Nakdi Ücret Desteği Ödemeleri
Korona virüs pandemi dönemi boyunca birçok kurum kısa çalışma uygulamasına geçmek ya da çalışanlarını ücretsiz izne çıkarmak zorunda kalmıştı. Bu kurumları korona virüs salgını dönemi boyunca koruma altına alan kısa çalışma ödeneği uygulamasına geçilmişti. Normalleşme süreci ile birlikte kıs çalışma ödeneği uygulamasından sonra ise, geçtiğimiz aylarda da nakdi ücret desteği uygulaması hayata geçirildi. Yeniden çalışma hayatına dönen kurumlarda çalışan işçilere destek olmak amacı ile nakdi destek yardımları yapılacak.
Kısa çalışma döneminin bittiği tarihten itibaren üç ay içinde, kısa çalışma ödeneğinden faydalanan kurumlar için normalleşme desteği ödemeleri yapılacak. İşçilerin maaşlarından asgari ücreti kapsayan bölümüne kadar kesilen sosyal güvenlik primlerinin çalışan ve iş sahibi payları üç aylık süre boyunca İşsizlik sigortası Fonu aracılığı ile ödenecek.
Nakdi ücret desteği ne kadar ; Asgari ücretin yaklaşık 4 yüz 10 TL’lik kısmı çalışan payı, yine asgari ücretin yaklaşık 4 yüz 50 TL’lik kısmı ise iş sahibi payı olarak her ay düzenli bir şekilde sosyal güvenlik primi kesintisi yapılmaktadır. Korona virüs pandemisi sebebi ile ücretsiz izne çıkmak zorunda kalan ya da kısa çalışma süresine geçiş yapan işçiler için kesilen payların toplamı kadar her ay nakdi prim desteği ödemesi yapılacak.
Nakdi Ücret Desteği Hesaplaması Nasıl Yapılıyor?
İş sahiplerine her ay için verilecek olan nakdi ücret desteği süresi, kısa çalışma ödeneği almış olanlar için aylık kısa çalışma ödeneği alınan gün miktarını geçmeyecek şekilde verilecektir. Ayrıca ücretsiz izinden yararlanmış olanlar için ise, her ay verilecek olan nakdi destek ücreti yine aylık ödenen gün sayısını geçmeyecektir.
Nakdi ücret desteği ne zaman yatacak ; Çalışanların kısa çalışma ödeneği aldıkları dönemde ya da ücretsiz izinli olarak göründükleri dönemde çalıştıklarının tespit edilir ise, yapılan nakdi ücret destekleri geri alınacaktır. İş sahiplerinden ödemeleri gecikme cezasının ve gecikme cezasının üzerine gecikme zammı eklenerek ödemesi istenecektir. Nakdi ücret desteğinden faydalanan iş sahipleri, nakdi ücreti aldıkları süre boyunca aynı çalışan üzerinden sigorta primi indirimi ya da diğer desteklerden faydalanamayacaktır.
Normalleşme sürecinde verilecek nakdi ücret desteklerinin süresi kanun ile birlikte üç ay olarak belirlenmiştir. Ancak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan süresinin altı aya kadar uzatılabileceğini belirtti.
Nakdi Ücret Desteği Başvurusu Nasıl Yapılır?
İşçilerin nakdi ücret desteğinden faydalanabilmesi için başvurular işverenler tarafından Sosyal Güvenlik Kurumunun (SGK) internet sitesinden yapılabilmektedir. İşçiye işveren tarafından ücretsiz izin verilen aydan bir sonraki ayın üçüne kadar başvuru yapılması gerekmektedir. Yani başvurular işçi tarafından değil, işveren tarafından yapılmaktadır.
Sosyal Güvenlik Kurumunun (SGK) web sitesinde başvuru ekranına girildikten sonra, işçiye kaç gün ücretsiz izin verildiği, işçinin kimlik ve IBAN numarası ve ayrıca işçi ve işverenin telefon numaraları sorulmaktadır.
Ev hizmetleri sektöründe on gün süreden daha fazla çalıştırılan işçilerin işverenleri, 5510 sayılı kanuna göre ücretsiz izne ayırdıkları işçilerini iznin verildiği tarihte ki ayın son gününe kadar Sosyal Güvenlik Kurumuna (SGK) bildirmesi gerekmektedir.
Evraklar