaş, ortaöğrenim halinde 20 yaş ve bir eğitim olmaması halinde 18 yaş sınırı vardır. Bu ve diğer tüm şartları sağlayan kişiler aylık alabilmek için Sosyal Güvenlik il merkezlerine başvuru yapılır. Bunun için beyan ve taahhüt belgesi kullanılır.
Ölüm Aylığı Hangi Durumlarda Kesilir?
Ölüm aylığının kesilme nedenleri alan kişiye göre farklılık gösterir. Eğer yükseköğrenim gören çocuk bir dönemi geçen uzaklaştırma cezası aldıysa ya da kendisine üniversiteden çıkarılma cezası verildiyse aylık kesilir. Öğrenci kaydını yenilemeden doldurduysa bu durumda aylık verilmeyecektir. Hazırlık eğitiminde iki yıl, lisans eğitiminde 4 yıllıkta 7 yıl, 6 yıllıkta 9 yıl, 5 yıllıkta 8 yıl ve önlisansta 4 yıl süre içerisinde okulunu bitiremeyen öğrenciler ile kaydı silinen öğrenciler ölüm aylığı alamayacaktır. Bunların yanı sıra geride sağ kalan eş evlenirse bu durumda da ölüm aylığı ödemesi yapılmayacaktır. Benzer durum evli olmayan kız çocuğu evlendiği takdirde de geçerlidir. Bunlara ek olarak sigortalı işte çalışma halinin de istisnaları vardır. Ölüm aylığı hangi durumda kesilir?
Ölüm Aylığı Yeniden Bağlanır mı?
Ölüm aylığının yeniden bağlanması mümkündür. Buna göre aylığın kesilmesine sebep olan durum ortadan kalktığında ilgili otuz dördüncü maddede belirtilen haklar saklı kalmak koşuluyla aylık bağlanabilir. Bu ödeme müracaat tarihini takip eden ayın başından itibaren yapılacaktır. Normal şartlarda herhangi bir kesilme olmadan doğrudan ölüm aylığının bağlanması ölümün gerçekleşmesinden sonraki aybaşından itibaren olacak şekilde belirlenir. Bazı kişiler boşandıkları halde birlikte yaşamaya devam etmektedir. Bu tür durumlar tespit edildiğinde Sosyal Güvenlik Kurumu ödediği maaşların iadesini talep eder.

Erkekler Ölüm Aylığı Nasıl Alabilir?
Dul maaşı ve ölüm aylığı günlük yaşamda pek çok kişi tarafından alınmakta olup bunların kapsamı erkekler ve kadınlar için farklılık gösterebilir.
Erkekler dul maaşı ve ölüm aylığı almak istediklerinde öncelikle bunun mümkün olup olmadığını araştırmalıdırlar. Genellikle halk arasından adından dolayı dul maaşının sadece kadınlara verildiği yönünde bir inanış hakimdir. Ölüm aylığında herhangi bir cinsiyet ayrımı yapılmamakta olup ölen kişinin ardından eşine ve çocuklarına, annesine, babasına aylık ödeme yapılır. Bu ödeme yapılırken tutarla ilgili olarak ölen kişinin sigortalılık durumu gibi bilgiler dikkate alınır. Tüm işlemler Sosyal Güvenlik Kurumu bünyesinde gerçekleşmekte olup başvurular da buraya yapılmaktadır. Ölüm aylığı hangi durumda kesilir?
Erkekler Dul Maaşı Nasıl Alabilir?
Dul maaşı alabilmek için öncelikle koşulların sağlanıyor olması gerekir. Buna göre vefat eden ile geriye kalan eş arasında yasal evlilik bağı bulunmalıdır. Ölen kişinin SGK’ya prim ve bununla ilgili bir borcu bulunmamalıdır. Aynı zamanda sigortalı kişilerin en az 900 gün, diğer sigortalı kişilerin ise ölümlerinden önce en az 1800 gün ölüm, yaşlılık ve malullük sigortası primi yatırılmış olması gerekir. Bu koşulları sağlayan kişilerin başvuru öncesinde ödenek/aylık/gelir belgesini doğru ve eksiksiz şekilde doldurmaları ve daha sonra vefat eden kişinin dosyasının ait olduğu Sosyal Güvenlik Kurumu merkez/il müdürlüklerine iletmeleri gereklidir.
Erkekler için Ölüm Aylığı
Erkekler için ölüm aylığı alınması gerekli şartların sağlanması ile mümkün hale gelir. Buna göre erkek Bağkur ve SSK kapsamında çalışıyorsa vefat eden eşinin aylığının yüzde ellilik kısmını ölüm aylığı olarak alabilir. Eğer erkek çalışmıyorsa ve aktif sigorta kaydı yoksa bu durumda aylık oranı yüzde yetmiş beşe çıkacaktır. Çiftin çocuk veya çocukları varsa bu durumda aylık oranı %60’a inecektir. Eğer geriye kalan eş evlenirse bu durumda verilen ölüm aylığı kesilecektir. Bazı kişiler boşanmalarına karşın eski eşleri ile birlikte evli gibi yaşamaya devam etmektedir. Bu durum Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından tespit edildiğinde ödenmiş aylıklar cezalı şekilde kişiden geri alınacak, kişiye yüklü yaptırım uygulanacaktır.
Evraklar