Öğretmen şikayet dilekçesi okullarda yaşanan bazı durumlar için ailelerin ihtiyaç duyabileceği bir belgedir. Dilekçeyi kurallara uygun bir şekilde doldurduğunuzda ilgili öğretmen ile ilgili yasal süreç başlar. Öğretmeni şikayet etme istediğinizde ilk olarak geçerli bir sebebiniz olmalıdır.
Öğretmen şikayet dilekçesi için aşağıdaki sebepler örnek oluşturur:
- Öğretmenin gerçekleştirdiği bir hareket.
- Öğretmenin uyguladığı bir tavır.
- Öğretmenin söylemiş olduğu sözler.
Başvuru için nedeniniz geçerli bir yeterliliğe sahip olmalıdır. Eğer şikayet nedeni yeterli değilse öğretmen size karşı dava açabilir. Dilekçe hazırlarken ilk olarak dilekçeyi hangi makama gönderiyorsanız makamın adını yazmalısınız.
Daha sonra öğretmen hangi il, ilçe ve okulda görev yapıyorsa bu bilgiler yazılarak devam edilir.
MEB Şikayet Dilekçesi
Günümüzde eskiye göre okullarda farklı problemler yaşanabilmektedir. MEB şikayet dilekçesi bu gibi durumlarda ailelerin başvurabileceği bir yoldur. Çocuğunuz okuldayken bir problem yaşarsa her duruma karşı nasıl bir dilekçe hazırlamanız gerektiğini öğrenmek bu sebeple faydalı olur.
Dilekçe hazırlandıktan sonra ilgilenen makama göndermeniz gerekir. İnceleme yapıldıktan sonra eğer uygun görülürse dilekçeniz ile ilgili yasal işlemi başlatırlar. Öğretmeni şikayet etmek istediğinizde bunun için bir sebebiniz olması gerekir.
Herhangi bir hareketi, tavrı ya da sözleri sonucunda şikayet oluşabilecek bir durum olduğunu düşünüyorsanız dilekçe hazırlarsınız. Eğer ciddi bir sebep olmadan şikayet dilekçesi hazırlarsanız öğretmen bu konuda yasal yollara başvurabilir.
Öğretmen Şikayet Dilekçesi
Şikayet dilekçesini hazırlarken ilk olarak şikayetinizi nereye yapmak istediğinizi belirtirsiniz. Öğretmen şikayet dilekçesi sonrasında ilgili öğretmenin hangi ilde ve hangi okulda görev yaptığını bildirmenizle devam eder.
Öğretmenin öğrencinin hangi derslerine girerek eğitim verdiği de yazılmalıdır. Şikayete konu olan olayı anlatırken olay hangi günde geçti, hangi saatte meydana geldi bilgilerini verdikten sonra kısaca olay anlatılır.
Olay anlatıldıktan sonra yeniden okulun ismi ile öğretmenin ismi yazılır ve ilgili öğretmenden şikayetçi olduğunuz belirtilir. Arz ettikten sonra dilekçeyi hangi tarihte yazdığınızı da eklemeniz gerekir. Şikayet dilekçesinin sağ al köşesine de adınızı ve soyadınızı yazarak imzanızı atmalısınız. Bu şekilde dilekçe oluşmuş olur.
Öğretmen Şikayet Dilekçesi Örneği
Öğretmen şikayet dilekçesini yazmayı bitirdiğinizde öğretmen şikayet dilekçesi örneği nereye gönderilmesi gerekiyorsa bunu siz belirtirsiniz. Dilekçeler genel olarak MEB makamına gönderilir.
Şikayet okul müdürlüğüne, BİMER’e, savcılığa veya il, ilçe müdürlüğüne gerçekleştirilebilir. Fakat en doğru olanı MEB makamına gönderilmesidir. Öğretmenlerin mesleği zordur ve eğitim vermek adına çok büyük çaba gösterirler. Fakat bazen bir sorun onlardan kaynaklı da olabilir.
Günümüzde artık öğretmenler değerlendirilirken öğrencilere nasıl davrandıkları da göz önünde bulundurulmaktadır. Bir davranışı size doğru gelmiyorsa ya da yaşanan bir problem olursa şikayet dilekçesi hazırlayarak öğretmen hakkında şikayette bulunabilirsiniz. Dilekçeyi resmi bir dille hazırlamanız ve hakaret içermemesi gerekir.
MEB Şikayet Dilekçesi Nereye Verilir?
Öğretmen için şikayet dilekçesini hazırlarken küçümseyen ve hakaret içeren bir dil kullanamazsınız. Eğer dilekçeyi uygun olmayan bir dille yazarsanız şikayetiniz işleme alınmaz. MEB şikayet dilekçesi nereye verilir konusunda ilk olarak müracaat etmeniz gereken makam MEB’dir.
Dilekçeye başlarken hangi makama şikayet etmek istiyorsanız makam adını yazarsınız. Açıklama bölümüne de yalın ve kibar bir dille şikayete konu olan olayı anlatmanız gerekir. Anlattığınız olayın dikkate alınması için geçerli bir şikayet nedeni olmalıdır.
Eğer şikayet nedeni geçerliyse öğretmen için yasal işlem başlatılır. Şikayet ederken kanıt sunmak da oldukça önemlidir. Olay ne zaman geçti, hangi günde geçti gibi konuları eklemeniz faydalı olur. Şikayet kanıtsız ve geçerli değilse daha sonra öğretmen sizden şikayetçi olabilir.
İlgili öğretmenin ad ve soyadı, görev yaptığı okul, öğrencinin hangi dersine girdiği gibi bilgiler dilekçenizde yer almalıdır. Arz cümlesini yazdıktan sonra dilekçeyi hangi tarihte yazıyorsanız tarih bilgisini yazmanız gerekir. Her şey hazır olduğunda ilgili makama teslim edersiniz.
Evraklar