Nafaka Dilekçesi Örnekleri; Çiftler boşandıktan sonra bir eş nafaka talebinde bulunduysa, boşanma sebebiyle hayat standardında düşüş sebebiyle bu yola başvurmuştur. Fakat zamanla ekonomik şartların değişkenlik göstermesi ve kişilerin de artan ihtiyaçlarla birlikte zamanla nafaka miktarı yetmeyecek durumda olur. Dolayısıyla bireyler alınan nafakanın yetmemesini sebep göstererek haklı gerekçeler sunarak nafaka miktarının arttırılması davası açabilir.
- Nafaka Dilekçesi Örnekleri
- Nafaka Süresini Uzatmak İçin Dilekçe Örneği
- Nafaka Talebinden Vazgeçmek için Dilekçe Örneği
- Nafaka Tutarının Arttırılması için Dilekçe Örneği
- Yoksulluk Nafakasının Kaldırılması için Dilekçe Örneği
- Babanın Çocuğundan Nafaka Talebi için Dilekçe Örneği
- Boşanma Dilekçesi Nafaka Çocuk için Dilekçe Örneği
- Boşanma Dilekçesi Nafaka ve Çocuk için Dilekçe Örneği
- Boşanma Dilekçesi Tedbir ve Nafaka için Dilekçe Örneği
- Boşanma Tedbir Nafakası için Dilekçe Örneği
- Çocuğun Nafaka Talebi Dilekçe Örneği
- Evlilik Dışı Çocuk İçin Nafaka ve Tazminat Dilekçe Örneği
Nafaka Dilekçesi Örnekleri
Nafaka Süresini Uzatmak İçin Dilekçe Örneği
Davacı, ödenmesi gereken nafakanın nafaka bedeli süresinin sonlanması durumunda değişen ekonomik sebeplerden dolayı geçinmekte zorlandığı durumlarda gelir durumunu bildirmek suretiyle nafaka süresini uzatmak için dilekçe verebilir. Örneğin belirli bir zaman içerisinde ödenmesi için anlaşılan nafaka talebinin dolduğu durumlarda kişi bunu uzatma talebinde veya ömür boyu ödenmesi talebinde bulunabilir.
Nafaka Talebinden Vazgeçmek için Dilekçe Örneği
Nafaka talebinden vazgeçmek; nafakayı alan kişinin bu talepten kendi istekleri doğrultusunda vazgeçmesi durumudur. Vaz geçme yani feragat etme hükmü nafakanın çeşidine göre farklı şartlarda değişkenlik gösterir. Maddi hukuk anlamında olabilen nafakadan vaz geçme, usul hukuku bakımından veya ikisini de kapsayacak biçimde gerçekleşmektedir.
Nafaka Tutarının Arttırılması için Dilekçe Örneği
Nafaka tutarı, her sene enflasyon değerinin artmasıyla beraber Adalet Bakanlığı tarafından belirlenmektedir. İki taraf anlaşma sonucunda bu nafaka bedellerinin arttırılmasını engelleme durumu söz konusudur. Fakat her iki taraftan da böyle bir talep olmadıysa nafaka durumu Adalet Bakanlığının belirlemiş olduğu oranlarda artış gösterir.
Yoksulluk Nafakasının Kaldırılması için Dilekçe Örneği
Yoksulluk nafakası, belli zamanlarda ödenen nafaka olup, toplu bir şekilde de ödenebilmektedir. Eğer yoksulluk nafakası toplu bir şekilde ödenmişse, bunun kaldırılması mümkün olmamaktadır. Fakat yoksulluk nafakası, irat şeklinde ödenmesine karar verilmesi durumunda alacaklı kişi yeniden evleniyorsa ya da taraflardan birinin ölümü sonucunda yoksulluk nafakası kendiliğinden kalkar. Yoksulluk nafakası alan kişi, sigortalı bir işe girmişse ve geçimini sağlayacak bir gelire sahipse yine dilekçe yazılarak yoksulluk nafakası kaldırılması talebinde bulunulabilir.
Babanın Çocuğundan Nafaka Talebi için Dilekçe Örneği
Babanın çocuklarından nafaka talebi için dava açması gerekir. Eğer çocuklar başka yerlerde ikamet ediyor ve çalışıyorsa, baba nafakayı kendi yerleşim yerinde dava açmalıdır. Herkes hakkını kullanarak görevlerini yerine getirmek ve iyi niyet kurallarına uygun bir şekilde hareket etmelidir. Altsoy – üstsoy ve kardeşlerin de belirli şartlarla birlikte yardım nafakası TMK 364. Madde ile düzenlenmeye alınmıştır. Dolayısıyla eğer baba asgari gelirini karşılayacak şekilde herhangi bir gelire sahip değilse veya malvarlığı da asgari geçim indirimini sağlamıyorsa çocuğundan yardım nafakası talep edebilir. Ayrıca herhangi bir çocuğuna dava açabilir veyahut birden fazla çocuğuna da dava açabilmektedir.

Boşanma Dilekçesi Nafaka Çocuk için Dilekçe Örneği
Boşanma dilekçelerinde nafaka ve çocuk konusu zorunlu olarak geçmektedir. Davacı çocukların velayetinin kendisinde olmasını isteyebilir. Aynı zamanda karşı taraftan nafaka da talep edebilir. Yine davacı çocukların velayetini alarak karşı taraftan hiçbir nafaka almama hakkına da sahiptir. Nafaka hakkından feragat edebilir. Bunu boşanma dilekçesinde belirtmesi gerekmektedir.
Boşanma Dilekçesi Nafaka ve Çocuk için Dilekçe Örneği
Mahkemeye verilen boşanma dilekçelerinde çocukların velayet konusu ve alınacak nafaka konusu mutlaka olmalıdır. İştirak nafakası çekişmeli boşanmalarda karşı tarafın gelir düzeyine göre belirlenmektedir. Anlaşmalı boşanmalarda bu tür konular protokolde konuşulduğu için nafaka çiftin anlaştığı miktarda olacaktır. İştirak nafakası dışında nafaka alınması için velayeti alan kişinin kusursuz ya da az kusurlu olması gerekir.
Boşanma Dilekçesi Tedbir ve Nafaka için Dilekçe Örneği
Aile birliği zarar gördükten sonra eşler ve çocuklar geçim ve bakıma bağlı olarak maddi zorluğa düşmekte olan tarafa nafaka ödenmesi gereken durumlarda talep edildiği döneme ve sahip olduğu durumlara ilişkin olarak üçlü ayrıma tabi tutulur. Boşanma dilekçesi tedbir ve nafaka istemi durumunda en başta geçici niteliği ve boşanma sürecinde olunması ya da daha öncesinde talep edilmesi sebebiyle diğer nafakalardan farklıdır. Ayrılık davaları olarak da adlandırılan bu nafaka türünde hâkim eş ve çocukların geçim durumuna bakarak tedbir önlemleri alabilir.
Boşanma Tedbir Nafakası için Dilekçe Örneği
Boşanma tedbir nafakası boşanma davası açılmadan önce ya da dava açıldıktan sonra talep edilen nafakadır. Tedbir nafakası talep edilmese de hâkim eğer gerekli görürse eş ve çocuklar için verebilir. Tedbir nafakasının miktarı ilk celsede belirlenmek zorundadır. Daha sonraki duruşmalarda hâkim nafaka miktarını az ya da çok bulursa bu miktarı değiştirebilir.
Çocuğun Nafaka Talebi Dilekçe Örneği
18 yaşına kadar iştirak nafakası alan çocuk hâlâ okuyorsa ve aynı zamanda çalıştığı halde kendisine bakacak durumu yoksa çocuğun nafaka talebi isteme hakkı vardır. Mahkemeye başvurarak anne ya da babasından yardım nafakası talep edebilir. Mahkemeye göre çocuğun okuyor olması zorunludur yoksa nafaka alamaz. Eğer çocuk önceden babasına saldırmış, hakaret etmişse bu mahkemede kanıtlanmışsa o çocuk yardım nafakası alamaz.
Evlilik Dışı Çocuk İçin Nafaka ve Tazminat Dilekçe Örneği
Evlilik dışı çocuk için nafaka ve tazminat verilmesi mahkeme kararı ile yapılmaktadır. Evlilik dışında doğan çocuğun babasının kim olduğu için önce soy bağı mahkemesi ile babalık testi yaptırılmalı ve babasının kim olduğu kesinleştirilmelidir. Çocuğun annesi çocuğun nafaka alması için mahkemeye başvurur. Babanın gelir düzeyi hesaplanarak çocuğa vereceği iştirak nafakası belirlenir.

Türkiyenin en büyük evrak platformundan tüm belgelerin en güncel formatlarına ulaşabilirsiniz. Nafaka Dilekçesi Örneği ;
Evraklar